Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PACHETELE de SERVICII MEDICALE GRATUITE valabile din martie 2014: Vezi cum te „operează” la buzunar Reforma din Sănătate

Publicat

smurd

Servicii medicale în 2014. Mai  puține vizite la medic, pacienții vor plăti pentru servicii medicale care erau gratuite până acum, cum ar fi nașterea prin cezariană la cerere, liste de așteptare pentru pacienții cu afecțiuni considerate neurgente, intervenții stomatologice gratuite, care până acum erau neasigurate. La mai bine de un an de la primele discuții despre noua Lege a Sănătății, se pare că anul acesta ar putea fi cel în care începe reforma în Sănătate. Ministrul Eugen Nicolăescu a lansat la sfârșitul anului trecut o mulțime de proiecte care aduc modificări sistemului sanitar românesc.

Citește și Nu lucrezi niciunde? Vezi ce trebuie să faci ca să obții asigurare de sănătate, chiar dacă nu cotizezi la stat

După mai bine de cinci ani, lista medicamentelor compensate ar putea fi actualizată, pacienții ar putea intra în posesia cardurilor de sănătate și ar putea beneficia de o lege a malpraxisului.

Principalele proiecte de lege care își propun să schimbe sistemul românesc de sănătate:

Pachetul de bază de servicii medicale și pachetul minimal sunt principalele proiecte prin care Nicolăescu susține că va reforma sistemul sanitar. Acestea vor intra în vigoare din martie 2014, cu două luni întârziere decât era programat, însă pacienții vor ști care sunt serviciile medicale la care au dreptul gratuit.

Pachetul de bază a fost conceput în limita bugetului, ceea ce înseamnă că „nu vor mai exista cazuri în care în a zecea zi din lună nu vor mai exista bani pentru analize”mai anunță Nicolăescu.

Pachetul de bază de servicii medicale se va acorda persoanelor asigurate, în timp ce pachetul minimal doar persoanelor neasigurate – în acesta din urmă fiind cuprinse servicii medicale de urgență, de supraveghere și depistare a bolilor cu potențial endemo-epidemic, consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuzei, consultații de planificare familială, servicii de prevenție și activități de suport.

Statisticile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că în România, dintr-un total de 20 de milioane de cetățeni, doar 2 milioane de persoane nu sunt asigurate.

Prin noile proiecte se va limita numărul de vizite la medic, se vor face liste de așteptare pentru prioritizarea cazurilor, iar serviciile medicale la cerere, așa cum este cazul cezarianei atunci când nu este o urgență sau nu este recomandată de medic, vor fi suportate din buzunarul românilor.

Vedeți ÎN DETALIU ce servicii medicale va include Pachetul Minimal – Pachetul de Asistență medicală prespitalicească, Pachetul de servicii medicale în ambulator, Pachetul pentru transport sanitar neasistat și Pachetul de Bază – în asistenţă medicală primară, asistenţă medicală de urgenţă şi de ambulator, dar şi tipuri de consultaţii în ambulator la fiecare specialitate medicală și chirurgicală, AICI: Pachete medicale valabile din martie 2014

Vizite la medicul de familie, doar o dată la trei ani pentru cei cu vârste între 18 și 39 de ani

În prezent, românii beneficiază anual de o vizită la medicul de familie pentru un control și pentru un set de analize de rutină, indiferent de vârstă. Din martie, aceste servicii medicale vor fi disponibile o dată la trei ani românilor cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. După vârsta de 40 de ani acestea vor fi disponibile gratuit în fiecare an.

Românii care suferă de afecțiuni acute vor beneficia de cel mult două consultații în trei luni. Prin limitarea vizitelor la medicul de familie vor fi descurajați acei pacienți care se prezintă la cabinetele doctorilor în fiecare lună pentru a-și face o serie de controale, deși nu au vreun motiv anume sau pentru că nu sunt mulţumiți de rezultatele obținute.

Servicii stomatologice gratuite în spitale

Pachetul de bază de servicii medicale va include  servicii medicale dentare. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor beneficia o dată la doi ani inclusiv de tratarea unei carii, în timp ce persoanele trecute de vârsta de 65 de ani care au un venit sub 740 de lei vor beneficia de o proteză acrilică o dată la 5 ani. Restul românilor asiguraţi, statul le pune la dispoziţie extracţii dentare şi tratament în cazul unei infecţii la nivelul danturii. Aceste servicii medicale nu vor fi oferite la cerere, ci doar dacă sunt urgenţe sau medicul le consideră ca fiind necesare. De asemenea, este posibil ca de la anul să se înființeze câte un cabinet stomatologic în fiecare spital de urgență sau județean.

Lista programelor naționale de sănătate de care vor beneficia toți românii, asigurați sau nu

Programul naţional de imunizare; programul naţional de prevenire, supraveghere şi control ale infecţiei HIV; programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei; programul naţional de tratament al infecţiei cronice cu virusuri hepatitice B, C şi D, programul naţional de oncologie, programul naţional de diabet zaharat, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; programul naţional de tratament al bolilor neurologice; programul naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare; programul naţional de tratament al hemofiliei; programul naţional de diagnostic şi tratament al talasemiei; programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică; programul naţional de boli cardiovasculare adulţi; programul naţional de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică; programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile chirurgical; programul naţional de ortopedie; programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă; programul naţional de sănătate a femeii şi copilului; programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; programul naţional de terapie suportivă prin epurare extracorporeală şi programul naţional de boli endocrine.

Pachete complementare de servicii medicale, oferite prin asigurări private

Odată cu introducerea unui pachet de bază de servicii medicale, românii vor fi nevoiți să își încheie o asigurare privată de sănătate, care va purta numele de pachet complementar de sănătate. Înainte de a încheia o poliță de asigurare de sănătate românii vor trebui să își facă o serie de analize. Costul analizelor va fi suportat de asiguratori, așa cum se întâmplă și în prezent.

Cardul de sănătate, la fel de important ca buletinul

În 2014 românii vor intra în posesia cardului de sănătate, pentru ca mai apoi, cel mai târziu din ianuarie 2015, serviciile medicale să fie decontate de instituția pe care o reprezintă numai în baza acestui document, promite președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi.

Autoritățile spun că, practic, nu vom putea fi consultați de un medic dacă nu avem asupra noastră cardul de sănătate. Mai mult, fără acest card medicul de familie nu va putea elibera nici trimiteri către medicii specialiști. Pe acest card vor fi trecute numele, prenume posesorului, dar și CNP-ul. Fiecare card va avea un număr de identificare. Tot pe cardul de sănătate se vor ma găsi informații despre grupa sanguină și RH-ul posesorului, dar și dacă suferă de o boală gravă.

Cardul de sănătate va avea o dimensiune asemănătoare cu cea a unui card de credit, în interiorul căruia va fi incorporat un cip. Odată primit acesta va avea o valabilitate de 5 ani. Costul unui card național de sănătate este de 2,2 euro plus TVA.

Lista medicamentelor compensate, actualizată după mai bine de 5 ani

Lista de medicamente compensate va fi reactualizată după mai bine de 5 ani.  România este codașa Europei la capitolul accesului pacienților la tratamente compensate de ultimă generație. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în 2008. De atunci şi până în prezent, pe „lista de așteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi.

În 2014, în primă fază la vechea listă de medicamente compensate va fi adăugată o listă nouă, iar ulterior experţi din Minister urmează să elimine tratamentele depăşite şi poate chiar şi panaceele universale aşa cum este cazul Ginkgo Bilobei – medicament pentru care statul a cheltuit numai în 2011 nici mai mult nici mai puţin decât 16 milioane de euro.

Cele mai multe medicamente incluse pe noua listă de compensate, care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază – probabil la 1 martie, potrivit lui Eugen Nicolăescu -, sunt pentru cancer, diabet, boli reumatice, prevenirea accidentelor vasculare şi hepatite virale.

Impacul bugetar al introducerii noii liste este estimat, pentru 2014, la o sumă între 500 şi 700 de milioane de lei, care va fi acoperită integral din taxa clawback, a precizat Nicolăescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax