Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pacientele cu cancer la sân sau ginecologic pot fi operate și la Spitalul Județean de Urgenţă Alba. Precizări de la medici

Publicat

smurd

Pacientele din județul Alba diagnosticate cu cancer de sân sau ginecologic, și care înainte erau îndreptate către alte centre din țară, pot fi operate și tratate la Alba Iulia. Diagnosticarea, tratamentul chirurgical și cel post operatoriu presupune o implicare interdisciplinară, care poate fi realizată în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia datorită noilor dotări medicale și colaborării echipei medicale.

Potrivit medicului Cristian Țibea în ultimile 6 luni ale anului 2013 peste 20 de paciente diagnosticate cu cancer ginecologic au fost operate și tratate în Secția de obstetrică și ginecologie a spitalului din Alba Iulia. Astfel de operații au fost abordate și în 2014.

„Practic la acest moment în Alba Iulia se abordează întreaga sferă a patologiei ginecologice. Pot fi realizate și operații laparoscopice cu grad înalt de dificultate cum sunt de exemplu histerectomiile totale sau abordul spațiului retroperitoneal. De asemenea, poate fi operat cancerul de sân. Diagnosticat în fază incipientă cancerul de sân poate fi abordat relativ ușor din punct de vedere chirurgical având o rată de vindecare foarte mare”, a explicat medicul ginecolog Cristian Țibea.

Acesta a explicat că important pentru reușita acestui tratament este primul pas, cel al diagnosticării. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a primit anul trecut prin campania Avon un ecograf performant care poate determina cu precizie tumorile maligne la nivelul sânului.

„Și înainte de primirea acestui aparat se puteau determina leziunile maligne. Noul ecograf ne oferă însă posibilitatea de a face investigații mai complexe și mai precise; astfel aparatul are integrat programul de elastografie (care nu sunt în standard pe echipamentele de ultrasonografie), care permite diagnosticul diferențial malign – benign, prin măsurarea gradului de «duritate» a tumorii pe o scală gri și color. Acestea ne pot ajuta în obținerea unui diagnostic cât mai precis și a evita alte investigații invazive cum sunt de exemplu biopsiile”, a explicat medicul Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

După realizarea operației de extirpare a tumorii maligne pacientele pot beneficia de un tratament individualizat tot în spitalul din Alba Iulia

„Tratamentul cancerelor presupune mai multe etape şi o abordare multidisciplinară. În Secția de oncologie, pacientele care au suferit o operație pentru înlăturarea unui cancer mamar sau din sfera genitală pot urma hormonoterapie, chimioterapie și/sau terapie biologică, totul individualizat pentru fiecare pacient. Realizarea schemei de tratament se face luând în considerare informaţiile furnizate de Laboratorul de anatomie patologică al spitalului”, a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă.

În anul 2013 Laboratorul de anatomie patologică a fost dotat cu aparatură și reactivi de ultima generație , aceste dotări permit efectuarea tuturor analizelor necesare diagnosticului și tratamentului cancerelor ginecologice.

Cu noua aparatură se pot realiza investigații imunohistochimice și de asemenea, examen extemporaneu. Acesta din urmă presupune confirmarea intraoperator a unui diagnostic. Mai exact, dacă medicul care operează un organ bolnav are suspiciuni de cancer poate trimite o mostră, care e analizată în timp real, cu pacientul pe masa de operaţie. După aflarea diagnosticului, acesta poate decide să elimine mai mult țesut bolnav”, a explicat medicul primar anatomopatolog Liliana Hăprian.

De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este implicat și în Programul național de sceening pentru cancerul de col uterin. Probele pentru testul Babeș-Papanicolau fiind analizate tot la Laboratorul de anatomie patologică al spitalului. Femeile care primesc recomandarea de a face mai investigații mai amănunțite pot fi examinate colposcopic tot în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Alba.

„Colposcopul este practic o lupă care mărește foarte mult, oferind astfel o imagine detaliată la nivelul colului uterin, astfel încât zonele unde apar modificări pot fi mai ușor identificate. Biopsia se poate preleva exact din aceste zone și în acest fel se minimalizează riscul de rezultate fals negative. Un mare pas înainte făcut de secția noastră îl reprezintă abordarea miniminvazivă a acestor tip de tumori, lucru care îmbunătățește speranța de viata și confortul pacientelor”, a explicat medicul Cristian Țibea.

Pacientele aflate într-un stadiu mai avansat de boala pot beneficia de radioterapie în unitățile sanitare cu care Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a stabilit protocoale de colaborare, crescând astfel gradul de accesibilitate al acestui serviciu medical.

„Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia intenționează să creeze un centru de radioterapie cu fonduri europene. Este vorba despre un proiect ambițios care ar ajuta și mai mult pacienții cu cancer din județul Alba, care la acest moment sunt nevoiți să urmeze această terapie în alte centre din țară”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, medicul Dan Crainic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax