Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pagubă într-o gospodărie din Alba Iulia, din cauza unui incendiu de vegetaţie uscată scăpat de sub control. Atenţionări de la pompieri

Publicat

foc incendiu cabana Pagube în gospodăria unui albaiulian, după ce i-au ars bunuri depozitate într-un şopron, cuprins de flăcări într-un incendiu de vegetaţie uscată scăpat de sub control. Pompierii reamintesc reguli de respectat în aceste situaţii.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit sâmbătă, la ora 18.42, pe strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (șopron), proprietatea lui K.M.

Pompierii militari au acționat cu două autospeciale complexe de intervenție și o ambulanță SMURD.

Ca urmare a acestui incendiu, au ars trei saltele, un scaun, o canapea, scule pentru grădinărit și alte materiale depozitate în șopron. Cauza probabilă o reprezintă un foc deschis în spații deschis, propagat de la un incendiu de vegetație uscată, transmite ISU Alba.

Pagubele au fost estimate la valoarea de 500 de lei.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax