Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Până în aprilie 2015, fără ceremonial de seară și salve de tun la schimbul de Gardă din Cetatea Alba Carolina. Și Garda Romană intră în ”hibernare”

Publicat

schimbarea garzii cetatii alba carolina seara Din luna mai a acestui an, autorităţile locale au îmbogăţit programul turiştilor care vizitează Alba Iulia cu două evenimente menite să-i atragă să rămână peste noapte în oraş. Timp de cinci luni, vizitatorii au putut vedea, în fiecare weekend, ceremonialul de seară a schimburilor de gardă în Cetatea Alba Carolina, adevărate spectacole în miniatură, cu salve de tun şi defilare cu torţe. Un alt punct de atracţie au fost spectacolele de reenactment, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului în faţa Porţii IV. La început de octombrie, programul specific sezonului turistic estival s-a încheiat, turiştii având la dispoziţie doar evenimente ocazionale, ce vor fi organizate şi de Primăria Alba Iulia. Pentru anul acesta, Primăria Alba Iulia a încheiat contracte pe o perioadă de 22 de săptămâni cu firma Grup Corint pentru ceremonialul schimbului de gardă a Cetăţii ce s-a desfăşurat vinerea seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz, respectiv cu voluntarii de la cele două trupe de reenactment, pentru demonstațiile de lupte între soldații daci și romani. În primul caz, valoarea contractului a fost de 253.000 de lei, iar în acel de al doilea, de 60.000 de lei.

Ceremonialul de weekend al Gărzii Cetăţii Alba Carolina a fost punct de atracţie în serile calde de vară pentru cei care au urmărit cu interes defilările pe ritmuri de tobă ale soldaţilor îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi galopurile cailor frizieni. Traseul acestui cermonial a avut drept puncte de reper Traseul celor trei fortificaţii, pietonala Mihai Viteazul, spre Poarta a IV-a Cetăţii, unde se schimba soldatul de gardă. De asemenea, septembrie a fost şi ultima lună din acest an în care vizitatorii au putut vedea “live” spectacolele de reenactment, cu lupte între daci şi romani, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Ceremonial de seară la schimbarea Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Primul pas pentru ca turiștii să rămână în oraş peste noapte

Vezi AICI fotografii de la ultima reprezentaţie.

Aceste evenimente sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian, menite să animeze Cetatea, atât pentru cei care vin pentru prima dată, cât şi pentru cei care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş, pentru a vedea “live” un fragment din istorie.

Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb,  Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.

Trupele de reenactment din Alba Iulia prezintă spectacole nu doar în Cetatea Alba Carolina, ci şi în alte locaţii din ţară – de exemplu Zalău, Sighişoara, ClujSălciua şi străinătate.

Pentru anul acesta, Primăria Alba Iulia a încheiat contracte pe o perioadă de 22 de săptămâni cu firma Grup Corint pentru ceremonialul schimbului de gardă a Cetăţii ce s-a desfăşurat vinerea seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz, respectiv cu voluntarii de la cele două trupe de reenactment, pentru spectacolele oferite de aceştia. În primul caz, valoarea contractului a fost de 253.000 de lei, iar în acel de al doilea, de 60.000 de lei.

Citeşte şi Cât plătește Primăria Alba Iulia pentru spectacolele prezentate de Garda Cetăţii, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului

Odată cu încheierea sezonului turistic estival, aceste evenimente nu se mai organizează, însă reprezentanţii Primăriei Alba Iulia susţin că vor mai fi evenimente cu diferite ocazii, pregătite pentru albaiulieni şi vizitatori, fără a avea caracter permanent, până anul viitor.

Sâmbătă, de exemplu, pasionaţii de astronomie sunt invitaţi pe esplanada Obeliscului „Horea, Cloşca şi Crişan” din faţa Porţii III a Cetăţii Alba Carolina, unde, dacă va fi vreme bună, vor putea observa cerul înstelat prin telescoape, de Ziua Internaţională a Astronomiei.

Citeşte şi SÂMBĂTĂ: Ziua Astronomiei la Alba Iulia. Eveniment pe esplanada Obeliscului, în Cetatea Alba Carolina

De asemenea, pe timpul zilei, la ora 12.00, se mai organizează un schimb de gardă, în zona Traseului celor Trei Fortificaţii.

În acest weekend, Alba Iulia găzduieşte Festivalul Internaţionl de Teatru „Poveşti”, cu un program bogat de spectacole pentru copii şi adulţi.

Citeşte şi Cinci zile de TEATRU şi POVEŞTI la Alba Iulia. Ce spectacole MERITĂ să vezi la Festivalul din 2014. PROGRAMUL

În apropierea sezonului de iarnă, autorităţile locale se pregătesc pentru organizarea evenimentelor de 1 Decembrie de la Alba Iulia, dată până la care ar putea fi amenajat şi Parcul de Iarnă, cu brad de Crăciun şi alte surprize pentru albaiulieni şi vizitatori.

Citeşte şi Pregătiri pentru Ziua Naţională la Alba Iulia: 200.000 de lei de la bugetul local pentru Festival de România, de 1 Decembrie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax