Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până în IUNIE | „Trăiește-ți viața! Nu o distruge!”: Proiect local de prevenire a consumului de droguri în mediul școlar

Publicat

În urma unui studiu realizat la nivel național pe un eșantion de peste 2.700 de elevi, cei mai mulți dintre cei care au consumat droguri la vârsta de 13 ani au început cu inhalante, sedative și cannabis. În scopul prevenirii consumului de droguri în școli, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia şi Şcola Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia desfăşoară în perioada aprilie – iunie 2014 proiectul local de prevenire a consumului de droguri „Trăieşte-ţi viaţa! Nu o distruge!” cu tematică principală riscurile consumului de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Obiectivul proiectului constă în creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare şi îmbunătăţirea abilităţilor individuale de refuz faţă de droguri (alcool şi tutun) prin organizarea a 8 activităţi specifice adresate unui număr de 180 de elevi din ciclul gimnazial.

În vederea obţinerii de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele înregistrate în consumul de tutun, alcool şi droguri în şcoli, Agenţia Naţională Antidrog a realizat, în anul 2011, pentru a patra oară studiul european ESPAD, eşantionul fiind de 2.770 de elevi (din care 1.279 băieţi şi 1.491 fete), selectaţi din 149 şcoli (268 clase a IX a şi a X a) din România.

Cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de tranchilizante/ sedative, iar pe locul al treilea, la egalitate, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de canabis, respectiv în consumul de SNPP – 0,8%. Se remarcă diferenţe între sexe în ceea ce priveşte debutul în consumul de SNPP: proporţia băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme fiind de aproape 5 ori mai mare decât cea a fetelor care au experimentat un astfel de consum – 1,4% băieţi, 0,3% fete.

În privinţa debutului precoce în consumul de canabis: numărul băieţilor care au debutat într-un astfel de consum la o vârstă mai mică de 13 ani este de aproape 2 ori mai mare decât cel al fetelor (1,0% băieţi, 0,6% fete). În schimb, la debutul în consumul de alcool cu pastile, proporţia fetelor care au iniţiat un astfel de consum la o vârstă de 13 ani sau mai devreme este de aproape 2 ori mai mare decât cea a băieţilor care au prezentat acelaşi comportament. (www.ana.gov.ro, Raport naţional privind situaţia drogurilor 2012).

Obiceiul tinerilor de a fuma, de a consuma alcool, cafea, substanţe noi cu efect psihoactiv, precum şi droguri ilegale este o realitate ce nu trebuie ascunsă, ci combătută prin mijloace informaţionale de care tinerii au nevoie înainte de a lua o decizie. De aceea, informarea elevilor cu privire la pericolele şi riscurile consumului de droguri licite şi ilicite constituie o componentă importantă a educaţiei, prevenirea fiind chiar cheia acestei probleme.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax