Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Până la 8000 de lei finanţare de la stat dacă îţi schimbi sistemul de încălzire a locuinţei. Cum se poate accesa ajutorul financiar din programul „Casa Verde”

Publicat

casa verdeDacă îţi schimbi sistemul de încălzire al locuinței şi vei folosi energie regenerabilă, ai posibilitatea să primeşti ajutor de stat de până la 8.000 de lei. Un act normativ ce se referă la programul „Casa Verde” a fost publicat Monitorul Oficial.

UPDATE:  Persoanele fizice pot depune dosarele pentru programul „Casa Verde” în perioada 10-24 octombrie, iar persoanele juridice din 17 octombrie-14 noiembrie, la agenţia teritorială a mediului.

Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 1817/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 747 din 26 septembrie 2016 și se aplică de la data apariției. Totuși, cetățenii vor putea să se înscrie în program doar în perioada pe care o vor anunța curând autoritățile.

Este vorba despre condiţiile pentru aplicare programului „Casa Verde”, ce nu trebuie confundat însă cu “Casa Verde Plus”.

Prin „Casa Verde”, persoanele fizice sunt încurajate să folosească sisteme de încălzire a locuinței ce au la bază energia regenerabilă, indiferent că asta înseamnă instalarea unui nou sistem sau adaptarea sistemelor clasice.

Persoanele fizice vor putea cere până la 3.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a-și instala panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură (exclusiv pompele de căldură aer-aer).

Vor fi eligibile pentru finanțare cheltuielile de achiziție a sistemelor de încălzire ce folosesc energie regenerabilă și cele cu montajul și punerea în funcțiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, în măsura în care vor fi făcute doar după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.

Sesiunile de înscriere în programul „Casa Verde” vor fi deschise după ce Administrația Fondului pentru Mediu va decide și va informa publicul în privința acestora.

Condiţii pentru persoane fizice

– domiciliul în România

– proprietari sau coproprietari ai terenului și ai casei pentru care se va instala sistemul de încălzire nepoluant

– imobilele să nu facă obiectul unui litigiu în instanță, unei revendicări legale ori unei proceduri de expropriere pentru utilitate publică.

– să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale

– să nu fi fost condamnați în trecut pentru infracțiuni contra mediului

– să nu fi primit, în sesiunile din anii anteriori ale programului, pentru aceeași casă, finanțare pentru sistemul de încălzire.

-să nu dețină în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală pentru mai mult de două unități individuale, apartamente – locuințe, aflate în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuințe și spații cu altă destinație, după caz.

Dosarul de finanțare se depune la agenția teritorială pentru protecția mediului. Un solicitant poate depune o singură cerere de finanțare pentru un singur tip de proiect aferent unui singur imobil, respectiv construcție și teren; nu se pot cumula cele două tipuri de proiecte. În cazul imobilelor cu doi sau mai mulți coproprietari se poate depune o singură cerere de finanțare pentru acel imobil, pe sesiune.

Documente:

– cererea de finanțare nerambursabilă, tehnoredactată și semnată (original);

– declarație pe propria răspundere a solicitantului (în original);

– actul de identitate al solicitantului (copie);

– extrasul de carte funciară pentru informare (emis de maximum 30 de zile) ce atestă dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra terenului și casei unde se implementează sistemul de încălzire, pentru cei care dețin individual un imobil (original);

– documentul eliberat de autoritatea publică locală, care atestă adresa imobilului, în situația în care adresa de implementare din cererea de finanțare diferă de cea din extrasul de carte funciară (original);

– copia cărții funciare și extrasul de carte funciară individuală; pentru proprietățile comune, pot fi trecute pe aceeași carte funciară cel mult două unități individuale care să formeze un întreg;

– pentru imobilele deținute în coproprietate se va depune o declarație notarială, semnată de toți coproprietarii, din care să reiasă că pentru imobilul respectiv se va depune o singură cerere de finanțare, precum și persoana solicitantă (original);

– certificatul de atestare fiscală privind plata obligațiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului (original) de organele competente teritorial;

– în cazul în care domiciliul solicitantului este diferit de locul de implementare, se va depune și certificatul de atestare fiscală privind plata obligațiilor la bugetul local, emis pe numele solicitantului (original), eliberat de către organele competente din zona implementării proiectului;

– certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către unitatea teritorială a Ministerului Finanțelor (original);

– certificatul de cazier judiciar emis pe numele solicitantului, eliberat de către organul teritorial al Ministerului Afacerilor Interne (original sau copie legalizată);

– o adeverință privind existența contului bancar al solicitantului finanțării, emisă de o bancă comercială, sau extrasul de cont.

După ce sunt acceptate în program persoanele fizice semnează la agenția județeană pentru protecția mediului contractul de finanțare nerambursabilă, ce are valabilitate 12 luni. Proiectul de schimbare a sistemului de încălzire va trebui finalizat în zece luni de la semnare.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax