Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până la Înălţarea Domnului, credincioşii salută cu Hristos a Înviat!. De unde provine numele celei mai importante sărbători din an

Publicat

Paştele creştin, cea mai importantă sărbătoare de peste an, are o durată de 40 de zile. În această perioadă credincioşii spun salutul evlavios care marchează sărbătoarea Paştelui „Hristos a Înviat!”, şi se răspunde „Adevărat a Înviat!”. Salutul tradiţional va fi pe buzele creştinilor până la sărbătoarea Înălţării Domnului, care se celebrează într-o zi de joi, pe data de 29 mai.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Sfintele Sărbători de Paști reprezintă pentru creștini un moment de bucurie și veselie, pentru că Hristos a Înviat. În Duminica Paștilor oamenii încearcă, în funcție de posibilități, să păstreze și câteva obiceiuri creștine. Printre cele mai răspândite, regăsim tradiția ouălor roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști și mâncărurile tradiționale, care se prepară cu ocazia sărbătorilor Pascale – cozonacul , drobul și pasca.

Timp de 40 de zile, cât durează postul Paștelui, creștinii se pregătesc din punct de vedere spiritual pentru această sărbătoare a bucuriei, iar în Săptămâna Mare comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului.

Vezi și 2 iunie – Înălţarea Domnului 2022: creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos S-a Înălțat”. Tradiții, obiceiuri și rugăciunea specială

Părintele Arsenie Boca spune în una din cărţile sale că: „ Hristos a înviat! înseamnă: într-adevăr Dumnezeu există!

Hristos a înviat! înseamnă: într-adevăr există lume cerească ca lume reală şi fără de moarte!

Hristos a înviat! înseamnă: viaţa e mai tare ca moartea!

Hristos a înviat! înseamnă: toate nădejdile bune ale omenirii sunt îndreptăţite!

Hristos a înviat! înseamnă: toate problemele vieţii sunt pe deplin dezlegate!”.

Astfel că ” Hristos a înviat!” înseamnă că viaţa aceasta are un sens şi lumea o explicaţie.

De unde provine numele sărbătorii

Cuvântul ”paști” provine din latinescul „pascua” sau din grecescul „paskha”, ce înseamnă: „trecere”.

Paștile înseamnă moarte, ca Jertfă și Înviere, ca trecere într-un alt mod de viață, la “mai multă viaţă” (Ioan 10, 10). Pentru creștini, ”trecerea” reprezintă sacrificiul pe care Isus Hristos l-a făcut din prea multă dragoste pentru noi oamenii.

Calendarul sfinților, pentru marea sărbătoare spune că: “În Sfânta și Marea Duminică a Paștilor prăznuim Învierea cea aducătoare de viață a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care o numim și Paște, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc înseamnă trecere. Pentru că aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus de la început lumea dintru neființă întru ființă, în această zi, smulgând Dumnezeu poporul israelian din mâna faraonului, l-a trecut prin Marea Roșie și tot în această zi S-a pogorât din ceruri și S-a sălășluit în sânul Fecioarei. Iar acum, smulgând tot neamul omenesc din adâncul iadului, l-a suit la cer și l-a adus iarăși la vechea vrednicie a nemuririi”.

Sfintele Paști sunt singurele sărbători cu dată schimbătoare din an. Asta pentru că ele se serbează an de an, în duminica următoare a primei luni pline, după echinocțiul de primăvară. Timp de 40 de zile, respectiv până la sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează într-o zi de joi (29 mai), creștinii vor aminti vestea Învierii Domnului prin salutul ”Hristos a Înviat!” și la care se va răspunde cu ”Adevărat a Înviat!”. Anul viitor, în 2015, credincioșii vor prăznui Paștile în data de 12 aprilie.

Citește și Mesaje HAIOASE de PAŞTE: Cum să-ţi surprinzi prietenii cu felicitări. Zâmbet şi culoare de sărbătoare

sursa: crestinortodox.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax