Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parc ştiinţific şi tehnologic la Cugir: Asociere între universităţi, administraţie şi firme, pentru utilizarea rezultatelor din cercetare în activităţi economice

Publicat

La Cugir se propune înfiinţarea unui parc ştiinţific şi tehnologic ce va fi administrat de “Parcului Industrial Cugir” SA, al cărui unic acţionar este Consiliul Judeţean Alba. Este vorba despre asocierea în participaţiune între instituţii de învăţământ superior, administraţia judeţeană şi firme private, prin care rezultatele activităţilor de învăţământ şi cercetare vor fi utilizate în activităţi economice.

Obiectivele principale ale acestui parc tehnologic sunt stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului provat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic.

Parcul ştiinţific şi tehnologic va fi administrat de societatea comercială PIC SA. Acesta v promulga şi omologa produse româneşti, va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional.

Consilierii judeţeni votează în şedinţa din februarie aprobarea înfiinţării acestui parc, urmând să fie cooptate în asociere Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, dar şi companii locale, precum UM Cugir sau “Star Transmission”.

Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”, după cum se arată în documentaţia prezentată consilierilor judeţeni.

De asemenea, se propune acordarea unui mandat special în AGA la PIC SA a reprezentantului CJ Alba, Marian Florin Aitai, în vederea majorării capitalului social al societăţii cu 200.000 de lei, pentru continuarea investiţiilor în infrastructură, respective reabilitarea şi modernizarea căilor de acces şi transport în interiorul parcului.

Pentru acest proiect s-au efectuat lucrări în valoare de aproximativ 921.000 lei, suportate din bugetul judeţean. Suma de 200.000 de lei este necesară pentru continuarea acestora în trimestrul I din 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax