Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia: Inculpat într-un dosar al comorilor dacice, trimis în judecată. Este acuzat că a vândut obiecte de tezaur pe piaţa neagră

Publicat

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată la Tribunalul Hunedoara a inculpatului Adrian Stoicoi, zis Adi Bocşeru, pentru participare la grup infracţional organizat, detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani. Este acuzat că a vândut pe piaţa neagră brăţări dacice din aur şi tezaure monetare din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Inculpatul este în arest preventiv din luna iulie.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a transmis într-un comunicat că, prin rechizitoriul din 26 august 2013, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, la Tribunalul Hunedoara, în stare de arest preventiv, a inculpatului Stoicoi Adrian zis Adi Bocşeru, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.

„În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în perioada 1998 – 2013, a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat mai multe tezaure  monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro.

Au fost recuperate în cursul urmăririi penale: 37 monede antice (25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice) în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson (142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania) în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro.

Au rămas nerecuperate: o brăţară (450.000 euro) oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată în urmărire internaţională, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) – din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, Londra – şi 2 brăţări spiralice din aur (2 x 450.000 euro)”, se arată în comunicat.

Procurorii mai precizează că în cauză s-au luat măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului produs Statului Român şi în vederea confiscării speciale a bunurilor de tezaur ce au făcut obiectul infracţiunii de spălare a banilor. Astfel, s-a pus sechestru pe bunurile inculpatului, în valoare totală de 30.000 de euro: apartamentul situat în Orăştie, casa de vacanţă din satul Grădiştea de Munte, autoturismele de teren Suzuki Vitara, ARO 244 şi IMS.

În plus, s-a solicitat confiscarea de către instanţă a următoarelor obiecte corp delict ridicate de la domiciliul inculpatului, care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor: cagule pentru mascare, mănuşi pentru detectorul de metale, aparate de emise-recepţie, căşti pentru detectorul de metale, un telefon marca Nokia, hărţi militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia; detectorul marca Fisher C7. De asemenea, s-a solicitat confiscarea de către instanţă a sumei de 100.000 lei lei, reprezentând partea de 100.000 mărci germane, dobândită şi spălată de inculpat prin săvârşirea faptei.

Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi structurile de poliţie judiciară din cadrul IGPR, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

Potrivit IPJ Alba, “succesul acestei operaţiuni a reiterat rolul decisiv al cooperării interinstituţionale şi internaţionale în eforturile conjugate pentru păstrarea şi conservarea moştenirii culturale a fiecărei naţiuni şi a patrimoniului universal.

Acesta a constituit şi tema celor două ediţii ale Simpozionului internaţional Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile, organizat în 2012 şi 2013 de Poliţia Română, în colaborare cu Ministerul Public, Ministerul Culturii şi factorii locali de răspundere, care a avut loc în localitatea Geoagiu, judeţul Hunedoara şi la care au participat reprezentanţi ai OIPC Interpol, Franţa, Italia, Austria, Macedonia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia, Bulgaria.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax