Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentare 2016: Număr fix de senatori şi deputaţi şi alegeri pe liste. Noutăţile din viitoarea legislatură şi ce s-a întâmplat până acum

Publicat

senat Noutăţi la alegerile din 11 decembrie în privinţa numărului de parlamentari. Va fi un număr fix de senatori şi deputaţi, 466, cu 122 de parlamentari mai puţin decât acum patru ani.

În Legislatura 2012-2016 au fost 588 de parlamentari, cei mai mulţi de după 1990 încoace. Lucrurile nu au rămas aşa până în 2016, pentru că, din cauza traseismului politic, unele grupuri parlamentare au dispărut, altele au apărut.

Pentru a face loc parlamentarilor, în 2012, a fost nevoie să fie amenajate, pentru prima dată, şi balcoanele pentru activitatea acestora. Au fost 471 de deputaţi, cu 78 mai mulţi decât în legislaturile precedente.

În legislatura 2008-2012, la Senat au fost 137 de aleşi. În 2012, numărul a ajuns la 176.

Vezi şi VINERI: Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare 2016. REGULI pe care trebuie să le respecte partidele şi candidaţii

În urma alegerilor, au intrat în Parlament două mari alianţe. USL, cu 395 de mandate, un record. Uniunea Social Liberală era formată din PSD, UNPR, PNL şi PC.

A doua alianţă a fost ARD, cu doar 80 de mandate şi cuprindea trei partide: PDL, Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi PNŢCD.

Au mai trecut pragul electoral PPDD, cu surprinzătoarea cifră de 68 de mandate şi UDMR, cu 27 de mandate.

Acum, din cele două mari alianţe, nu mai este niciuna. Este de notorietate ruperea USL, dar au dispărut şi alte grupuri parlamentare, cum ar fi cel al democrat-liberalilor. PDL a fuzionat cu liberalii formând noul PNL.

Modificări sunt şi la nivelul partidelor mai mici şi în Cameră şi la Senat. Surpriza alegerilor parlamentare din 2012 a fost PPDD. Doar că la un moment dat membrii acestui partid au început să plece şi după o anumită perioadă de timp acest grup s-a desfiinţat.

Un traseu interesant au avut şi cei de la UNPR, iniţial au fost în grupul PSD, au început să racoleze puternic senatori şi şi-au făcut propriul grup. Aceiaşi senatori au început să plece şi cei de la UNPR au trebuit să fuzioneze cu PMP.

Cei de la PC au fuzionat cu PLR şi au format ALDE.

Spre deosebire de votul uninominal din 2012, care a dus la expandarea Parlamentului, acum sunt alegeri pe liste.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax