Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii din comisiile de anchetă ar urma să semneze „angajament de imparţialitate”. Proiect de lege

Publicat

camera deputatilor, parlament Membrii comisiilor parlamentare de anchetă ar urma să semneze un „angajament de imparţialitate”, se arată într-un proiect de lege depus în Legislativ. Astfel activitatea lor s-ar desfăşura sub principiul constituţional potrivit căruia „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”.

“Angajamentul de imparţialitate” va cuprinde o declaraţie pe proprie răspundere a parlamentarului că nu a fost implicat, direct sau indirect, în aspectele ce formează obiectul investigării, scrie News.ro.

În proiect se propune introducerea prevederilor potrivit cărora aceste comisii de anchetă „se constituie pentru cercetarea problemelor de larg interes, în scopul cunoaşterii realităţilor în vederea mai bunei legiferări şi am îmbunătăţirii activităţii autorităţilor statului”.

Referitor la imunitatea pentru opinii şi voturi a parlamentarilor, se precizează că „activitatea imparţială a deputaţilor şi senatorilor în comisiile speciale de anchetă se desfăşoară sub condiţia prevăzută de art. 124 alin.(3) din Constituţia României”.

Acest articol asimiliează, în efect, parlamentarii din comisiile de anchetă cu judecătorii, având în vedere că prevederea constituţională invocată de iniţiator spune că „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”.

Proiectul prevede şi că toate lucrările acestor comisii sunt publice, cu excepţia celor în care se discută documente care nu sunt destinate publicului larg.

În acest moment, în Parlament se discută despre înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Iniţiatorul proiectului este deputatul Nicolae Petreţchi, care reprezintă minoritatea ucraineană.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax