Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun amenzi mai mici pentru bicicliștii care încalcă regulile de circulație. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

rastel bicicleta Mai mulți parlamentari propun micșorarea amenzilor rutiere în cazul bicicliștilor, principalul argument fiind că sumele mari cu care sunt taxate aceste ilegalități descurajează bicicliștii să folosească acest mijloc de transport.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 martie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari USR, în acest moment, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice „stabilește un nivel exagerat al sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”. Astfel, în cazul bicicliștilor care încalcă regulile de circulație, amenzile merg de la 6 la 8 puncte de amendă, iar un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă (la o valoare a salariului minim brut pe economie de 1.450 lei) între 870 lei și 1.160 lei amendă.

„O asemenea reglementare face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii find descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face, de exemplu cu pietonii, care sunt încadrați în clasa I, unde amenzile au un nivel rezonabil (de la 290 lei la 435 lei). Actualul nivel al sancțiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătății și a traficului, a poluării și a traficului, precum și să îi afecteze grav din punct de vedere financiar pe cei cu mijloace material modeste, pentru care bicicleta nu este o alegere ci o necesitate”, susțin parlamentarii, în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, parlamentarii propun includerea bicicliștilor în aceeași categorie de sancțiuni cu pietonii și alte categorii din clasa I-a de amendă. De asemenea, proiectul prevede excluderea bicicliștilor din clasa a III-a de amendă (6-8 puncte amendă), unde sunt sipulați acum.

Pentru a modifica legislația, proiectul de lege trebuie votat mai întâi în Senat și apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax