Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun mărirea cotei repartizate din impozitul pe venit la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Proiect la Senat

Publicat

senat Parlamentarii propun modificarea Legii finanțelor publice locale, în sensul majorării cotei repartizate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, de la 71,5% cât este în prezent la 80%. Potrivit inițiatorilor, măsura ar urma să fie „un pas important în realizarea autonomiei locale”. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 32 şi art. 33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 4 aprilie.

Proiectul legislativ are ca scop mărirea cotei repartizate din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, la bugetul local al județului, respectiv la bugetele locale ale sectoarelor municipiului București și la bugetul local al municipiului București.

Potrivit inițiatorilor, un grup de senatori și deputați UDMR, conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, cota este de 71,5% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, cotă introdusă de OUG nr. 102/2011. În conformitate cu reglementările în vigoare, această cotă se repartizează astfel: 41,75% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al cărui teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, 11,25% la bugetul local al județului, 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale a finanțelor publice județene la trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Parlamentarii propun majorarea cotei la nivelul de 80%, măsură care a fi „un pas important în realizarea autonomiei locale”.

„Veniturile produse trebuie să revină într-o parte mult mai mare autorităților locale pentru a se putea realiza o finanțare corespunzătoare a unităților administrativ-teritoriale”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

sursa: senat.ro 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax