Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun redirecționarea a 0,2% din CASS pentru cercetare în domeniul diabetului. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

diabetParlamentarii propun redirecționarea a 0,2% din contribuțiile lunare pentru asigurările sociale de sănătate ale persoanelor fizice, diagnosticate cu diabet și prediabet, pentru finanțarea cercetării științifice în domeniul prevenirii și tratării acestei afecțiuni.

Propunerea legislativă pentru completarea art.271 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 19 aprilie.

Potrivit Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice prof. dr. N. Paulescu, „diabetul crește riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, astfel că aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat decedând din această cauză. O altă complicație severă a diabetului este retinopatia diabetică (afectarea oculară), astfel încât, după 15 ani de evoluție a bolii, 2% din cei afectați își pot pierde vederea”.

Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20-79 de ani care suferă de această afecțiune variază între 1.535.413 – 1.976.200, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

De asemenea, conform Federației Internaționale de Diabet, peste 415 milioane de adulți erau înregistrați cu diabet în 2015, numărul lor așteptându-se să crească la peste 640 de milioane în 2040, adică unul din zece adulți.

„În acest moment nu există vindecare pentru diabetul zaharat, ci doar tratament. Singura speranță de vindecare a milioanelor de oameni cu diabet stă în cercetarea științifică care să urmărească strict acest lucru, nu numai metode de reducere a riscurilor generate de boală. (…) Așadar este absolut necesar finanțarea cercetării în România care să  urmărească găsirea căii de vindecare a oamenilor cu diabet. Potențialul de cercetare în țara noastră este mare, reamintind aici și faptul că, în urmă cu 95 de ani, un român a redat dreptul la viață milioanelor de oameni cu diabet, prin descoperirea sa, insulina. Vorbim de savantul român, Nicolae Paulescu”, mai susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. La alin. (1) al art. 271 se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

„d) o cotă de 0,2% din contribuția lunară pentru asigurările sociale de sănătate ale persoanelor fizice, diagnosticate cu diabet și prediabet, pentru finanțarea cercetării științifice în domeniul prevenirii și tratării diabetului zaharat de tip I și II, în vederea vindecării acestei afecțiuni.”

Inițiativa legislativă este în procedură de urgență la Senat, urmând a fi dezbătută apoi și în Camera Deputaților. Proiectul are toate șansele să fie votat în ambele Camere, având în vedere că este susținut de parlamentari din coaliţia de guvernare.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax