Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor constituirea unei comisii de anchetă cu privire la vânzarea terenurilor către străini

Publicat

teren arabil Parlamentarii sunt îngrijoraţi că România e vândută la bucată străinilor. Prin urmare, UNPR a transmis că a început să strângă semnături pentru constituirea unei comisii de anchetă în Parlament privind vânzarea terenurilor agricole către străini. În paralel, mai mulţi aleşi le-au scris miniştrilor de resort despre această problemă.

„Pe termen scurt poate ca nu e nicio problemă. Vin, îl cumpără, lasă bani frumoși proprietarului. De multe ori sunt oameni bătrâni. Aceștia îl dau că nu au altă sursă de venit. Pe termen lung, ne uităm cu mare îngrijorare. Este o certitudine că în următorii 10-15 ani o criză alimentară poate să apară. Și să te trezești peste 10 ani doar cu 10% din fondul funciar în mâna românilor și cu toată producția în mâna străinilor”, a transmis prețedintele UNPR, Valeriu Steriu.

Liderii UNPR spun că este nevoie de o comisie de anchetă parlamentară cu atât mai mult cu cât România nu are date oficiale centralizate despre fenomen. Pe de altă parte, anul trecut, un studiu comandat de parlamentarii europeni arăta că aproape 40% din suprafaţa arabilă din România e deţinută de străini. Potrivit studiului, 20%-30% din terenul arabil al ţării aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane din afara Uniunii Europene. Altfel spus, documentul arată că aproximativ 5,3 milioane de hectare sunt exploatate de străini. Despre acest studiu vorbesc şi mai multi parlamentari români, în interpelările şi întrebările pe care le-au depus la Guvern.

„Domnule ministru, este momentul să luăm o decizie fundamentală. Bulgarii au decis amânarea vânzării terenurilor către străini până în 2020. De ce nu urmăm exemplul lor, punându-ne temporar la adăpost de eventuale situaţii nefericite?”, întreabă un deputat de la PSD.

Un alt exemplu vine din partea unui ales ALDE. „În Germania, trebuie să dovedeşti că faci parte din economia ţării, pentru a putea cumpăra vreun metru pătrat de teren agricol. La noi vin şi cumpără ferme întregi.”

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax