Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PAȘTE 2014: Sărbătoarea Învierii Domnului. Ce simbolizează Ouăle roșii, mielul, pasca, crucea.

Publicat

Sărbătorile Pascale au sosit iar, după săptămâni de pregătire, creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului. Pe lângă curățenia sufletească pe care o facem prin post, gospodinele s-au ocupat și de curățenia caselor precum și de meniul tradițional pentru Paște. Ouăle roșii și mielul nu trebuie să lipsească de pe masă în prima zi de Paști, lumânările aprinse, pasca și salcia trebuie și ele să fie prezente în locuință. Toate aceste lucruri sunt deja cunoscute de cei care țin la tradiții și la obiceiurile acestei sărbători însă nu mulți cunosc semnificația lor.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Ce simbolizează ouăle roșii

Simbolic, oul a fost mereu asociat cu renaşterea, cu începuturile, apoi cu Învierea Domnului. Obiceiul vopsirii ouălor şi oferirii lor ca simbol al fecundităţii şi al ciclului vieţii este precreştin şi doar a fost preluat de creştini. Se ştie că, cel puţin la începuturile tradiţiei vopsirii ouălor de Paşte, se folosea exclusiv culoarea roşie pentru a colora ouăle, care apoi erau aşezate într-un coş şi duce la biserică pentru sfinţirea lor. Culoarea roşie se spune că ar trimite la sângele, viaţa şi jertfa făcută de Hristos pe Cruce.

Mai târziu apar ouăle încondeiate cu teme şi motive diverse, rezultat direct al dorinţei gospodinelor de a contribui cu ceva frumos şi semnificativ la tradiţiile de Paşte.

În folclorul creştin s-au păstrat mai multe legende privind motivul pentru care ouăle de Paşte se vopsesc în roşu. Cea mai vehiculată povesteşte că Maica Domnului a pus un coş cu ouăla picioarele crucii pe care era răstignit Iisus – ouăle din coş s-au înroşit datorită sângelui care a picurat din rănile Mântuitorului. Iisus, văzând ouăle roşii, ar fi spus: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducerea aminte de răstignirea mea”.

Mielul

Mielul simbolizează inocenţa, blândeţea şi puritatea. Cel pe care Sfântul Ion l-a numit Mielul întruchipează manifestarea puterii primăverii, triumful înnoirii, victoria ciclică a vieţii asupra morţii. Mielul sau oaia întruchipează animalul de sacrificiu, credinciosul ca membru al turmei lui Dumnezeu, pe Hristos care s-a sacrificat pentru mântuirea oamenilor, biruind răul, ideea de sacrificiu, ideea că fără moarte şi sacrificiu nu există Înviere, şi mielul apocaliptic care apare în centrul Ierusalimului ceresc.

Salcia

De Florii se duc la biserică ramuri de salcie. La iudei, palmierul simbolizează supunere în faţa lui Dumnezeu şi e simbol al lui Dumnezeu Însuşi. Încreştinism, palmierul simbolizează dreptatea, Învierea, intrarea lui Hristos în Ierusalim şi pelerinajul pe Pământ Sfânt. În Europa, palmierul a fost înlocuit cu salcia.

Salcia plângătoare este pusă în legătură cu tristeţea şi moartea. Ea este însă simbolul Legii divine a nemuririi sufletului. Dacă luăm o ramură de salcie şi o înfigem în pământ, ea generează rădăcini şi un nou arbore. Moare şi în vie, este pomul vieţii.

Lumânările

Lumânarea aprinsă este simbolul luminii în toate culturile. În creştinism lumânarea aprinsă în noaptea Învierii simbolizează lumina divină a lui Hristos, Învierea, credinţa, şansa fiecăruia de ase înălţa. Arzând şi luminând, ea simbolizează o viaţă dedicată iubirii unice, topindu-se în tăcere, simbolizează sacrificiul.

Pasca

Pasca creştinilor este ca o pâine rotundă, gustoasă, seminificând promisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post. Pasca este dusă obligatoriu la biserică, pentru a fi sfinţită. Prin stropire cu vin, pasca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mântuitorului.

Pasca este împodobită cu o cruce, incluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos.

Crucea

O veche ghicitoare întreabă: „Care este pomul cu rădăcinile în iad, cu vârful la Tronul lui Dumnezeu, între ramurile sale cuprinzând Lumea?” Este Crucea. Iar semnificaţile şi simbolistica crucii nu mai trebuie amintite, fiind bine cunoscute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax