Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Patronatul Român, Regiunea Centru: Investitorii ocolesc judeţul, pentru că albaiulienii „acceptă greu concurenţa”

avatar

Publicat

Criza economică s-a simţit puternic şi în judeţul Alba, astfel încât, în perioada 2009 – 2010, pe lângă creşterea ratei şomajului, au fost înregistrată şi mărirea numărului de firme care au intrat în faliment. Una dintre măsurile guvernamentale ce a fost criticată de mediul de afaceri a fost aplicarea impozitului minim pentru IMM-uri, care a dus la dizolvarea a peste 100.000 de societăţi mici. Totodată, criza economică a însemnat dispariţia firmelor înfiinţate doar pentru a funcţiona pe o perioadă anume, fapt ce a făcut loc antreprenorilor deschişi la condiţii de concurenţă. Totuşi, în comunitatea de afaceri din Alba mai este loc pentru instruire în ceea ce priveşte dezvoltarea judeţului având ca premise principiile concurenţei.

„Executivul nu a înţeles, din păcate, că este o greşeală să pui taxă pe IMM-uri în perioadă de criză şi acest lucru a mărit presiunea asupra firmelor mici care deja erau afectate de criză economică”, a precizat economistul Ciprian Cioban, coordonatorul Patronatului Român – Regiunea Centru.

Amatorii de „tunuri”, înlăturaţi de criza economică

Prezent luni în conferinţă de presă, Ciprian Cioban a declarat că există şi o parte bună a crizei economice. Dacă, până în 2008, întreaga economie, de la agricultură, la industrie grea şi servicii –  mai ales piaţa imobiliară, era dominată mai puţin de spiritul antreprenorial şi mai mult de dorinţa de avuţie rapidă, „tunurile” nu au mai avut succes în perioada de criză. Ciprian Cioban a spus că „a început să dispară mentalitatea cu tunurile, care până la urmă nu reprezenta o economie sustenabilă”.

Judeţul Alba se deschide greu, motivul pentru care nu avem industrie

Dezvoltarea sectorului industrial merge greu, avem cel mai mare şomaj din Regiunea Centru şi suntem considerat un judeţ specific. Aceasta este eticheta pusă de judeţele vecine şi nu numai. Cioban susţine că suntem văzuţi ca o comunitate de afaceri închisă, că acceptăm cu greu concurenţa. “Ce înseamnă un judeţ specific? Înseamnă un judeţ închis, reacţionează foarte greu, se deschide foarte greu la exterior, oamenii acceptă greu o concurenţă, ies greu din judeţ să-şi facă afaceri în altă parte. Din ce motive, nu sunt eu în măsură să spun”, a declarat Ciprian Cioban. Acesta a precizat că nu s-a referit la influenţa politicului, ci mai degrabă la o mentalitate generală a cetăţeanului din Alba.

În ceea ce priveşte administraţia publică, reprezentantul Patronatului Român a spus că aceasta va reuşi mai greu să atragă investitori, în condiţiile actuale, dacă nu oferă şi altceva în afara terenului ieftin. “Investitorii nu au cum să vină atâta timp cât nu reprezintă un plan de afaceri viabil. Înainte îi dădeai teren şi îi spuneai că există posibilitate la diferite utilităţi. Acum nu mai poţi să-l atragi cu asta, pentru că terenurile sunt foarte mici, la preţuri peste tot. Trebuie să-l atragi cu ceva specific pe judeţul respectiv, cu faptul că eşti în centru poţi să-l atragi, cu faptul că ai legătură la toate drumurile principale şi eşti în apropiere de judeţele importante din Ardeal. Dar trebuie făcute lucrurile astea”, a spus Cioban, subliniind faptul că, din păcate, toate aceste oferte nu pot veni la pachet cu o credibilitate fiscală.

“Mai multă muncă” este sloganul de criză al firmelor private

Ciprian Cioban conduce o firmă de consultanţă. Acesta a spus că perioada de criză economică i-a permis să se extindă. Totuşi, pentru a face faţă cheltuielilor nu a redus personalul, nici nu a micşorat salariile, ci a crescut  volumul de muncă. „Nu am dat oamenii afară, nici nu le-am scăzut salariile, dar le-am dat mai mult de lucru. Totodată, am fost mai agresiv în această perioadă şi m-am extins în alte judeţe”, a precizat Cioban.

Efectele crizei economice din Alba, în cifre

Cifrele statistice arată cât de mult s-au simţit efectele crizei şi în Alba. În anul 2010, în judeţ şi-au suspendat activitatea 1.227 de societăţi, în timp ce în 2009 alte 2.472 de firme. De asemenea, 177 de agenţi economici s-au dizolvat în 2010, iar în 2009 alţi 408 au apelat la această procedură. Tot în 2010 au fost radiate voluntar 3.742 firme, iar în 2009 alte 1.145. În cursul anului trecut au fost înregistrate 3.535 de înmatriculări la Registrul Comerţului, dintre care cele mai multe, respectiv 2366, sunt PFA. Numărul firmelor active a scăzut în ultimii ani în judeţul Alba, astfel încât, dacă în 2009 erau înregistrate la nivelul judeţului 17.486 firme active, la sfârşitul anului 2010 numărul acestora a ajuns la 15.938.

În concluzie, reprezentantul Patronatului din Alba, ca de altfel toţi întreprinzătorii din România a resimţit puternic criza economică, presiunea fiind accentuată şi de politicile uneori incoerente ale Guvernului, care nu a intervenit activ în susţinerea economiei prin măsuri ferme anticriză. Ieşirea din criză anunţată de guvernanţi nu se va putea vedea decât în trimestrul III al acestui an, când va putea fi făcută o radiografie corectă a evoluţiei economiei româneşti.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ELECTRICA: Întreruperi de curent programate în judeţul Alba, din cauza lucrărilor în reţea, în 25-29 iunie

avatar

Publicat

Electrica anunţă întreruperi programate în alimentarea cu energie în localităţi din judeţul Alba, în zilele de 25-29 iunie, din cauza lucrărilor de întreţinere a reţelei.

Luni, 25 iunie 2018

Orele 08.00-16.00: SANTIMBRU, TOTOI, Strada PRINCIPALA PARTIAL

Marţi, 26 iunie 2018

Orele 08.00-16.00: SANTIMBRU, TOTOI, Strada PRINCIPALA PARTIAL

Orele 9.00-17.00: Poşaga de Jos

Miercuri, 27 iunie 2018

Orele 08.00-16.00: SANTIMBRU, TOTOI, Strada PRINCIPALA PARTIAL

Joi, 28 iunie 2018

Orele 08.00-16.00: SANTIMBRU, TOTOI, Strada PRINCIPALĂ , Uioara de Sus, Silivaş, HOPARTA, SILIVAS, Strada SILIVAS

Vineri, 29 iunie 2018

Orele 08.00-16.00: SÂNTIMBRU, TOTOI, Strada PRINCIPALĂ PARTIAL

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

24 iunie: Cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII în noaptea de Sânziene

avatar

Publicat

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

solidago-canadensisFloarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna. Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere. La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare. Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene. Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”. Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

Din spicele de grâu și alte șapte plante diferite cum ar fi: pelin, verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, salcie și neapărat florile de Sânziană, fetele tinere împletesc cununi (semnul cercului). Purtate pe cap de o fecioară, aceasta reprezenta zeița agrară în dansul denumit Jocul Drăgaicei, care se execută ritual de către fete tinere la această serbare florală, cu caracter câmpenesc.

Până în anul următor, cununile sunt agățate la ușa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porților, la pietrele de hotar și pe crucile mormintelor, cu semnificația de a apăra oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice, de stihiile naturii — grindină, inundație, furtună etc. Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita.

Ele sunt aruncate pe casă sau șură și în funcție de felul în care rămân pe acoperiș, atârnate de hornul casei sau cad jos, anul care va urma va fi bun sau rău, tinerii se vor căsători cu omul iubit sau nu, recolta va fi bună sau proastă, locuitorii casei sănătoși sau bolnavi, vor avea noroc sau ghinion, etc.

În credința populară, floarea de Sânziană are nenumărate proprietăți magice: dacă o fată tânără o pune sub pernă în noaptea premergătoare Sânzienelor, își va visa cu siguranță ursitul; pentru femeia căsătorită, rețeta nu mai este valabilă, în schimb se recomandă să se înfășoare cu florile respective în jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de mijloc la seceriș; dacă își pun în păr sau în sân floarea cu pricina, atât fetele cât și femeile devin mai atrăgătoare și mai drăgăstoase; dacă se tăvălesc la ivirea zorilor prin roua căzută pe Sânziene, sau se spală în apă curgătoare devin mai frumoase.

În același timp floarea de Sânziană este un reper caledaristic agrar. Dacă înflorește înainte de Sfântul Ioan Proroc Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată. După ce înflorește Sânzâiana, începe cositul.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Trenurile Soarelui” 2018: Peste 40 de trenuri vor avea legături directe din toată ţara cu stațiunile de pe Litoral

avatar

Publicat

Începând din data de 29/30 iunie se pune în aplicare programul de circulație “Trenurile Soarelui“- program estival de transport al CFR Călători. Până la data de 9 septembrie, peste 40 de trenuri vor asigura  zilnic legături directe din toată țara către staţiunile de la Marea Neagră, către Delta Dunării şi retur.

Pentru ca toate regiunile ţării să poată fi conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii, 16 trenuri directe  (incluzând şi  ramurile aferente) vor avea ca destinație Constanța/ Mangalia, în timp ce 17 de trenuri vor pleca zilnic din gările Capitalei spre Constanța, din care 7 ajung la Mangalia.

Detalii despre trenuri și orare plecări/sosiri sunt disponibile în Anexă.

Programul complet (cu opriri și plecări în/din stații) este disponibil AICI.

De asemenea, există legături frecvente cu trenuri care circulă între Constanța și stațiuni. Trenurile InterRegio sunt dotate cu instalații de climatizare, iar trenurile de lung parcurs au în compunere vagoane de dormit și cușetă.

Tarife

Biletele de tren sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale. Acestea sunt prezentate în detaliu pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte.  Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin legi sau hotărâri de guvern în vigoare.

O călătorie București – Constanța, fără  nicio ofertă comercială, este 59,6 lei la tren IR, clasa a 2-a. Dacă se achiziționează un bilet dus-întors călătorul beneficiază deja de 10% reducere, iar dacă biletul este achiziționat online se mai adaugă o reducere de 5%. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor cu cel puțin 21 de zile în avans reducerea este de 25% din tariful de transport. Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 30% dacă achiziționarea se face online. Toate reducerile sunt prezentate în detaliu pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte.

În perioada programului estival de transport, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile InterRegio, la tarife de tren Regio.

Durata de parcurs

Trenurile Litoral, care circulă cu viteză sporită fără opriri intermediare între București Nord – Constanța și retur, ajung la destinație în aproximativ două ore. Durata călătoriei cu celelalte trenuri InterRegio, pe ruta București – Constanța, este în medie de circa 2 ore și 20 minute.

Conexiunea cu Delta Dunării

Pentru a facilita accesul turiștilor la Delta Dunării, va circula zilnic un tren direct InterRegio pe ruta București Nord – Tulcea Oraș și retur (IR 1689, cu plecare din București Nord la 06:10 și IR 1688, cu plecare din Tulcea Oraș la ora 13:10). De asemenea, în fiecare zi, 4 trenuri (2 dus/ 2 întors) vor continua să circule între Medgidia și Tulcea.

Facilități pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități motorii au posibilitatea de a se deplasa mai ușor cu trenul spre și dinspre litoral, beneficiind din partea CFR Călători de servicii gratuite de asistență (rezervarea locurilor speciale, însoțire în incinta stației, asistență la urcare/coborâre în/din tren și asistență la bordul trenului). Pasagerii trebuie să completeze, cu minimum 48 ore înainte de plecare, un formular care este disponibil online și la casele de bilete, pentru trenuri care au plecări/sosiri din/în marile gări. Toate detaliile pentru accesarea acestor servicii gratuite pot fi găsite pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Asistență PMR.

Modificări în circulația altor trenuri

Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, unele trenuri Regio și Interregio vor avea programul de circulație adaptat la noul program de mers al trenurilor estivale, iar modificările vor fi anunţate la nivel local în gări.

Canale cumpărare bilete

CFR Călători recomandă tuturor călătorilor să își procure biletele de tren din timp pentru evitarea aglomerației de la casele de bilete, în special pentru trenurile de lung parcurs, care au în compunere vagoane de dormit și cușetă. Biletele pot fi achiziționate:

  • Online de pe www.cfrcalatori.ro;
  • De la automatele de bilete din gări;
  • De la automatele ZebraPay;
  • Direct de la casele de bilete din gări și agenții de voiaj CFR;
  • De la distribuitori autorizați (agenții de turism).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în SEPTEMBRIE 2018: Secetă, caniculă, furtuni. Prognoza meteo pe trei luni

avatar

Publicat

Vor fi fenomene meteo extreme în următoarele două luni de vară 2018, dar şi în prima lună de toamnă. Meteorologii anunţă şi temperaturi de caniculă, şi furtuni, şi condiţii de secetă.

Luna IULIE

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât normal, îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice și vestice.

“Aerul tropical care se va abate asupra ţării noastre va aduce cel puţin unul-două valuri de căldură, urmând să se înregistreze peste 35-40 de grade la umbră”, a declarat la România TV meteorologul Silviu Grigore.

Cantitățile totale lunare de precipitații se vor situa sub mediile climatologice (77,8 l/mp) în toate regiunile, deficitul cel mai pronunțat fiind de așteptat în sud-est și sud.

“Vom avea parte de furtuni, ploi torenţiale şi chiar condiţii de grindină. În medie, va ploua mai puţin decât ar trebui. Seceta se va înregistra în sudul şi sud-estul ţării”, a mai precizat meteorologul.

Luna AUGUST

Temperatura aerului va avea valori peste norma climatologică, în cea mai mare parte a țării.

Sunt aşteptate temperaturi tropicale, de 35-45 de grade în zonele de câmpie şi podiş. Precipitaţiile vor fi sub cele normale, ceea ce va accentua pericolul apariţiei furtunilor de vară în toată ţara.

Luna SEPTEMBRIE

Temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuală în nord și centru și mai ridicate în restul teritoriului

Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normal în regiunile nordice și centrale și vor fi deficitare în rest.

surse: meteoromania.ro, romaniatv.net

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Concert de excepție marca Vladimir Cosma la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

avatar

Publicat

Cel mai prolific dirijor si compozitor roman actual, Vladimir Cosma împreună cu orchestra și corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj Napoca, 170 de muzicieni, au oferit un regal muical de excepție la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Înainte de începerea spectacolului, primarul Mirea Hava i-a oferit dirijorului diploma ”Urbis Grates”.

Vladimir Cosma e unic. Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma E LA ALBA IULIA, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viață. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

Duminică, de la 21.00 este MAMMA MIA, un musical ce a cucerit Broadway-ul și toată planeta, montat în România și cântat în română de cele mai bune voci românești. Musicalul „Mamma Mia!” cu: Mirela Vaida, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Ernest Fazekas, Sebastian Seredinchi, Ecaterina Ladin, Ioana Sihota (Jazzy Jo), Ana Munteanu. Dirijor: Daniel Jinga. Magia versurilor și melodiilor ABBA pune în mișcare emoția acestei povești de dragoste, creând un show de neuitat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate