Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patronatul Român, Regiunea Centru: Investitorii ocolesc judeţul, pentru că albaiulienii „acceptă greu concurenţa”

Publicat

Criza economică s-a simţit puternic şi în judeţul Alba, astfel încât, în perioada 2009 – 2010, pe lângă creşterea ratei şomajului, au fost înregistrată şi mărirea numărului de firme care au intrat în faliment. Una dintre măsurile guvernamentale ce a fost criticată de mediul de afaceri a fost aplicarea impozitului minim pentru IMM-uri, care a dus la dizolvarea a peste 100.000 de societăţi mici. Totodată, criza economică a însemnat dispariţia firmelor înfiinţate doar pentru a funcţiona pe o perioadă anume, fapt ce a făcut loc antreprenorilor deschişi la condiţii de concurenţă. Totuşi, în comunitatea de afaceri din Alba mai este loc pentru instruire în ceea ce priveşte dezvoltarea judeţului având ca premise principiile concurenţei.

„Executivul nu a înţeles, din păcate, că este o greşeală să pui taxă pe IMM-uri în perioadă de criză şi acest lucru a mărit presiunea asupra firmelor mici care deja erau afectate de criză economică”, a precizat economistul Ciprian Cioban, coordonatorul Patronatului Român – Regiunea Centru.

Amatorii de „tunuri”, înlăturaţi de criza economică

Prezent luni în conferinţă de presă, Ciprian Cioban a declarat că există şi o parte bună a crizei economice. Dacă, până în 2008, întreaga economie, de la agricultură, la industrie grea şi servicii –  mai ales piaţa imobiliară, era dominată mai puţin de spiritul antreprenorial şi mai mult de dorinţa de avuţie rapidă, „tunurile” nu au mai avut succes în perioada de criză. Ciprian Cioban a spus că „a început să dispară mentalitatea cu tunurile, care până la urmă nu reprezenta o economie sustenabilă”.

Judeţul Alba se deschide greu, motivul pentru care nu avem industrie

Dezvoltarea sectorului industrial merge greu, avem cel mai mare şomaj din Regiunea Centru şi suntem considerat un judeţ specific. Aceasta este eticheta pusă de judeţele vecine şi nu numai. Cioban susţine că suntem văzuţi ca o comunitate de afaceri închisă, că acceptăm cu greu concurenţa. “Ce înseamnă un judeţ specific? Înseamnă un judeţ închis, reacţionează foarte greu, se deschide foarte greu la exterior, oamenii acceptă greu o concurenţă, ies greu din judeţ să-şi facă afaceri în altă parte. Din ce motive, nu sunt eu în măsură să spun”, a declarat Ciprian Cioban. Acesta a precizat că nu s-a referit la influenţa politicului, ci mai degrabă la o mentalitate generală a cetăţeanului din Alba.

În ceea ce priveşte administraţia publică, reprezentantul Patronatului Român a spus că aceasta va reuşi mai greu să atragă investitori, în condiţiile actuale, dacă nu oferă şi altceva în afara terenului ieftin. “Investitorii nu au cum să vină atâta timp cât nu reprezintă un plan de afaceri viabil. Înainte îi dădeai teren şi îi spuneai că există posibilitate la diferite utilităţi. Acum nu mai poţi să-l atragi cu asta, pentru că terenurile sunt foarte mici, la preţuri peste tot. Trebuie să-l atragi cu ceva specific pe judeţul respectiv, cu faptul că eşti în centru poţi să-l atragi, cu faptul că ai legătură la toate drumurile principale şi eşti în apropiere de judeţele importante din Ardeal. Dar trebuie făcute lucrurile astea”, a spus Cioban, subliniind faptul că, din păcate, toate aceste oferte nu pot veni la pachet cu o credibilitate fiscală.

“Mai multă muncă” este sloganul de criză al firmelor private

Ciprian Cioban conduce o firmă de consultanţă. Acesta a spus că perioada de criză economică i-a permis să se extindă. Totuşi, pentru a face faţă cheltuielilor nu a redus personalul, nici nu a micşorat salariile, ci a crescut  volumul de muncă. „Nu am dat oamenii afară, nici nu le-am scăzut salariile, dar le-am dat mai mult de lucru. Totodată, am fost mai agresiv în această perioadă şi m-am extins în alte judeţe”, a precizat Cioban.

Efectele crizei economice din Alba, în cifre

Cifrele statistice arată cât de mult s-au simţit efectele crizei şi în Alba. În anul 2010, în judeţ şi-au suspendat activitatea 1.227 de societăţi, în timp ce în 2009 alte 2.472 de firme. De asemenea, 177 de agenţi economici s-au dizolvat în 2010, iar în 2009 alţi 408 au apelat la această procedură. Tot în 2010 au fost radiate voluntar 3.742 firme, iar în 2009 alte 1.145. În cursul anului trecut au fost înregistrate 3.535 de înmatriculări la Registrul Comerţului, dintre care cele mai multe, respectiv 2366, sunt PFA. Numărul firmelor active a scăzut în ultimii ani în judeţul Alba, astfel încât, dacă în 2009 erau înregistrate la nivelul judeţului 17.486 firme active, la sfârşitul anului 2010 numărul acestora a ajuns la 15.938.

În concluzie, reprezentantul Patronatului din Alba, ca de altfel toţi întreprinzătorii din România a resimţit puternic criza economică, presiunea fiind accentuată şi de politicile uneori incoerente ale Guvernului, care nu a intervenit activ în susţinerea economiei prin măsuri ferme anticriză. Ieşirea din criză anunţată de guvernanţi nu se va putea vedea decât în trimestrul III al acestui an, când va putea fi făcută o radiografie corectă a evoluţiei economiei româneşti.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax