Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patronul Carmes Alba, Nicolae Cristea, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu supendare, în dosarul de falsuri cu fonduri europene

Publicat

carmes abator Patronul societăţii comerciale Carmes Alba SRL Mesentea, omul de afaceri Nicolae Cristea, a fost condamnat definitiv la Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracţiuni din domeniul fondurilor europene. Cristea a fost condamnat pentru folosirea de documente false, incomplete sau inexacte, respectiv pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Soluţia definitivă de la Curtea de Apel alba Iulia a fost pronunţată în 5 mai 2016. Nicolae Cristea a fost trimis în judecată în anul 2012. Procurorii DNA Alba Iulia au reţinut în sarcina acestuia trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Curtea de Apel a eliminat infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi l-a condamnat pe omul de afaceri la 3 ani de închisoare pentru prezentarea de documente false, incomplete sau inexacte şi la 2 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final a fost reţinută pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani.

Judecătorii au respins şi solicitarea Agenţiei de Plăţi care s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 2,5 milioane de euro. Anulând acuzaţia de înşelăciune, instanţa a considerat că nu există prejudiciu. Cu toate acestea, au fost menţinute măsurile asiguratorii dispuse prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 3/P/2010 asupra bunurilor imobile şi mobile proprietatea inculpatului Cristea Nicolae. La instanţa de fond, Tribunalul Alba, Nicolae Cristea a fost achitat de toate acuzaţiile pe motiv că ”faptele nu există”.

Vezi şi Nicolae Cristea, patronul Carmes Alba, ACHITAT în dosarul de fraudă cu fonduri europene de peste 2 milioane de euro. Decizie la Tribunalul Alba

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat ,,Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrica preparare de carne” finanţat prin fonduri europene. În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, Nicolae Cristea, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat în mod nereal că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate.

Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10,53 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro) reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect al societăţii Carmes Alba SRL Mesentea.

Abatorul construit de SC Carmes SRL la Mesentea, începând cu anul 2007, se dorea a fi cel mai mare din Transilvania. Se prevedea sacrificarea zilnică a 80 capete bovine, 200 porcine şi 1.750 capete ovine, respectiv prelucrarea anuală a 12.500 tone de carne. Valoarea investiţiei a fost la vremea respectivă evaluată la 5 milioane de euro. Afacerea nu a mers cum trebuia şi a ajuns în criză. Din iunie 2011, firma este în procedură de insolvenţă. Doi dintre creditori au solicitat la ultimul termen al procesului intrarea societăţii în faliment.

Firma Carmes SRL mai este implicată într-un dosar penal. În septembrie 2015, politiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 11 percheziţii la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul comerţului cu carne. În Alba, percheziţiile au avut loc la firma din Mesentea. Trei persoane (o femeie şi doi bărbaţi) au fost duse la audieri, la Bucureşti.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, cei în cauză ar fi efectuat mai multe achiziţii intracomunitare de animale vii, prin intermediul unor societăţi de tip-fantomă, ce nu au fost declarate în totalitate şi pentru care nu au fost achitate obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului. Materia primă (în special, porci vii) ar fi ajuns în final în abatoarele unei societăţi din judeţul Alba, specializată în procesarea şi comercializarea produselor şi preparatelor din carne, produsele finite fiind ulterior comercializate „la negru”, prin intermediul magazinelor proprii de prezentare şi desfacere. În total, şapte persoane sunt vizate în acest dosar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cititor

    duminică, 08.05.2016 at 13:29

    WOW, cine fura o gaina face 4 ani de puscarie si cine fura milioane de euro este liber! Traiasca JUSTITIA !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax