Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patriotism pe Facebook: Bornele din Munţii Trascăului, revopsite din culorile drapelului unguresc în cel românesc

Publicat

borne trascau raze soare Zilele trecute, bornele topografice situate pe masivul Piatra Secuiului din Munții Trascăului au fost revopsite, în culorile drapelului românesc. Luna trecută, un tânăr care purta însemnele Mişcării Tineretului din cele 64 de Comitate a vopsit bornele  în roşu, alb și verde. Vopsirea bornelor a devenit un ”meci” între patriotismul maghiar și cel român, care durează de luni bune.

În județul Alba, la Rîmetea, două borne topografice din beton, amplasate pe masivul Piatra Secuiului au devenit obiectul unei dispute între români şi maghiari. Piatra Secuiului este situată într-o zonă cu potenţial turistic, la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de  Cheile Turzii și la 28 km de Turda. Masivul Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaș și alungit, împărțit în două părți de o prăpastie. Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă și numele de „Colții Trascăului” și adăpostește ruinele unei fortărețe medievale. Zona este vizitată în fiecare an de zeci de mii de turişti, majoritatea maghiari, care ajung în comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colţeşti. De asemenea, peste 90 la sută dintre locuitorii comunei Rîmetea sunt de etnie maghiară.

Cele două borne care au rolul topografic de delimitare a localităţilor Rîmetea din Alba şi Moldoveneşti din Cluj, sunt revopsite periodic în culorile drapelului român şi maghiar. Ultima ”reușită” de acest fel a aparținut unui tânăr din Câmpia Turzii, Rareș Morar. Acesta a postat pe rețeaua de socializare Facebook mai multe fotografii cu bornele vopsite în culorile drapelului românesc, cu mesajul:„Lucrurile frumoase şi lui Dumnezeu ii plac! Dupa ce am terminat de vopsit din nou bornele, au aparut niste superbe raze de soare!”.

Tânărul este hotărât să repete acţiunea dacă bornele vor fi revopsite din nou. „Pentru noi deja e o placere sa urcam :))”, a precizat el pe Facebook.

Patriotismul și Facebook

Cu aproximativ o lună în urmă, pe siteul de socializare Facebook, au apărut fotografii cu un tânăr, care purta un tricou cu însemnele grupării Mişcării Tineretului din cele 64 de Comitate, în timp ce vopsea bornele în culorile drapelului maghiar.

„Membrii Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate (referire la organizarea administrativ-teritorială a Ungariei Mari – n.r.) şi-au petrecut vacanţa de vară în Ţinutul Secuiesc, iar dacă tot se aflau acolo, manifestând un patriotism remarcabil, au făcut ordine. În Ţinutul Secuiesc se găsesc borne kilometrice în stare deplorabilă, motiv pentru care le-au vopsit. Tricolorul vlah a dispărut, iar roşul, albul şi verdele drapelului maghiar a revenit acolo unde îi este locul, ca să vadă toată lume. Maghiarii nu au lăsat de izbelişte Ţinutul Secuiesc! NU, NU, NICIODATĂ!”, a scris gruparea pe Facebook.

Revopsirea periodică

Vopsirea bornelor situate pe masivul Piatra Secuiului din Munții Trascăului și zona învecinată a devenit un ”meci” între patriotismul maghiar și cel român, care durează de luni bune. „Eu am ajuns acolo în iulie, pregătit cu vopsea şi am colorat bornele în tricolorul României. Se pare că le-au colorat la loc. Nu e nimic, o să merg iar“, susţine unul dintre „căţărătorii“ români care ţin ca bornele să fie vopsite în roşu, galben şi albastru.

Citește și Steagul Ungariei, desenat pe stâncile din rezervaţia naturală Cheile Râmeţului. Poliția caută autorul

foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. margelatu

    sâmbătă, 27.09.2014 at 20:04

    Este un „meci” de ANI BUNI, nu de luni bune, de prin 2000 sustinut in mare parte de ROMÂNII din satul Podeni, jud. Cluj. CINSTE LOR !!!!!!!

  2. vali

    marți, 30.09.2014 at 19:43

    Este timpul sa ne luam tara inapoi.Si nu de la unguri sau sasi sau americani!De la hoti!O sa va cheme sa-i votati ca sa poata sa mai ia si inima din pieptul nostru!
    Oare ne trezim?Iesiti la vot!Votati!Nu aveti cu cine?Votati cu toti atunci!Sa nu se supere!
    Mai stam mult cu capul plecat?Nu stiu.
    O sara faina!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax