Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet broadband până la sfârşitul acestui an

Publicat

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet în bandă largă până la sfârșitul acestui an, pe un model de parteneriat public-privat, elaborat în cadrul proiectului european “PPP4Broadband – Abordarea decalajului de bandă largă în zonele rurale din sud-estul Europei prin intermediul modelului de parteneriat public privat (PPP)”. Partener în acest proiect este și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (AIDA) Alba, în arealul căreia doar comuna Galda de Jos a fost identificată ca „zonă albă”, adică zonă fără acoperire de servicii de internet de bandă largă.

Proiectul a fost prezentat marți, de către Jan Kubalik – expert Agenția pentru inovare și Cooperare Europeană din Slovacia – partener lider în proiect – și Zsolt Grigoruț – consultant AIDA Alba.

Prin organizațiile partenere în acest proiect, cu sedii în Macedonia, Slovenia, Slovacia, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, au fost alese „zone albe” din trei țări din sud-estul Europei, care vor fi conectate la internet prin aplicarea modelelor de parteneriat public-privat: Macedonia, Grecia și România.

Prin acest proiect au fost elaborate 9 modele de parteneriat public-privat pentru broadband, iar valoarea totală se ridică la 1 milion de euro, bani plătiți de Comisia Europeană.

În aceste zile, marți și miercuri, în județul Alba, în arealul AIDA, se desfăşoară prima vizită de studiu în cadrul proiectului. Astfel, vor avea loc discuții cu primarul comunei Galda de Jos, Romulus Raica, în vederea implementării unuia dintre cele 9 modele în patru sate din „zona albă”. Comuna Galda de Jos are în componență 11 sate și o populație totală de 4.516 locuitori. Proiectul va fi implementat doar în patru dintre acestea, mai precis Zăgriș, Lupșeni, Măgura și Răicani.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, în perioada următoare va avea loc o licitație publică pentru achiziționarea serviciului de broadband. Potrivit consultantului Zsolt Grigoruț, și-au manifestat interesul pentru acest proiect trei firme: RCS-RDS, Romtelecom și Starnet Media Communication.

În „zona albă” din comuna Galda de Jos ar urma să fie instalate două hot-spot-uri în punctele cele mai înalte. Cetățenii vor avea acces gratuit la internet wireless, iar primăria va plăti un abonament lunar la firma care va câștiga licitația.

Citiți aici mai multe despre proiect: Arealul AIDA Alba Iulia, regiune pilot la nivel național pentru implementarea proiectului de acces la internet în bandă largă în zonele rurale


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un milion de români sărbătoresc PAȘTELE CATOLIC. Peste 3.000 de credincioși sunt din Alba

Publicat

Peste 3.000 de romano-catolici din județul Alba, și mai bine de un milion ce cetățeni români, sărbătoresc duminică Paştele. În această noapte, aceștia vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat. VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiţii înainte de FLORII: sâmbăta lui Lazăr- puntea dintre Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor. Semnificaţii

Publicat

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor. Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ŞTIREA TA: Tău din Roşia Montană populat cu peşti exotici, prădat de braconieri

Publicat

tau brazi braconaj

Un cititor Alba24, aflat într-o excursie în zona Roşia Montană – Tăul Brazi, a aflat detalii despre o situaţie mai puţin obişnuită. Spune că un localnic i-a povestit cum peştii exotici cu care a fost populat tăul, pentru agrement, au intrat în vizorul braconierilor, care îi fură pe timp de noapte. Iar tot din spusele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FLORIILE, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Ce semnificație are la români

Publicat

floriile

Ortodocşii prăznuiesc în 21 aprilie,  Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori. VEZI: MESAJE de FLORII 2019: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare Duminica Floriilor sau a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate