Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet broadband până la sfârşitul acestui an

Publicat

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet în bandă largă până la sfârșitul acestui an, pe un model de parteneriat public-privat, elaborat în cadrul proiectului european “PPP4Broadband – Abordarea decalajului de bandă largă în zonele rurale din sud-estul Europei prin intermediul modelului de parteneriat public privat (PPP)”. Partener în acest proiect este și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (AIDA) Alba, în arealul căreia doar comuna Galda de Jos a fost identificată ca „zonă albă”, adică zonă fără acoperire de servicii de internet de bandă largă.

Proiectul a fost prezentat marți, de către Jan Kubalik – expert Agenția pentru inovare și Cooperare Europeană din Slovacia – partener lider în proiect – și Zsolt Grigoruț – consultant AIDA Alba.

Prin organizațiile partenere în acest proiect, cu sedii în Macedonia, Slovenia, Slovacia, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, au fost alese „zone albe” din trei țări din sud-estul Europei, care vor fi conectate la internet prin aplicarea modelelor de parteneriat public-privat: Macedonia, Grecia și România.

Prin acest proiect au fost elaborate 9 modele de parteneriat public-privat pentru broadband, iar valoarea totală se ridică la 1 milion de euro, bani plătiți de Comisia Europeană.

În aceste zile, marți și miercuri, în județul Alba, în arealul AIDA, se desfăşoară prima vizită de studiu în cadrul proiectului. Astfel, vor avea loc discuții cu primarul comunei Galda de Jos, Romulus Raica, în vederea implementării unuia dintre cele 9 modele în patru sate din „zona albă”. Comuna Galda de Jos are în componență 11 sate și o populație totală de 4.516 locuitori. Proiectul va fi implementat doar în patru dintre acestea, mai precis Zăgriș, Lupșeni, Măgura și Răicani.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, în perioada următoare va avea loc o licitație publică pentru achiziționarea serviciului de broadband. Potrivit consultantului Zsolt Grigoruț, și-au manifestat interesul pentru acest proiect trei firme: RCS-RDS, Romtelecom și Starnet Media Communication.

În „zona albă” din comuna Galda de Jos ar urma să fie instalate două hot-spot-uri în punctele cele mai înalte. Cetățenii vor avea acces gratuit la internet wireless, iar primăria va plăti un abonament lunar la firma care va câștiga licitația.

Citiți aici mai multe despre proiect: Arealul AIDA Alba Iulia, regiune pilot la nivel național pentru implementarea proiectului de acces la internet în bandă largă în zonele rurale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax