Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet broadband până la sfârşitul acestui an

Publicat

Patru sate din comuna Galda de Jos ar putea fi conectate la internet în bandă largă până la sfârșitul acestui an, pe un model de parteneriat public-privat, elaborat în cadrul proiectului european “PPP4Broadband – Abordarea decalajului de bandă largă în zonele rurale din sud-estul Europei prin intermediul modelului de parteneriat public privat (PPP)”. Partener în acest proiect este și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (AIDA) Alba, în arealul căreia doar comuna Galda de Jos a fost identificată ca „zonă albă”, adică zonă fără acoperire de servicii de internet de bandă largă.

Proiectul a fost prezentat marți, de către Jan Kubalik – expert Agenția pentru inovare și Cooperare Europeană din Slovacia – partener lider în proiect – și Zsolt Grigoruț – consultant AIDA Alba.

Prin organizațiile partenere în acest proiect, cu sedii în Macedonia, Slovenia, Slovacia, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, au fost alese „zone albe” din trei țări din sud-estul Europei, care vor fi conectate la internet prin aplicarea modelelor de parteneriat public-privat: Macedonia, Grecia și România.

Prin acest proiect au fost elaborate 9 modele de parteneriat public-privat pentru broadband, iar valoarea totală se ridică la 1 milion de euro, bani plătiți de Comisia Europeană.

În aceste zile, marți și miercuri, în județul Alba, în arealul AIDA, se desfăşoară prima vizită de studiu în cadrul proiectului. Astfel, vor avea loc discuții cu primarul comunei Galda de Jos, Romulus Raica, în vederea implementării unuia dintre cele 9 modele în patru sate din „zona albă”. Comuna Galda de Jos are în componență 11 sate și o populație totală de 4.516 locuitori. Proiectul va fi implementat doar în patru dintre acestea, mai precis Zăgriș, Lupșeni, Măgura și Răicani.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, în perioada următoare va avea loc o licitație publică pentru achiziționarea serviciului de broadband. Potrivit consultantului Zsolt Grigoruț, și-au manifestat interesul pentru acest proiect trei firme: RCS-RDS, Romtelecom și Starnet Media Communication.

În „zona albă” din comuna Galda de Jos ar urma să fie instalate două hot-spot-uri în punctele cele mai înalte. Cetățenii vor avea acces gratuit la internet wireless, iar primăria va plăti un abonament lunar la firma care va câștiga licitația.

Citiți aici mai multe despre proiect: Arealul AIDA Alba Iulia, regiune pilot la nivel național pentru implementarea proiectului de acces la internet în bandă largă în zonele rurale

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Obstacole „naturale” pe drumurile din Apuseni. Brazi „plantaţi” în gropile de pe DN 75

Publicat

brazi plantati pe sosea

Aşa cum vara unii participanţi la trafic obişnuiau să pună panseluţe în „craterele” apărute pe carosabil, acum în Apuseni se plantează brazi în gropile din asfalt. Exemplul este în fotografiile surprinse de un cititor Alba24, pe DN75. Sunt gropi semnalizate „natural”, dar şi obstacole cu potenţial pericol pentru şoferii care nu le observă la timp. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O femeie rănită şi o casă distrusă în INCENDIU, la Vama Seacă. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Publicat

casa incendiu

O femeie a fost rănită şi o casă distrusă într-un incendiu petrecut vineri după-amiaza în localitatea Vama Seacă. Au intevenit pompierii din Aiud, în colaborare cu voluntari SVSU Hopârta. Potrivit ISU Alba, pompierii au acţionat cu două autospeciale și o ambulanță SMURD, pentru stingerea incendiului izbucnit la o locuință din localitatea Vama Seacă. Flăcările au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Barurile din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj și Câmpeni, controlate de ISU. Amenzi de 19.000 de lei și 32 de avertismente

Publicat

autorizatia-de-securitate-la-incendiu-se-va-putea-obtine-pana-la-30-iunie-2017-a872

Nouă amenzi în valoare de 19.000 de lei și 32 de avertismenete au fost aplicate de ISU Alba în urma unei acțiuni de control a operatori economici din județul Alba. În perioada 09 – 17 februarie, la nivelul județului Alba s-au desfășurat un număr de 8 controale de prevenire la operatori economici care desfășurau activitați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate