Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: ECLIPSĂ totală de SOARE. Cum poţi vedea pe internet unul dintre cele mai spectaculoase şi rare fenomene astronomice

Publicat

eclipsa soare Luni, 21 august, va fi eclipsă de Soare, a 11-a din secolul al XXI-lea. Nu va fi vizibilă din România, ci doar pe un coridor strâmt din Statele Unite ale Americii. Punctul culminat al eclipsei va avea loc la ora 21.29 şi 57 de secunde, ora României. Va fi transmisă în premieră modială, pe internet, prin streaming live. Eclipsele totale de soare sunt unele dintre cele mai impresionante fenomene astronomice la care un om poate asista, pe parcursul vieţii.

Ultima eclipsă totală de Soare care a putut fi urmărită din România a avut loc în 1999, iar următorul fenomen de acest gen care va putea fi observat în totalitate de la noi din ţară va avea loc pe 3 septembrie 2081.

Eclipsa totală de Soare din 21 august va fi vizibilă doar ca eclipsă parțială de pe o bandă mult mai largă din penumbra Lunii, cuprinzând America de Nord, America Centrală, nordul Americii de Sud, Europa de Vest și Africa.

O eclipsă de Soare se produce atunci când diametrul Lunii, aparent mai mare, blochează razele de soare, care se îndreaptă spre Terra.

Eclipsa de Soare din 21 august ca avea o magnitudine de de 1,0306. Cea mai lungă durată a eclipsei totale va fi de 2 minute și 40 de secunde, la Nord-Vest de Hopkinsville, Kentucky, SUA.

Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs și Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Marii, fiind faza maximă) și Asia.

Ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al «eclipsei eurasice» din august 1999, cât și al celei 22 iulie 2009.

eclipsa de soare 21 aug vizibilitate europa În Europa, eclipsa va fi vizibilă în Europa de Nord-Vest în cursul serii sau la apusul Soarelui. Doar în Islanda, Scoţia și în Irlanda, eclipsa va putea fi văzută de la început până la sfârșit. În restul Regatului Unit, în Norvegia, în Ţările de Jos, în Belgia, în Franţa, în Spania și în Portugalia, eclipsa va fi vizibilă doar înainte de apusul Soarelui. În Germania, începutul eclipsei poate fi văzut la apusul Soarelui la nord-vestul extrem, la Borkum și doar în condiții atmosferice perfecte.

Această eclipsă este prima eclipsă totală vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii din 1991 (an în care o asemenea eclipsă a fost vizibilă doar pentru o parte din Hawaii, prima eclipsă vizibilă din Statele Unite ale Americii continentale, din 1979. este prima care traversează, în totalitate, teritoriul Statelor Unite, de la coasta Pacificului până la coasta Atlanticului (în aprox 1h1/2), după 1918.

Implicații științifice

Oamenii de știință americani au anunțat că în momentul eclipsei de Soare din 21 august vor putea studia comportamentul ionosferei planetei noastre. Acest moment este unul propice pentru a înțelege cel mai bine ceea ce se petrece în ionosferă, în timpul unei eclipse de Soare.

Această cercetare poate să demonstreze numeroase aspecte definitorii ale planetei nostre. În primul rând, ionosfera este indicatorul cel mai bun atunci când vine vorba despre mișcările tectonice și cutremurele, care se pot produce în viitor.

Eclipsa de Soare din 21 august, transmisă în premieră modială, pe internet, prin streaming live

Eclipsa totală de Soare de pe 21 august va fi transmisă în premieră mondială pe internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internauților imagini inedite, pe măsură ce Luna va bloca discul solar, informează Reuters.

Cercetătorii de la Montana State University au încheiat un parteneriat cu NASA pentru a participa la Space Grant Ballooning Project, o inițiativă ce prevede lansarea a peste 50 de baloane la altitudinea de 24.384 de metri, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare, pe măsură ce fenomenul va deveni vizibil pe teritoriul Statelor Unite.

YouTube video

În timpul eclipsei, Luna se va interpune între Soare și Terra, de la vest către est, iar umbra ei va fi proiectată pe Pământ.

De pe coasta de est americană, în Charleston, un oraș din statul Carolina de Sud, ultimul loc din America continentală unde va fi vizibilă eclipsa, Cassandra Runyon și echipa sa de profesori și studenți vor lansa baloane cu heliu de la bordul unei nave aparținând U.S. Coast Guard, care se va afla la o distanță cuprinsă între cinci și șase mile marine (9-11 kilometri) față de țărm.

YouTube video

Specialiștii se așteaptă ca umbra eclipsei să se deplaseze la nivelul solului cu o viteză de 2.000 de mile pe oră (3.218 kilometri pe oră) în Oregon, în nord-vest, și să încetinească la 1.500 de mile pe oră (2.414 kilometri pe oră) în Carolina de Sud, a precizat Cassandra Runyon.

Baloanele din latex, ce au înălțimea de 2,7 metri și sunt umplute cu heliu, vor fi echipate cu camere video de înaltă rezoluție, camere fixe și computere. Ele vor fi lansate din peste 50 de localități americane și vor transmite imaginile captate către Pământ.

Baloanele vor fi umplute cu o cantitate suficient de mare de heliu pentru a putea să urce în atmosferă cu viteza de 305 metri pe minut și pentru a atinge altitudinea de 23.384 de metri.

Utilizând un sistem de antene aflate la sol, cercetătorii vor transmite eclipsa pe internet, prin intermediul unui streaming live, AICI.

YouTube video

surse: romaniatv.net, efemeride.ro, wikipedia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax