Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Penitenciarul Aiud: 46 de deţinuţi au părăsit închisoarea, în aproape o lună. Alţi 60 mai aşteaptă

Publicat

Penitenciarul Aiud

În aproape o lună de la intrarea în vigoare a legislaţiei care permite deţinuţilor care şi-au executat parte din pedeapsă în condiţii necorespunzătoare să ceară liberarea înainte de termen, 46 de condamnaţi au ieşit din Penitenciarul Aiud.

Potrivit celor mai recente date transmise de către purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, la solicitarea Alba24.ro, pe lângă cei 30 de deţinuţi eliberaţi chiar în ziua în care legea a intrat în vigoare (pe 19 octombrie), au mai ieşit din închisoare, până în 13 noiembrie, alţi 16.

În total, 111 cazuri au fost discutate de Comisia de liberare condiţionată, în această perioadă. Cei care au primit aviz negativ, au avut posibilitatea de a face o contestaţie.

Reamintim c[ din 19 octombrie, prin Ordinul ministrului Justiţiei pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind condiţilie de cazare a persoanelor private de libertate, a intrat în vigoare a Legii 169/ 2017 privind recursul compensatoriu, ce prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, şase zile se consideră efectiv executate. Legea a intrat în vigoare încă de acum trei luni, însă în absenţa ordinului ministrului care a stabilit normele minime obligatorii nu a putut fi aplicată.

Revenind la situaţia din Penitenciarul Aiud, printre cei care beneficiază de eliberare se află inclusiv persoane condamnate pentru fapte grave – omor, criminalitate organizată, tâlhării, violuri, dar şi pentru furturi şi alte infracţiuni.

Înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii, erau după gratii 722 de condamnaţi.

De noua legislaţie pot beneficia deţinuţii care au stat după gratii în condiţii necorespunzătoare şi au executat deja o jumătate din pedeapsă (pentru cei condamnaţi la pedepse sub 10 ani de închisoare), respectiv trei sferturi din termen (pentru cei cu pedepse peste 10 ani de detenţie).

Vezi şi 34 de infractori au fost eliberați din Penitenciarul Aiud, înainte de termen. Peste 100 stau la rând

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax