Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pensionarii ar putea alege legea cea mai favorabilă pentru pensia anticipată. Proiect legislativ, la Camera Deputaților

Publicat

Parlamentari au inițiat o propunere legislativă care privește modalitatea de calcul pentru pensia aniticipată. Inițiativa legislativă a fost votată săptămâna trecută în Senat, urmând să fie dezbătută acum și în Camera Deputaților.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 142/2016, care a modificat Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, s-a modificat modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parțiale, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Astfel, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Inițiatorii spun că noile prevederi nu se pot aplica retroactiv, astfel că aceste beneficii sunt doar pentru persoanele care au cerut ieșirea la pensie după data de 14 iulie 2016, data intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, “creându-se o situație discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, pentru că lor nu li se poate aplica noua lege”.

Așadar, cei care s-au pensionat până la 14 iulie 2016 rămân cu pensia diminuată cu aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, până la împlinirea vârstei standard, dacă nu se modifică actul normativ.

Potrivit proiectului de lege, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011-16 iulie 2016, vor beneficia de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor legale. Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului. Prevederile se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

După ce va primi avizele de la cele 6 comisii de specialitate la care a fost trimis pentru depunerea rapoartelor, proiectul va intra la votul final al Camerei Deputaților.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax