Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pentru 66 de km ai autostrăzii Sebeș-Turda nu există autorizație de construire. Pe unele loturi s-a lucrat deja mai bine de o treime

Publicat

autostrada sebes turda Cu toate că firmele constructoare lucrează încă din 2014 și pe anumite loturi din Autostrada Sebeș-Turda stadiul lucrărilor a trecut deja de o treime, pentru mai bine de 66 de km din cei 70 ai autostrăzii A10 nu au fost emise până în prezent autorizațiile de consțruire. Mai mult, deși Compania de Autostrăzi recunoaște că autorizațiile de construire sunt obligatorii pentru a se putea lucra, constructorii și-au primit o parte din bani pe lucrarile deja executate.

Pentru circa 19 km Ministerul Transporturilor nu a emis autorizațiile de construire, deși documentațiile au fost depuse de către constructor, se arată într-un răspuns al CNADNR la solicitarea Asociației Pro Infrastructura (API).

Pentru ceilalți 47 de km constructorii nu au depus documentația tehnică la Minister pentru că nu a fost avizat Proiectul Tehnic de către Comisia Tehnico-Economica a CNADNR și pentru că autoritațile de la mediu nu au revizuit încă acordurile de .

image-2015-08-28-20385736-0-autorizatiile-construire-lipsesc-sebes-turda

CNADNR recunoaște că fară autorizațiile de consțruire „antreprenorii nu pot executa lucrări de constructie (…), fapt ce le-a fost comunicat în repetate rânduri de către CNADNR”.

Cu toate acesteă, constructorii lucrează în prezent pe toate cele patru loturi ale autostrazii, iar pe unele loturi stadiul fizic a depășit deja o treime. Mai mult, și stadiul financiar este unul înaintat pe două din cele patru loturi, adică autoritățile au plătit din lucrările executate dincolo de cei 15% avans.

Primele două loturi ale autostrazii au fost contractate în noiembrie 2014 și au termen de finalizare în octombrie 2016. Loturile 3 și 4 au fost contractate în aprilie 2014 și au termen de finalizare martie 2016.

Practic, având în vedere că până la momentul august 2015 autoritățile nu au emis încă autorizațiile de construire, dacă firmele constructoare nu s-ar fi apucat de treabă și nu ar fi executat deja lucrări, autostrada cu cele patru loturi ale sale nu ar fi avut nici o șansă să fie gata la termen.

În urma cu o luna, pe 27 iulie, în monitorizarea realizata de HotNews.ro pe toate șantierele de autostrada din țară, CNADNR transmitea care erau stadiile fizice și financiare pe fiecare lot: Lot 1:    7,89% Stadiu financiar: 15% (Avans), Lot 2:    6,62%; Stadiu financiar: 15% (Avans), Lot 3:   24,5% Stadiu financiar: 17,82%, Lot 4:    35,98% Stadiu financiar: 20,89%

CNADNR a precizat că banii plătiți nu sunt pentru lucrările executate fară autorizație de construire

Astfel, plățile efectuate de CNADNR SA sunt:

Avansurile acordate în conformitate cu prevederile Contractelor încheiate și a prevederilor legale, respectiv 15 % din Valoarea de Contract Acceptata, în cazul Loturilor 1, 2, 3 și 4 ale Autostrăzii Șebes – Turda;
Pentru Lotul 3 și Lotul 4 ale Autostrazii Sebes – Turda, pe lângă avansurile acordate, se adaugă valoarea plăților efectuate pentru partea de proiectare și lucrări pregătitoare (asanarea terenurilor de munitii, arheologie, etc.), pentru care nu este necesara Autorizație de Construire, respectiv 2,72% pentru Lotul 3 si 5,89 % pentru Lotul 4.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax