Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Percheziţii DNA în Alba Iulia. Procurorii vizează fosta conducere a Universităţii ” 1 Decembrie 1918” pentru fapte de corupţie

Publicat

YouTube video

DNA a descins, joi dimineaţa, în patru locaţii din Alba Iulia, printre care şi Universitatea „1 Decembrie 1918”. Procurorii vizează fapte de corupţie din perioada 2007-2009.

UPDATE, ora 15.30: Potrivit unor surse, fostul rector al Universității „1 Decembrie 1918”, Moise Achim, este plecat din țară, iar profesorul Sorin Briciu ar urma să fie audiat în cursul zilei de vineri.

UPDATE, ora 14.50: După perchezițiile ce au avut loc la domiciliile persoanelor vizate în această cauză și la sediul Universității „1 Decembrie 1918”, profesorul Nicolae Todea a fost adus la sediul DNA pentru audieri. Surse de la fața locului spun că urmează să mai fie aduși la DNA pentru audieri fostul rector al Universității „1 Decembrie 1918”, Moise Achim, profesorul Sorin Briciu, dar și câțiva angajați de la departamentul de contabilitate. Până la această oră au fost audiate două persoane angajate ale departamentului de contabilitate al Universității.

UPDATE, ora 12.00: Percheziţii ar fi avut loc şi la domiciliile persoanelor vizate în această cauză. Potrivit unor surse, ancheta ar avea legătură cu lucrările de construcţie la Centrul de Conferinţe Gaudeamus de la Schit. Într-un raport al Curţii de Conturi din 2012, numele Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia apare la categoria „nereguli” prin efectuarea de plăţi necuvenite în cadrul contractelor de lucrări încheiate, ca urmare a decontării unor cantităţi mai mari decât cele executate şi active înregistrate contabil eronat la cheltuieli.

De asemenea, în raport sunt sesizate necalcularea, neînregistrarea şi neurmărirea încasării unor sume reprezentând valoarea penalităţilor de întârziere pentru neplata la termen a contravalorii chiriei aferente contractelor de închiriere a unor imobile, nerespectarea prevederilor legale cu privire la reevaluarea patrimoniului şi nu au fost iniţiate demersuri în vederea clarificării şi recuperării unor sume reprezentând valoarea avansurilor nejustificate pentru bunuri livrate/lucrări executate.

UPDATE, ora 11.40: Procurorii au ridicat de la sediul UAB calculatoare şi documente. Percheziţiile s-au desfăşurat la birourile de contabilitate ale instituţiei.

UPDATE: Procurorii DNA s-au prezentat cu mandat de precheziţie la UAB joi dimineaţa, la ora 8.00. Este luat în vizor serviciul tehnic al instituţiei de învăţământ superior, respectiv biroul de contabilitate.

”Am luat la cunoştinţă de acest mandat şi o să le punem la dispoziţie ceea ce doresc. Au câteva birouri din Universitate legat de serviciul tehnic al instituţiei. Ne vom supune mandatului de percheziţie. Nu cunosc foarte bine, dar sunt chestiuni care nu s-au desfăşurat în mandatul meu”, a spus rectorul Daniel Breaz, aflat la conducerea UAB din 2012.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2007-2009, a unor infracțiuni de corupție, de către persoane din fosta conducere a unei instituții de învățământ superior”, transmite DNA într-un comunicat.

Joi dimineaţa, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în patru locații situate în municipiul Alba Iulia.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

În perioada amintită, conducerea universităţii a fost reprezentată de Moise Achim, în calitate de rector, actualul prorector UAB în domeniul cercetare şi relaţii internaţionale.

Potrivit unor surse, ar fi vorba şi despre profesorii universitari Nicolae Todea şi Sorin Briciu (specialitatea contabilitate).

Nicolae Todea a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe în perioada 2004 – 2008 şi prorector pe probleme economice şi Sorin Briciu a fost fost prorector şi decan al Facultăţii de Ştiinţe.
Revenim cu amănunte.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax