Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Perioada maximă pentru care pot fi angajați zilieri este de 90 de zile într-un an. Care sunt excepţiile

Publicat

zilieri O nouă lege publicată recent în Monitorul Oficial aduce completări la legislația privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

În Monitorul Oficial nr. 376 din 19 mai a fost publicată Legea nr. 105/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Conform legii, „niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”.

Pentru angajările în sectorul de creșterea animalelor (pășunatul oilor, creșterea bovinelor și a cabalinelor) registrul zilierilor se poate completa și săptămânal, susține consultantul fiscal Adrian Benta.

Plata zilierului se efectuează zilnic ca regulă generală. Dacă durata angajării este mai  mare de 30 zile, plata zilierului poate fi făcută și săptamânal, „numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar”.

În rest celelalte reglementări rămân nemodificate:

  • Registrul zilierilor se comunică la ITM până în data de 5 a lunii următoare,
  • Remunerația zilierului este supusă numai impozitului pe venit. Nu se datorează asigurări sociale însă nici nu conferă vechime în muncă la stagiul de pensii sau pentru alte prestații sociale.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax