Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele care torturează, abuzează sau omoară animale ar putea primi pedepse mai mari. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

caine. politia animalelorAleșii vor dublarea pedepselor pentru cei care chinuie animalele. Astfel, persoanele care maltratează sau ucid animale ar putea primi o pedeapsă de doi ani de închisoare, potrivit unei propuneri legislative de modificare a Legii privind protecția animalelor, înregistrată la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor a fost inițiată de un grup de deputați, fiind înregistrată marți, la Senat. Obiectivul documentului este descurajarea actelor de cruzime față de animale prin dublarea pedepselor pentru cei care recurg la astfel de gesturi.

„Cruzimea față de animale este inacceptabilă și trebuie sancționată corespunzător prin lege. Problemele de zi cu zi ne-au determinat să privim cu mai puțină atenție către modul în care sunt tratate animalele, chiar dacă tratamentul acordat animalelor reprezintă un indiciu al gradului de civilizație al unei societăți. Numeroasele acte de cruzime față de animale, subiecte uzual de breaking news, arată fără tăgadă că în România zilelor noastre, animalele sunt cele ce trebuie apărate față de abuzuri”, au transmis inițiatorii, în expunerea de motive.

Zilnic se înregistrează 2 – 3 cazuri de maltratare, schingiuire și mutilare a animalelor iar într-un singur an peste 900 de animale au fost duse în adăposturi cu membrele tăiate, moarte de foame sau împușcate, potrivit unei statistici realizată de „Green Report” cu ajutorul asociațiilor de apărare a drepturilor animalelor. Inițiatorii susțin că alte 542 de sesizări în care erau semnalate cazuri de abuz au fost înaintate autorităților.

„Supunerea animalelor la suferințe inutile sau chiar uciderea acestora este pedepsită, conform legilor în vigoare, doar amendă sau cel mult închisoare de la șase luni la un an. Ținând cont că schingiuirea animalelor continuă, aceste pedepse sunt insuficiente”, se mai precizează în expunerea de motive.

Inițiatorii propun modificarea alin (1) al articolului 25 din Legea 25/2004 privind protecția animalelor, astfel încât să fie considerate infracțiuni și să fie pedepsite cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă:

– uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

– practicarea tirului pe animale domestice sau animale sălbatice captive;

– organizarea de lupte între animale sau cu animale;

– folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

– rănirea sau schingiuirea animalelor;

– intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colților, ciocului și dinților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. liv

    vineri, 11.03.2016 at 20:00

    Felicitari pentru initiatori!
    Manifestarile de violenta asupra fiintelor vulnerabile, atat animale cat si oameni denota un comportament sociopat- da, acestia sunt printre noi la toate nivelurile- sa le fie teama de privarea de libertate.
    Ar mai fi o solutie, sa mearga la medic, dar aceste bestii nu recunosc ca au ei insisi o problema.
    Cine maltrateaza un animal, o pasare, o va face cu siguranta si cu un semen, pai nu mai bine sa fim in siguranta?

  2. liv

    vineri, 11.03.2016 at 20:43

    Felicitari domnule senator, sper sa vi se alature cati mai multi colegi, din pacate Politia si Justitia nu a sanctionat pana acum cu inchisoarea dar nici macar amenda penala, nici in cazuri probate de ucidere cu intentie( infractiune la legea 205/2004 art. 6- la legea de protectia animalelor).
    Cele mai multe plangeri s-au soldat cu NUP sau casare, despre ce vorbim???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax