Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele fără venituri vor avea două variante pentru contribuția CASS. Proiect aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor

Publicat

CAS Casa de asigurari de sanatate Alba Persoanele care nu realizează venituri vor avea două variante pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui proiect de act normativ publicat vineri de Ministerul Finanţelor şi care va modifica, încă o dată, Codul fiscal. Concret, aceste persoane vor putea opta între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 700 de lei pe an, şi plata doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, caz în care vor scoate din buzunar mai mult de 400 de lei.

 

Ministerul Finanţelor Publice a lansat recent, în dezbatere publică, Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, document care reglementează, printre altele, condițiile privind modul de declarare și de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către persoanele care nu realizează venituri, astfel încât acestea să poată beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ publicat vineri, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.

În cazul în care vor alege prima variantă, a plăţii lunare, persoanele fizice fără venituri vor fi obligate să plătească CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri (detalii despre înregistrarea la Fisc a persoanelor fără venituri găsiţi aici).

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate să plătească 57,75 de lei pe lună. Cum de la 1 mai, salariul minim pe economie va ajunge la 1250 de lei, contribuţia datorată de o persoană fără venituri va fi în cuantum de 68,75 de lei.

Prin urmare, rezultă un total de 781 de lei în 2016 (231 de lei pentru primele patru luni ale anului, la care se adaugă 550 de lei datoraţi de persoanele fizice fără venituri pentru perioada mai-decembrie).

Important! În varianta actuală a Codului fiscal, în vigoare de 1 ianuarie, plata CASS trebuie efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru. Totuşi, de îndată ce proiectul de act normativ va fi aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial, plata contribuţiei amintite se va face lunar, până pe 25 ale lunii.

În cea de-a doua variantă propusă de Finanţe, potrivit căreia contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în momentul în care cetăţenii vor avea nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de aceştia se va calcula aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară.

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care vor apela la spitalizare sau alte servicii medicale care nu sunt gratuite (cazul urgenţelor medicale) vor datora contribuția la sănătate în cotă de 5,5% aferentă unei baze de calcul egală cu de şapte ori salariul minim pe economie. Cum în prezent, la valoarea actuală a salariului minim pe economie, contribuţia datorată lunar este de 57,75 lei pe lună, rezultă un total de 404 lei (57,75 x 7) pe care vor trebui să îl achite persoanele fizice care aleg să plătească doar când vor avea nevoie de doctor.

Aşa cum am menţionat şi anterior, de la 1 mai, salariul minim pe economie va fi de 1250 de lei, ceea ce înseamnă şi o contribuţie lunară la sănătate mai mare, mai exact de 68,75 lei. În acest caz, CASS pentru şapte luni va fi în cuantum de 481 de lei.

Proiectul de act normativ lansat vineri de Ministerul Finanţelor clarifică şi situaţia persoanelor fizice fără venituri pentru care, până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență amintite, au fost emise decizii de impunere. Concret, cei aflaţi în această situaţie vor putea depune la organul fiscal competent o cerere pentru desființarea decizieiîncepând cu luna următoare celei în care se depune cererea.

Persoanele care realizează venituri doar din investiţii, mai mici decât salariul minim pe economie, scutite de la plata CASS
În documentul lansat recent de Finanţe, care are nevoie şi de aprobarea Guvernului pentru a se putea aplica, este clarificată şi situaţia persoanelor ce realizează numai venituri din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare), când valoarea venitului estemai mică decât salariul minim pe economie, iar persoana fizică nu mai are alte surse de venit. Concret, într-o astfel de situaţie, aceste persoane nu datorează CASS, fiind scutite de la plată.

„În cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) (venituri din investiții și/sau din alte surse,n.red.) realizate în anul 2016, ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. Pentru veniturile ale căror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară, contribuția datorată lunar se calculează asupra acestor baze de calcul”, scrie în proiectul de act normativ ce va modifica noul Cod fiscal.

Potrivit legislaţiei în vigoare, veniturile din investiții cuprind, printre altele, veniturile din dividende, dobânzi, cedarea acțiunilor și părților sociale deținute la societăți sau veniturile din cedarea unor titluri financiare. De cealaltă parte, veniturile din alte surse cuprind o categorie mai largă de venituri ocazionale, precum veniturile realizate de persoanele fizice din contracte şi convenții civile.

Vă reamintim că, în variantă actuală a Codului fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite la sistemul public de sănătate o contribuție lunară de 5,5%din salariul minim brut pe economie, adică 57,75 de lei pe lună.

sursa: avocactnet.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax