Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de persoane au protestat la Zlatna, nemulţumite de pagubele produse de mistreţi pe terenurile agricole. Petiţii la ministere

Publicat

11154747_918020004885433_2715818308257009845_oAproximativ 150 de persoane, proprietarii de terenuri de pe raza localității Feneș, au organizat vineri, 17 aprilie, un miting de protest în fața primăriei Zlatna, în care reclamă pagubele provocate de porcii mistreți. În urma protestelor s-a hotărât organizarea unei întâlniri, în luna mai, cu toate instituțiile implicate, în vederea găsirii de soluții la problemele semnalate.

La miting au fost prezente aproximativ 150 de persoane, nemulțumite de faptul că terenurile lor arabile, pășunile, fânețele și chiar grădinile aflate în intravilanul localităților au devenit ”ținta” animalelor sălbatice, scăpate de sub control.

Din partea autorităților locale au fost prezenți primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, viceprimarul Nicolae Clonta, consilieri locali dar și reprezentantul deputatului de Alba, Dan Coriolan Simedru.

Reprezentanții protestatarilor au declarat pentru Alba24 că în luna mai va avea loc o întâlnire cu toate instituțiile implicate, în care se vor discuta problemele acestora, se va încerca găsirea unor soluții și se vor propune modificări ale legislației.

Printre cererile protestatarilor, se numără:

– pe termen lung – se cere deputaților și senatorilor modificarea legii vânătorii pentru protejarea intereselor oamenilor;

– pe termen mediu – realizarea reevaluării efectivelor de animale sălbatice și găsirea unei decizii de echilibru;

– pe termen scurt – găsirea de măsuri urgente pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri afectate de animalele sălbatice, indiferent de suprafața afectată

Totoodată, protestatarii au transmis că săptămâna viitoare vor adresa petiții la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit localnicilor din zona afectată de porcii mistreți, terenurile sunt sursa de hrană pentru animalele pe care le dețin și, prin pagubele produse, aceștia riscă să rămână fără subvențiile pe suprafață, la un eventual control al APIA în teren. O mare parte din terenuri sunt încadrate ca suprafeţe productive și, ca urmare, impozitul se plătește ca atare.

Din cauza „săpăturilor” provocate de porcii mistreți, terenurile productive sunt atât de afectate în momentul de față, potrivit estimărilor făcute de către oameni, încât va dura ani de zile până vor fi din nou folosite pentru a face producție.

Proprietarii de terenuri au încercat rezolvarea problemei prin îngrădirea acestora, dar măsura nu a dat randament, gardurile fiind rupte de porcii mistreți.

Citește și FOTO-VIDEO: Zeci de terenuri agricole de la Feneş, distruse de mistreți. Localnicii organizează PROTEST, VINERI, la Primăria Zlatna

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax