Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 110.000 lei de la AFCN pentru folclorul autentic din Alba, prin proiecte depuse de Asociația ATMA și Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești (ATMA) Alba au câștigat finanțări în valoare totală de peste 110.000 lei, după ce au depus trei proiecte într-un concurs lansat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Lista celor 17 proiecte declarate câștigătoare în sesiunea a II-a a concursului este deschisă, pe locul I, de proiectul „Reconstituirea portului tradițional din Pănade, Alba”, al Asociației ATMA și încheiată tot de aceasta, pe locul 17, cu proiectul „Din Comoara Satelor”. Pe locul 4 s-a plasat proiectul „Nuntă în Transilvania, ediția a II-a”, inițiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

În concursul de proiecte culturale inițiat de AFCN au fost înscrise aproape 100 de proiecte concepute de instituții de cultură din toate colțurile țării. Dintre acestea, 17 au primit avizul favorabil al comisiei pentru obținerea unei finanțări pentru implementare. Vedeți AICI lista acestora și rezultatele obținute.

Pe locul I s-a plasat Asociația ATMA Alba, cu proiectul „Reconstituirea portului tradițional din Pănade, Alba – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, cu un punctaj de 93,67, și o finanțare de 49.587 lei. Proiectul este conceput și coordonat de președinta Asociației ATMA Alba, Petruța Pop.

Petruța Pop a prezentat proiectul câștigător într-o conferință de presă, luni, la sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. „Am pornit de la ideea că trăim o realitate destul de crudă, în care comunitățile de pe Târnave și din județul Alba în general, își pierd valorile autentice ale costumului popular prin influențe din alte zone. Am pornit de la ideea că aceste comunități trebuie să își recapete valorile costumului tradițional, alb și negru. Am căutat în lada de zestre a satului Pănade, alături de 4 femei, meșteri populari (dintre care una este Maria Cucui, țesătoare, al cărei CV Europass se poate observa mai jos, în foto – n.r). Practic, vom reconstitui un costum popular femeiesc și bărbătesc, pe care îl vom expune în cadrul expoziției etnografice din Pănade, așa, pentru a ști urmașii lui Timotei Cipariu adevărata valoare a portului tradițional din localitatea lor. Pănăzenii vor avea ocazia să redescopere costumul popular tradițional din zona lor, care este viu colorat și nu alb și negru”, a explicat Petruța Pop.

Proiectul a obținut o finanțare de 49.587 lei, din care se vor realiza costume populare tradiționale (unul femeiesc și unul bărbătesc) și se va face o filmare pas cu pas a tehnicii tradiționale de realizare a costumelor, de la țesutul pânzei din bumbac, la croi și toate celelalte etape până la finalizarea costumelor. Această parte a proiectului va fi coordonată de etnograful Olivia Bărbuță. Potrivit regulamentului, proiectul va fi finalizat până în data de 15 noiembrie 2012.

„Nunta în Transilvania”, un proiect de cercetare și reconstituire a obiceiurilor de nuntă din Alba și Maramureș

Un alt proiect, inițiat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, care va putea deveni realitate, prin finanțarea obținută de la AFCN este „Nunta în Transilvania”, plasat pe locul 4 în lista proiectelor culturale câștigătoare din concurs, cu 89,93 de puncte și o sumă de 35.463 lei. Acest proiect se află la cea de a II-a ediție, după o primă materializare de succes în anul 2011, și urmărește conservarea și promovarea obiceiurilor, orațiilor și strigăturilor de nuntă din Transilvania. Prin proiect, se vor cerceta și reconstitui obiceiurile de nuntă din comuna Sălciua, județul Alba și comuna Groșii Țibleșului, județul Maramureș, parteneri ai Centrului de Cultură și în alte proiecte.

Proiectul este coordonat de Marinela Baba de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” și intenționează să realizeze două filme documentare în cele două localități cercetate, o carte cu orații și strigături de nuntă, cântece tradiționale și fotografii reprezentative din ceremonialul de nuntă, dar și un festival de obiceiuri de nuntă din Transilvania cu invitați din Alba și din Transilvania, toate până în data de 15 noiembrie 2012.

Coordonatoarea proiectului, Marinela Baba, a explicat, în conferință de presă, în ce constă ediția a II-a a proiectului „Nunta în Transilvania”: „Pe valea Arieșului, la Sălciua, și în Groșii Țibleșului, există oameni minunați, iubitori și păstrători de tradiții. „Gătitul steagului”, „Gătitul obiectelor rituale”, orația de nuntă, de colăcărie, cererea miresei, vornicia, toate acestea ne propunem să le cercetăm și să le redescoperim prin acest proiect, pentru ca ele să rămână mărturie generațiilor viitoare. Rezultatele cercetărilor noastre vor face obiectul unui volum tipărit în câteva sute de exemplare”.

„Din comoara satelor”, un proiect de transpunere scenică a folclorului literar, muzical și coregrafic din zonele Cricău-Ighiu-Galda

Proiectul „Din comoara satelor”, plasat pe locul 17 în lista câștigătorilor concursului AFCN, a obținut un punctaj de 83,88 și o sumă de 28.475 lei. Inițiat de Elena Anghel și coordonat de Marinela Baba, proiectul își propune să studieze și să promoveze folclorul autentic din zonele Cricău-Galda-Ighiu, județul Alba, prin transpunerea în scenă a bogatului folclor literar, muzical și coregrafic, prezentarea costumului popular și a formațiilor folclorice din aceste sate.

Proiectul se adresează elevilor, studenților, profesorilor, tinerilor interpreți de cântec popular și publicului din județul Alba și din țară. Rezultatul acestuia va fi editarea a 1.000 de cărți, 1.000 de CD-uri, 800 de pliante și fluturași, care vor fi distribuite în școlile și bisericile din comunitățile partenere, dar și trei evenimente de lansare, cu spectacole folclorice, în cele trei sate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: VIDEO-DOCUMENTAR: Vezi cum a fost reconstituit portul tradițional din Pănade, de la prima iță până la ultima „prinsură” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax