Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PNL: O altă ORDONANȚĂ care DEZINCRIMINEAZĂ abateri grave de la Legea finanțelor, publicată de Guvern. OUG vizează cheltuirea banilor publici

Publicat

palatul victoria guvern Una din cele mai riscante decizii ale Guvernului a fost adoptată prin Ordonanța nr. 9, document care a trecut neobservat în scandalul ordonanțelor pe Justiție. Potrivit documentului, sunt suspendate pentru un an prevederi din Legea Finanțelor publice. Astfel, dispare limita maximă de cheltuieli, iar creditele pot fi utilizate în alt scop decât cel aprobat, fără ca nimeni să răspundă.

Efectele suspendării acestor articole: autoritățile – centrale și locale, pot angaja credite fără plafonul maxim la care le costrânge Legea pentru prudență și pot schimba destinația banilor, scrie cursdeguvernare.ro.

Situaţia a fost sesizată sâmbătă şi de parlamentari liberali. Au anunţat că dezincriminarea unor fapte penale prin OUG 13 nu este singulară. Altă ordonanță de urgență dezincriminează modul în care sunt cheltuiți banii din bugetul de stat pe 2017, fără restricții și fără transparență.

Deputații PNL Florin Roman, Eleonora Carmen Hărău şi Virgil Popescu au explicat ce pregătește PSD.

Florin Roman a precizat că reprezentanţii PSD “au venit cu o nouă ordonanţă, de data aceasta nu pe justiţie, ci pe partea economică”.

“Ca membru în Comisia de Buget-Finanţe şi vicepreşedinte al Comisiei de Muncă, vă pot spune că am fost surprinsă să găsesc o ordonanţă dată în 25 ianuarie în acest an, deci aproape în acelaşi timp cu ordonanţa pentru care oamenii stau în stradă, care nu face altceva, la articolul 7 paragraful 2 decât să dezincrimineze abateri grave de la Legea finanţelor publice, Legea 500 din 2002”, a declarat deputatul Carmen Hărău.

OUG 9 a fost publicată în 31 ianuarie în Monitorul Oficial şi include modificări în gestionarea şi cheltuirea banilor publici.

“Este inadminisibil ca lucruri care erau incriminate, în sensul de a nu permite cheltuirea discreţionară a banilor românilor să fie dezincriminată. (…) Legea 500 a finanţelor publice are articole clare, ce prevăd etape şi algoritmi de aprobare a cheltuielilor care se fac, prevăd ca reglările să se facă transparent, în comisie, la parlament, cu rectificări bugetare la vedere, sub sancţiunea unor pedepse penale.

Cele 30 de miliarde lei care au ajuns la Ministerul Dezvoltării, odată aceste prevederi modificate, se pot cheltui discreţionar, fără ca populaţia şi noi, parlamentarii să putem dispune de anexele şi studiile de oportunitate pentru aceşti bani. Vor putea lua calea oricărei destinaţii, fără să putem interveni, credite bugetare şi de angajament. Nu există limită, contor asupra acestor bani. Odată sesizat lucrul acesta în comisie, s-a spus că s-a făcut aşa ceva în bugetele anterioare. Dacă s-a făcut, e foarte grav. Dar eu vă spun că modificarea este una fără precedent”, a mai spus Hărău.

Legea finanțelor publice, parțial suspendată până la 1 ianuarie 2018: Se poate împrumuta oricât, pentru orice și cheltui oricum

Prin OUG 9/2017, Guvernul Grindeanu ia decizia de a suspenda, vreme de aproape un an, câteva articole din Legea finanțelor publice.

Potrivit art. 7 alin (3) din OUG,
„Aplicarea prevederilor art. 4, art. 26 lit. b), art. 28^5, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 ianuarie 2018”.

Cu alte cuvinte, prevederile  art. 4, art. 26 lit. b), art. 28^5, art. 36 şi art. 57 lit. b) referitoare la creditele de angajament nu mai sunt in vigoare pe parcursul anului 2017.

Art. 4 din Legea finanţelor publice are două alineate care se referă la credite de angajament:

(5) Pentru acţiunile multianuale se înscriu în buget, distinct, creditele de angajament şi creditele bugetare.
(6) În vederea realizării acţiunilor multianuale ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv.

Efecte:

– Guvernul suspendă în 2017 limita maximă de cheltuieli. Permite utilizarea creditelor în alte scopuri decât cel aprobat, fără răspunderea celui vinovat.

– Art.26 – Legile bugetare cuprind:

lit.b) la cheltuieli, creditele bugetare determinate de autorizările conţinute în legi specifice, în structura funcţională şi economică a acestora;

Cu alte cuvinte, se pot angaja credite și fără autorizările conținute de legi specifice.

– Art. 28 – Proiectele legilor bugetare anuale şi ale bugetelor se elaborează de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, pe baza:

e) propunerilor de cheltuieli detaliate ale ordonatorilor principali de credite;

Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de detalierea cheltuielilor pentru ca Guvernul să aprobe proiectul de buget

– Art. 36 (1) Bugetele se aprobă de Parlament pe ansamblu, pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate, după caz, şi pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum şi creditele de angajament pentru acţiuni multianuale.

(2) Estimările pentru următorii 3 ani reprezintă informaţii privind necesarul de finanţare pe termen mediu şi nu vor face obiectul autorizării pentru anii bugetari respectivi.

Art. 57. – Conturile anuale de execuţie a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, ale ordonatorilor de credite, inclusiv anexele acestora, vor cuprinde:

b) la cheltuieli: credite bugetare iniţiale; credite bugetare definitive; plăţi efectuate.

Poziția Oficială a MFP

Într-un comunicat emis duminică seară, Ministerul Fianțelor precizează:

„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.9/2017 respectă întocmai exigențele celor două legi menționate anterior și suspendă doar obligația de evidențiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât și bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste condiții.

Pentru asigurarea derulării în bune condiții a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiții în infrastructură, comisiile reunite au adoptat următorul amendament:

”Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanțarea acțiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepția acțiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare și pentru eliminarea oricărei posibilități de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menține răspunderea în fața legii pentru cheltuirea banului public:

”În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) și (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se aplică de către toate instituțiile și autoritățile publice”.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au susținut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente”.

Alocarea la PNDL: Peste 6,6 miliarde euro în ”pixul” unui singur om

Cui folosește suspendarea unor articole din Legea finanțelor Publice: în primul rând vicepremierului Sevil Shhaideh, al cărui minister este beneficiar a 30 de miliarde de lei – „credite de angajament” pentru PNDL-ul inventat de Liviu Dragnea.

Finanţarea proiectelor din PNDL urmează trasee birocratice pe care se poate pierde urma celor care sunt prevăzute în proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

PNDL este un program multi-anual de investiții, care cuprinde oficial 9.500 de obiective, de la drumuri şi reţele locale de alimentare cu apă, până la creşe.

În ciuda caracterului multi-anual, toate cele 30 de miliarde de lei sunt alocate pentru 2017 în „Sinteza politicilor si a programelor bugetare finanţate prin buget”, la capitolul PNDL.

sursa: cursdeguvernare.ro, PNL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax