Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PNL propune ca impozitul din venit să rămână la autorităţile locale. Soluţii pentru reducerea subfinanţării

Publicat

florin roman 2 Deputatul de Alba Florin Roman a anunţat că va depune o propunere legislativă prin care să fie modificată Legea privind finanţele publice locale, astfel încât impozitul din venit să rămână integral la nivelul autorităţilor locale.

“Realitatea ne arată că, în momentul de faţă, autorităţile administraţiilor publice locale trebuie să facă faţă unui volum tot mai mare de cheltuieli, fără să beneficieze, însă, şi de un transfer superior de resurse de la bugetul central.

Subfinanţarea pune autorităţile locale în situaţia de a nu mai putea onora nici plata drepturilor salariale ale angajaţilor din aparatul propriu, nici cheltuielile curente şi nici minimele cheltuieli de investiţii locale!

Din păcate, criteriile actuale de repartizare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, au avut un impact negativ major asupra autorităţilor administraţiei publice locale din toată ţara, reflectându-se într-o capacitate financiară semnificativ diminuată, în mare parte la comunele şi oraşele cu un potenţial economic şi financiar redus. Iar toată această situaţie le aduce în  imposibilitatea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor de bază”, motivează politicianul.

Având în vedere structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, dar şi gradul de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor UAT-urilor, iniţiatorul consideră că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit – la 61,70 % la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 19,80 % la bugetul local al judeţului.

De asemenea, prin această iniţiativă legislativă propune eliminarea excepției impozitului pe veniturile din pensii, prevedere introdusă prin OUG 102/2011, respectiv rămânerea acestuia în baza de defalcare a bugetului local, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunei funcţionări a administraţiilor locale.

“Doar în felul acesta se poate rezolva problema subfinanţării autorităţilor locale şi totodată se poate elimina, o dată pentru totdeauna, dependenţa acestora de pixul discriminatoriu al guvernanţilor, indiferent de culoarea politică a acestora”, consideră Florin Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax