Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Politica statului, ca acționar la întreprinderi publice, aprobată de Guvern. Care sunt principalele obiective

Publicat

PALATUL VICTORIAGuvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un memorandum care se referă la la politica statului ca acționar și proprietar de participații în întreprinderi publice. Printre obiectivele care se doresc a fi atinse simultan la nivelul întreprinderilor publice se numără implementarea principiilor de guvernanță corporativă, creșterea nivelului de profesionalism și performanță a conducerii și asigurarea unei performanțe financiare și operaționale sustenabile.

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, 24 august, Memorandumul cu tema „Participarea statului în economie – Orientări privind administrarea participațiilor statului în întreprinderile publice. Rolul și așteptările statului ca acționar” propus de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și de Ministerul Finanțelor Publice, în scopul promovării unui cadru unitar de aplicare și implementare a conduitei statului ca acționar și proprietar de participații în întreprinderi publice. Documentul se referă atât la  așteptările, cât și la politica statului ca acționar, incluzând măsurile și bunele practici pe care le va aplica Guvernul în vederea implementării Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Statul român are calitatea de acționar majoritar în aproape 1.400 de societăți, din care 253 de întreprinderi aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administrației publice centrale, și 1.090 de întreprinderi aflate în subordinea, coordonarea, sub autoritatea administrației locale. Aceste întreprinderi publice reprezintă un segment important al economiei naționale și prin activitatea și rezultatele lor financiare au influență asupra stabilității și dezvoltării economice a țării.

Pe baza datelor comunicate de ministerele de resort, Ministerul Finanțelor Publice, care are rol de monitorizare a implementării OUG nr. 109/2011, a analizat,  anul acesta, stadiul implementării prevederilor ordonanţei, precum și îndeplinirea indicatorilor de performanță din contractele de mandat ale administratorilor/directorilor selectați la întreprinderile publice în baza OUG nr. 109/2011.

Concluzia analizei este că până în prezent prevederile ordonanţei au fost implementate într-un număr redus de întreprinderi publice, iar îndeplinirea indicatorilor de performanță este fluctuantă. În acest context, se impune afirmarea statului ca acționar prin adoptarea unei politici clare pe care acesta să o urmeze în această calitate, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Obiectivele care se doresc a fi atinse simultan la nivelul întreprinderilor publice au fost cuprinse în Memorandumul aprobat miercuri, și se referă la:

– implementarea principiilor de guvernanță corporativă

– creșterea nivelului de profesionalism și performanță a conducerii

– asigurarea unei performanțe financiare și operaționale sustenabile

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax