Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Polițiștii nu vor mai fi sancționați disciplinar prin ordin de ministru. Proiect în dezbatere publică

Publicat

politisti ordine publica rurala alba1 Într-un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul MAI, sancţiunile şi recompensele pentru poliţişti vor fi reglementate prin Statutul Poliţistului, şi nu prin ordin de ministru. Curtea Constituiţională a stabilit că aceste măsuri nu pot fi luate de un membru al Guvernului.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că „procedura cercetării prealabile, stabilirea competenţelor privind aplicarea sancţiunilor disciplinare şi activitatea consiliilor de disciplină”, care, în prezent, sunt dispuse prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, trebuie reglementate prin lege organică, în condiţiile în care, în momentul de faţă, se „încalcă pricipiul separaţiei puterilor în stat, prin delegarea unei competenţe ce aparţine în exclusivitate legiuitorului către un membru al Guvernului”.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că în acelaşi mod trebuie reglementată şi acordarea recompenselor pentru poliţişti.

Sancţiunile disciplinare date poliţiştilor sunt mustrarea scrisă, diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5 până la 20 la sută pe o perioadă de la una la trei luni, amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de la unu la trei ani, trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut şi destituirea din Poliţie.

În ce priveşte recompensele, acestea constau în ridicarea unei sancţiuni disciplinare, mulţumiri scrise, felicitări, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice, diplome de merit, arme albe sau de foc, titluri de onoare şi înscrierea pe placa de onoare a instituţiilor de învăţământ pentru formarea personalului.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax