Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pregătiri de NUNTĂ: Idei, prețuri și sfaturi pentru una dintre cele mai importante zile din viața unui cuplu

Publicat

Nunta este fără îndoială una din cele mai importante zile din viața unui cuplu. Atunci când încep să planifice marele eveniment, mirii pot fi „luați de val” și, în cele mai multe situații, din cauza emoțiilor și a stresului, uită care este cu adevărat semnificația momentului.

De aceea, este foarte important să aveți totul stabilit cu ceva vreme înainte pentru ca și voi să vă puteți bucura de ceea ce înseamnă legarea destinelor, „până la adânci bătrâneți”.

Nunțile nu mai sunt demult ceea ce au fost odată, când socăcițele din sat găteau din zori și socru mare făcea țuica și vinul cu un an înainte. Nici „darul” de nuntă nu mai este ca în urmă cu 20 de ani, deci nu vă așteptați ca după eveniment să aveți bani pentru un apartament. Este posibil  să obțineți un câștig foarte mare dacă nu vă prea interesează să vă „răsfățați” invitații și să le oferiți lucruri de calitate, însă nimeni nu își dorește o nuntă de la care nuntașii să plece flămânzi, băutura să rămână pe mese sau pozele să fie făcute cu telefoane mobile.

Mâncarea, băutura și muzica sunt cele mai importante aspecte la care trebuie să te gândești atunci când începi să își plănuiești nunta. Rochia, costumul, florile și verighete sunt detalii care contează doar pentru tine și nimeni no să le mai țină minte după terminarea nunții. Invitații vor „taxa” însă cele trei aspecte și distracția de la petrecere.

17972002_1786154055046665_8417377535770514762_o Primul pas care trebuie să îl faceți după cererea în căsătorie este să vă găsiți o sală. Luați în calcul numărul de invitați pe care îl aveți și aşteptările celor care vor veni la nunta voastră.

Încercați să alegeți o sală în care lumea să se simtă confortabil, să nu pară nici goală, însă nici foarte înghesuită.

Majoritatea aleg sala de nuntă în funcție de prețul meniului, care oricum se schimbă la cel puțini doi ani. Diferențele între prețurile meniurilor la sălile de nunți din Alba nu sunt însă foarte diferite, cu câteva excepții. Majoritatea meniurilor pornesc de la 35-40 de euro de persoană (la sălile de la Mercur, Alba Mall, Hanu dintre Sălcii etc) și ajung și la plus-minus 50 de euro – de exemplu la Domeniile Martinuzzi, tarif în care sunt incluse patru feluri de mâncare (aperitv, gustare caldă, ciorbă și felul principal), cafea, apă, suc și bere.

Avansul pe care trebuie să îi dați în momentul în care semnați contractul cu reprezentanții sălii de nunți este de aproximativ 1.000 de euro, bani care se pot da în tranșe și care se vor scădea la final din suma totală pe care o veți avea de plătit.

17973909_1786153905046680_4543491055209468152_o Tot la capitolul mâncare intră și prăjitura. Cantitatea pe care o comandați va fi stabilită în funcție de numărul de persoane și se calculează, atât la candy bar cât și la prăjitura de pe masă, 100 de grame de persoană. Prețurile sunt diferite de la un laborator la altul și sunt cuprinse între 40 și 70 de lei / kg de prăjitură și 45-80 lei / kg de tort. Dacă vreți și celebrele „macarons”, acestea costă între 80 și 110 lei / kg, în funcție de cofetăria sau laboratorul ales.

După ce ați stabilit sala dorită, urmează să vorbiți cu cei care vor întreține atmosfera toată noaptea, DJ sau formație, după caz. Și acest lucru trebuie făcut cu cel puțin un an înainte, dacă vă doriți pe cineva anume. Prețurile cerute de DJ sunt aproximativ aceleași, între 500 și 700 de euro. Pentru o formație de muzică ușoară de exemplu, prețul este de aproximativ 1.500-2.500 de euro, iar dacă vin și cu solist de muzică populară se mai plusează cu 1.000 de euro.

Atunci când vă decideți pentru o formație trebuie să vă gândiți neapărat la numărul de invitați, având în vedere costurile care implică un astfel de program. De asemenea, luați în calcul și meniurile pe care trebuie să le plătiți pentru membrii formației.

Și aici trebuie plătit un avans, ca să aveţi garantată prezența lor la eveniment. Sumele plătite sunt în cele mai multe cazuri 10% din costul total, astfel avansul la un DJ este de aproximativ 50 de euro, iar pentru formație între 150 de euro și 300 euro, poate și mai mult.

În cazul în care ați ales pentru muzică un DJ și vi se pare prea puțin, atunci puteți opta pentru un program artistic. De exemplu, puteți alege programul de dans al trupei coordonate de Flaviu Mârza și Alexandra Oargă, care combină un număr de dans popular și unul țigănesc. Momentul lor cu siguranță va fi pe placul tuturor invitaților.

Tot la capitolul „întreținerea atmosferei” intră și vornicul, pentru cei care îl doresc. Dacă vreți un om care să păstreze tradiția și care să vă coordoneze „alaiul”, dar care să nu se implice foarte mult în organizarea de la sală atunci puteți alege un vornic cu experiență. Pentru serviciile acestuia veţi avea de plătit aproximativ 600 de lei.

19598505_1244134462381593_344294116240888102_n Dacă totuși vreți un om care să facă spectacol și în timpul nunții, aveți nevoie de un om tânăr și lipsit de inhibiții. Două opțiuni locale ar fi Flaviu Mârza și Rareș Buglea.

După ce ați rezolvat aceste capitole, urmează fotografiile și filmarea.

Aici aveți de unde alege, cel puțin în Alba Iulia. Totul depinde de pretențiile voastre. Dacă nu sunteți foarte interesați de acest aspect puteți opta pentru un pachet foto-video de aproximativ 550 de euro, însă dacă vă doriți poze de revistă, atunci și prețurile sunt mai mari. Un pachet minim al unui fotograf bun este de aproximativ 600 de euro (doar pozele pe stick). Dacă vreți albume și o ședință înainte și după nuntă atunci prețul sare de 1.000 de euro. Aceeași situație este și pentru video, unde un pachet minim este tot cam 600 de euro, iar dacă vreți filmare cu drona și macara, atunci ajungeți la aproximativ 900-1.000 de euro.

Atât pachetul foto, cât și video trebuie stabilite cu un an înainte, iar avansurile sunt de aproximativ 100 de euro.

Câteva sugestii pentru servicii foto: Romulus Oprișcan, Belle Photo, Daniel Niță, Sorin Sabău.

Idei pentru video: Călin Magda, Claudiu Miclăuș , Zoltan Lorincz

altea flowers

De decorul sălii și de buchetele de flori se vor ocupa profesioniștii. Florile pot fi extrem de scumpe dacă nu faceți alegerea corectă. Prețurile pentru aranjamentele pe mese, buchetele și alte accesorii sunt cuprinse între 2.000 de lei și 4.000 de lei. Evident că acestea pot fi mult mai scumpe dacă alegeți flori rare, care nu sunt de sezon.

Sala, muzica, fotografiile și video trebuie rezolvate cu cel puțin cu un an înainte de nuntă dacă vă doriți anumite persoane pentru aceste servicii și dacă nu vreți un stres în plus.

Ce rezolvi în anul nunții?

Tot ce mai este de organizat pentru nuntă se face în acel an, asta dacă nu ai nunta în luna februarie și nu îți permite timpul. Acesta este anul în care mirii se gândesc şi la ei. Rochie, verighete, costum, papuci și nu în ultimul rând, biserica.

 

13962778_1222903347744034_2923811446244430047_o Prețurile sunt extrem de variate. De exemplu, poți găsi o pereche de verighete cu 1.600 de lei sau cu 3.600 de lei, depinde de model și de bijuterie. În general, gramul de aur pentru acestea este de 200 de lei, deci prețul diferă și de greutate și model.

Rochia din ziua nunții nu ar trebui să fie o problemă foarte mare. Ideea este să fie un model care să o avantajeze pe mireasă, dar și confortabilă pentru o noapte lungă de dans. Modele sunt pentru toate formele și gusturile, iar prețurile la fel.

Dacă vrei neapărat o rochie nouă atunci pregătește-te să scoți din buzunar peste 1.000 de euro. „Mafia” nunților este una atât de profitabilă încât toată lumea va încerca să îți vândă mai mult decât ai nevoie cu aceeași replică: „Nu te uita la bani, doar o dată în viață ești mireasă”.

Dacă pleci cu acest gând, vei da minim 4.500 de lei pe o rochie, 500 de lei pe papuci, 200 de lei pe cercei, 600 de lei pe voal, 150 de lei pe accesoriu păr etc.

Există totuși alternative. Ai toate șansele să găsești rochia visată pe site-urile de vânzări online sau la consignații. O rochie second-hand care, în urmă cu un an, a costat 5.000 de lei, o poți cumpăra cu 2.500 de lei, poate chiar mai puțin, cu tot cu voal. Trebuie doar să ai răbdare și să cauți pentru există zeci de mii de modele care așteaptă să fie purtate din nou.

Un magazin care vine rochii de mireasă la mâna a doua găsiți chiar în Alba Iulia. La Mariage Concept poți să vă găsești rochia dorită la un preț decent (pornind de la câteva sute de lei) și tot aici o puteți lăsat după nunta dacă doriți să o vindeți. 

Papucii sunt cei mai importanți pentru că trebuie să fie comozi. Dacă alegi o pereche de pantofi de mireasă vei plăti în jur de 300 -500 de lei. Poți alege însă să ieși din tipare, cu o pereche de papuci pe care să îi mai poți purta şi cu alte ocazii. Dacă tot plătești câteva sute de lei măcar să te poți bucura de ei. Poți alege modele în nuanțe de roz pudră, argintiu, crem sau alte culori dar pe care le poți combina ușor cu altă ținută.

Costumul mirelui este la fel de important ca și rochia. Și aici prețurile sunt variate, în funcție de magazin și sunt cuprinse între 800 și 1.500 de lei. Dacă alegi costumul dintr-un magazin specializat în „nunți” atunci poate costa și 2.500 de lei.

Mai importantă decât costumul este cămașa, care trebuie să fie neapărat dintr-un material foarte bun. În jur de 150 lei costă o cămașă albă simplă, iar dacă alegi una foarte elegantă și de calitate, ajungi la 300 de lei. Pantofii mirelui trebuie să fi și ei comozi. În funcție de buget, prețurile variază între 200 și 450 de lei.

NU UITA de programări. Deși pare destul de ciudat, programările pentru păr, manichiură și machiaj se fac cu câteva luni bune înainte. Bugetul pentru acestea trebuie să fie destul de mare, pentru că doar cuvântul mireasă dublează prețul. De exemplu, o manichiură costă aproximativ 70-85 de lei (cu gel), machiajul în jur de 150-200 de lei, iar părul între 200 și 350 de lei.

a8f3112cbff1770b44f675b28601d096--fall-engagement-pics-engagement-pictures Înainte cu 2 luni de nuntă trebuie să va gândiți și la invitații, pe care să le dați din timp. Puteți alege să le comandați direct de pe internet, unde găsiți sute de modele la diferite prețuri (între 1 și 10 lei) sau să le realizați chiar voi, cu poză sau cum vă dictează imaginația. Dacă alegeți a doua variantă, aveți mare grijă la ce tipografie mergeți, pentru că nu vă doriți ca invitațiile să arate ca și scoase la imprimantă. Pentru 100 de invitații tip carte poștală veți plăti în jur de 80 de lei.

În săptămâna nunții veți stabili cu bucătarul sau șeful de sală meniul din care se vor înfrupta invitații. Odată stabilit, acesta trebuie scris pentru ca nuntașii să știe ce vor mânca. Tipăritul pentru 25 de meniuri de exemplu costă aproximativ 120 de lei.

Să nu uitați de pachetele pentru invitați! Bugetul pentru pachețel este diferit în funcție de alegerea fiecăruia. Puteți opta pentru sticluțe de țuică, vin, sau coniac. Nu uitați de dulcele pe care orice nuntaș îl caută dimineața, după o noapte de petrecere.

 

BISERICA

Trebuie să vorbiți din timp cu preotul care va oficializa slujba de căsătorie. În general, în vinerea nunții, mirii merg la spovedit pentru a intra curați sufletește în aventura care îi așteaptă. În ziua nunții, veți avea nevoie de certificatul de căsătorie de la starea civilă, certificatul nașilor eliberat de biserica ortodoxă, verighetele și cele două lumânări pe care le vor cumpăra nașii.

ALTE DETALII:

Nunțile pot fi organizate în fel și chip, fiecare după buget și după gust. După cum spuneam, mâncarea, băutura și muzica sunt cele mai importante, dar există și mici detalii care vor face din nunta ta o petrecere de neuitat.

Cocktail Bar la nuntă

Deși prețul pentru un astfel de răsfăț va depăși așteptările, merită tot efortul. Băutura pentru un bar cu șase cocktail-uri de exemplu va costa în jur de 4.000-5.000 de lei. Și barmanii trebuie plătiți pentru eforul de pus o noapte întreagă, iar prețul pentru un astfel de serviciu este de aproximativ 1 euro – 2 euro de persoană.

Photo-Booth:

20170701_214038_595 Dacă vreți ca invitații să se distreze și în același timp să aibă o amintire frumoasă de la nuntă, puteți opta pentru închirierea unei cabine foto. Prețul diferă și aici, în funcție de orele contractate și sunt cuprinse între 250 de euro pentru 3 ore și aproximativ 350 de euro pentru 5 ore. Toți cei care se vor fotografia vor primi câte o poză pe loc, iar asta te scutește de veșnica întrebare: „Când primim pozele?”

Poți opta de asemenea pentru un „colț foto” cu diferite măști, mesaje, peruci, însă atunci riști ca fotograful să piardă momentele esențiale de pe ringul de dans și să fie blocat cu fotografii pentru invitați.

 

19885924_1505251879496795_5638948_o Gheață carbonică, jocuri de lumini, artificii etc. Aceste mici amănunte nu mai sunt în vogă de câțiva ani. Poți alege pentru dansul mirilor Tunul de confeti, baloane sau orice altceva, dacă vrei neapărat să marchezi acest moment.

Câteva sfaturi:

Încercați să faceți cununia civilă cu ceva timp înainte de petrecerea de nuntă. Asta vă va scuti de trezitul la șase dimineața, statul „la coadă la primărie”. VEZI: Programul Serviciului de Stare Civilă și documentele necesare căsătoriei

Nu încercați să mulțumiți pe toată lumea, pentru că este imposibil.

Bucurați-vă de noaptea voastră!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Fotograf Nunta

    luni, 12.02.2018 at 20:24

    Un articol foarte bun !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax