Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Dacian Cioloş a vizitat mici afaceri din zona Ciugud – Şeuşa – Limba. A fost primit de localnici cu slănină, brânză şi ţuică

Publicat

Ciolos si fermier_1 După discuţii cu autorităţile locale din Alba Iulia, premierul Dacian Cioloş, însoţit de delegaţia oficială de la Guvern a făcut câteva vizite în teren la investiţii cu fonduri europene, în zona Şeuşa – Ciugud – Limba. A stat de vorbă cu fermieri şi alţi întreprinzători, a gustat preparate tradiţionale şi ţuică şi a mers încă o dată pe mini-Transalpina, drumul agricol asfaltat peste dealurile din zonă.

Luni, după ora 13.00, în programul vizitei oficiale a premierului Dacian Cioloş au fost incluse câteva vizite în teren, la exemple de bună practică în aplicarea proiectelor finanţate cu fonduri europene din comuna Ciugud, lângă Alba Iulia.

Vezi şi Dacian Cioloș la Alba Iulia. Premierul caută soluții pentru transferul cazărmii din Cetatea Alba Carolina, de la MApN la administrația locală

Prima oprire a fost în satul Şeuşa, la o afacere din domeniul producţiei publicitare/tipărituri, cu 9 angajaţi, a cărei dotare cu echipamente s-a făcut printr-un proiect PNDR de peste 140.000 de euro.

DSC_0653 Proiectul de afacere non-agricolă având-o ca manager pe doamna Dușa este o mică afacere de familie, care a luat ființă în 2010, prin accesarea de fonduri europene prin PNDR 2007-2013 – Măsura 312 ”Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro întreprinderi  în spațiul rural”. În primă fază, firma a accesat 100.000 de euro, cu care s-au achiziționat utilaje și cele necesare demarării activității. Domeniul de activitate este cel de producție publicitară.
Datorită acestei investiții, trei dintre membrii familiei Dușa s-au întors din Spania. Gabriel Dușa este cel care se ocupă de bunul mers al firmei, accesând în urmă cu doi ani încă 100.000 de euro, în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea firmei.
Firma a pornit la drum cu patru angajați. În acest moment, are nouă angajați și în implementare un alt proiect, pentru construcția unui nou spațiu de producție. Prin acest proiect se vor crea noi locuri de muncă.

YouTube video

DSC_0678 A urmat o vizită la o fermă de vaci în satul Limba, unde premierul a fost invitat să guste dintr-un meniu tradiţional – brânză, slănină, ceapă şi ţuică. Dacian Cioloş a stat de vorbă cu proprietarul, Dan Ioan, care a beneficiat de finanţare LEADER.

Proiectul microfermă din localitatea Limba a început în 2011, prin accesare de fonduri europene în valoare de 25.000 de euro, prin PNDR – Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Ferma a început cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reușit mutarea acesteia în locația actuală.
În prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reușind să achiziționeze și un tractor modern din fonduri europene.
De fermă se ocupă tânărul Dan Ioan și familia acestuia, care vor să depună un nou proiect prin care să realizeze o mini linie de producție a produselor lactate.

YouTube video

Apoi, reprezentantul Guvernului şi-a continuat vizita pe traseul mini-Transalpina de Ciugud, o reţea de drumuri agricole asfaltate. Coloana oficială a pornit din Limba şi a mers 10 kilometri, cu coborâre la Ciugud. Proiectul de amenajare a drumurilor agricole, în valoare de două milioane de euro, aparţine Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin, fiind finanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Rurală Măsura 125 – PNDR.

Tronsoanele asigură legătura între comunele Ciugud și Berghin, relația Limba – Straja, Ciugud – Limba, Ciugud – Straja şi Ciugud – Daia Română. Pe lângă faptul că asigură accesul facil al agricultorilor la suprafețele pe care le dețin, fără a fi puși în situația de a se deplasa cu utilajele pe drumurile judeţene sau naţionale generând astfel aglomerări în trafic, aceste drumuri de exploatare modernizate scurtează timpul de deplasare între localități importante din mediul rural.

DSC_0695 În comună, premierul a văzut apoi sediul nou al Primăriei Ciugud. Amenajat în locul fostului magazin din centrul localităţii, sediul este o investişie de 1,6 milioane lei, bani din FEADR – Leader, cu confinanţare locală. Lucrările au început în martie 2014.  În fostul sediu al primăriei îşi desfăşoraă activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba.

Vezi şi PREMIERĂ pentru o comună din România: Ciugudul s-a „dotat” cu pistă de biciclişti. Patru cămine culturale în reabilitare, iar primăria se mută în sediu nou

După ora 14.30, la Căminul Cultural din Drîmbar, a început conferința „Pachet de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, ce include discursuri ale premierului Dacian Cioloş, ale vicepremierului Vasile Dâncu, ministrului Agriculturii Achim Irimescu şi consilierului de stat Cristian Ghinea, dar şi al primarului din Ciugud, Gheorghe Damian. Participă şi fermieri, care pot pune întrebări.

La intrarea în căminul cultural, delegaţia oficială a fost primită cu pâine şi sare, de către localnici.

foto: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax