Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele FMP se opune ferm proiectului de autonomie al Ținutului Secuiesc. Cristian Diaconescu: „UDMR trebuie eliminat de la guvernare”

Publicat

cristian diaconescu, PMP Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcarea Populară a declarat la Alba Iulia, că proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, lansat de UDMR nu îl convinge, astfel că din punctul lui de vedere nu respectă „principiile naturale de funcționare a unui stat de drept, adică suveranitate, integritate teritorială și independență, dar nici perspectiva promovării drepturilor și identității minorităților naționale”.

Fostul ministru de Externe al României este de părere că propunerea acestui proiect vine de la Guvern, având în vedere că a fost lansată de viceprim-ministrul Kelemen Hunor. Una dintre soluțiile rapide pe care Diaconescu le-a oferit este eliminarea UDMR-ului de la guvernare.

În cursul acestei săptămâni, liderul UDMR a prezentat oficial un proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc, care potrivit acestuia regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie “ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Prezent la Alba Iulia  președintele Fundației Mișcarea Populară a dezbătut împreună președintele Fundației Mișcarea Populară Alba, Vasile Bora, președintele PMP Alba, Clement Negruț și președintele PMP Hunedoara Mihaela Brate, cu membri PMP Alba și Hunedoara, dar și membri ai organizației locale tema autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„În acest moment promotorul acestei inițiative este viceprim-ministru în Guvern, deci pe principiul solidarității guvernamentale, această propunere  este o propunere a Guvernului. Așa funcționează reguliel într-un stat de drep. Nu există acțiune guvernamentală a vreunui membru al Guvernului independent, cum nu există decizii ministeriale separate de decizia constrasemnată de primul ministru. Fiind o astfel de propunere a Guvernului este normal ca Guvernul fie să se asocieze formal la  această propunere și urmează să judecăm noi, fie se elimină UDMR-ul de la guvernare. Acest lucru trebuie să se întâmple imediat, nu există altă soluție”, a declarat Cristian Diaconescu.

IMG_1728 Fostul ministru de Externe al României a precizat că acest proiect de autonomie al Ținutului Secuiesc nu l-a convins că merită să fie pus în practică. Din punctul lui de vedere anumite puncte exprimate în acest proiect nu respectă „principiile naturale de funcționare a unui stat de drept, adică suveranitate, integritate teritorială și independență, dar nici perspectiva promovării drepturilor și identității minorităților naționale”.

Diaconescu spune că este un proiect „făcut doar ca și un soi de manifest politic a unei grupări politice, rudimentar din punct de vedere juridic și total inoportun din punct de vedere politic. De aceea nu mă convinge”.

Președintele PMP Alba, Clement Negruț susține că în cazul acestui proiect se impune „demisia lui Kelemen Hunor coroborată cu excluderea UDMR-ului de la guvernare”. În cadrul dezbaterii, Vasile Bora, președintele Fundației Mișcarea Populară Alba a declarat că „opoziția esre cea care se trebuie să se facă răspunzătoare pentru proiectul UDMR-ului”.

Joi, liderul UDMR și viceprim-ministrul, Kelemen Hunor a prezentat un proiect de autonomie al Ținutului Secuiesc care vizează printre altele ca drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional să treacă în domeniul public al regiunii şi jumătate din profitul Loteriei Române pe teritoriul celor trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita.

Proiectul mai prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Citește și Ce se pregăteşte la graniţa cu ALBA: UDMR a prezentat oficial proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Romania

    sâmbătă, 20.09.2014 at 09:39

    Sa plece ***** la ei in *****.
    Voi, gunoaie de parlamentari sunteti de vina ca ii tot luati la guvernare.
    Nu sunteti in stare sa faceti guvernare fara ei.

  2. aotearoa

    marți, 23.09.2014 at 15:34

    Fara partide facute pe etni.Urgent,AFARA CU EI DE LA GUVERNARE ,PTR.LINISTEA OAMENILOR DE RIND[romani dar si maghiari]Respectati constitutia.Pina cind ii rabdati sa-si faca de cap si sa faca probleme tarii.VOI NU VEDETI CE VIITOR PREGATESC ROMANIEI[CU POLITICA PASILOR MARUNTI PRIN SANTAJ POLITIC]VREM EXIGENTA IN RESPECTAREA CONSTITUTIEI[nu favoruri politice daca trec de partea cuiva ,impotriva altcuiva -dar cu adevarat impotriva integritati tarii si a unitatii.,adica impotriva tot a noastra]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax