Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Preşedintele Iohannis a desemnat premierul interimar: Sorin Cîmpeanu, ministrul demisionar al Educaţiei

Publicat

ministrul educatiei sorin cimpeanuPreşedintele Klaus Iohannis, a anunţat joi dimineaţa, că l-a numit pe Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, pentru funcţia de premier interimar. Reamintim că fostul premier, Victor Ponta, l-a propus pentru această funcţie pe Mircea Duşa, ministrul Apărării.

„Am acceptat demisia premierului Victor Ponta. Am decis astăzi să îl numesc în poziţia de premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu”,a spus preşedintele Klaus Iohannis.

“Am urmărit cu mare atenţie manifestaţiile din stradă. Sunt mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe şi am un mesaj important pentru cei care au fost în stradă: V-am vazut, v-am auzit, vom ţine cont de solicitările voastre!”, a precizat preşedintele.
Astfel, Iohannis spune că va consulta, în premieră, societatea civilă: „Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice să avem un acord cu societatea civilă, să consult în premieră un nou actor. Voi convoca pentru vineri după-amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi voi cunoaşte astfel, când voi lua o decizie, şi optiunile partidelor politice şi opţiunile societăţii civile”, a mai spus preşedintele.

În urma protestelor din Capitală de marţi seara, premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, miercuri dimineaţa.

Vezi şi Premierul Victor PONTA a DEMISIONAT. A depus mandatul său şi al Executivului. Şi primarul Cristian Popescu Piedone a renunţat la funcţie

În continuare, joi, după ora 15.00, preşedintele Klaus Iohannis începe consultările cu partidele parlamentare. Sunt invitate să participe, separat, PSD (ora 15.00), PNL (ora 17.00), UDMR (ora 18.00) şi grupul minorităţilor naţionale (ora 19.00). Vineri, va avea loc o nouă rundă de consultări: UNPR de la ora 11.30 şi ALDE, de la ora 12.30.

Reprezentanţii PNL au anunţat, joi, că susţin varianta alegerilor anticipate. Liderii PSD nu sunt însă de acord şi susţin că astfel s-ar crea instabilitate politică pentru următoarea perioadă.

UPDATE: Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat joi că îl onorează încrederea președintelui Klaus Iohannis de a-i încredința această funcție și a apreciat că responsabilitatea pe care o are este „foarte mare, chiar dacă mandatul este limitat în timp de prevederile Constituției”.

„Guvernul va avea responsabilitatea gestionării tuturor problemelor curente, într-un spirit de total echilibru, fără a avea posibilitatea emiterii unor ordonanțe de urgență sau a unor proiecte de legi. Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenția întocmirii proiectului legii bugetului (…), lege de care depinde atât modul de derulare a investițiilor, cât și plata salariilor, a pensiilor și nu numai”, a spus Cîmpeanu, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

Acesta a susținut că a discutat cu liderii partidelor politice al căror sprijin și-l dorește.

„Îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare și pentru a putea duce la bun sfârșit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în același timp de disponibilitatea de dialog. România este și trebuie să rămână un factor de stabilitate și, în acest sens, mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunțat în așa fel încât să nu generăm pierderi de încredere. Îmi exprim speranța și convingerea că se va găsi o soluție de stabilitate cât mai curând”, a adăugat premierul interimar.

El a asigurat presa de „maximă disponibilitate de comunicare” și a precizat că joi, de la ora 16.00, a convocat toți membrii Guvernului la o întâlnire informală.

Sorin Cîmpeanu are 47 de ani, este absolvent de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară la Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului. Are şi doctoratul şi a lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.

A mai fost: expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART, director Irrifrance Roumanie între 2005 şi 2008, vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în cercetare – Biotehnol, prodecan al Universităţii Agronomice – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, respectiv rector, din 2012.

Ce se întâmplă după demisia premierului

Potrivit prevederilor Constituţiei României, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, care îndeplineşte atribuţiile premierului până la formarea unui nou Executiv.

Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea problemelor publice (până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul).

Pentru formarea unui nou Guvern, preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, scrie în actul normativ amintit.

Apoi, Executivul este numit de către şeful statului pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

surse: agerpres.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax