Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PREZIDENŢIALE 2014: Prezenţa la vot în ALBA la ora 13.00 a crescut la 19,7 la sută. Peste 60.000 de alegători au mers la urne

Publicat

sectie de votare

sectie de votare Până la ora 13.00, peste 60.000 dintre cei 317.122 de cetăţeni cu drept de vot din Alba au mers la urne pentru a-şi alege preşedintele ţării. Prezenţa la vot este de 19,72 la sută. La nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 20,78%, potrivit BEC.

În secţiile de votare din judeţul Alba s-au prezentat la vot până la ora 13.00 un număr de 62.536 de alegători (din care 56.354 pe listele permanente, 5.663 pe liste suplimentare şi 519 au votat la urna mobilă).

Comparativ, la nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 20,78%, cu 0,18% mai puţin fată de 2009. În mediul urban au votat 21,14% dintre alegători, iar în mediul rural 20,28%.

În judeţul Alba, în mediul urban, prezenţa la vot a fost de 20,51% şi în mediul rural de 18,52%.

În topul naţional, Alba a mai coborât un loc, pe 27, din punct de vedere al prezenţei la vot la ora 13.00 (locul 26, în topul prezenţei la nivel urban şi 29 la nivel rural).

Cei mai mulţi alegători au mers la urne până la ora 13.00 în judeţele Constanţa, Teleorman şi Olt – peste 24 la sută. Cea mai mică prezenţă la vot a fost înregistrată în judeţele Satu Mare 15,42%, Maramureş 15,53%, Covasna 15,59%, Arad 17,44% şi Harghita 17,45%.

În Bucureşti, prezenţa la vot la ora 13.00 a fost de 20,78%.

În judeţul Alba sunt amenajate 439 de secţii de votare. Cetăţenii cu drept de vot pot alege din 14 candidaţi care s-au înscris pentru fotoliul de la Controceni. Pot vota oriunde în ţară, însă o singură dată, pe baza documentului de identitate.

Până la ora 10.00, la secţiile de votare din Alba s-au prezentat pentru a vota un număr de 19.769 de cetăţeni, dintre care 17.156 pe liste permanente, 2.416 pe liste suplimentare şi 197 cu urna mobilă, prezenţa la vot fiind, de dimineaţă, de 6,23%. Comparativ, la nivel naţional, la ora 10.00, prezenţa la vot a fost de 6,55%, cu 0,38% mai mult fată de 2009.

Primele rezultate EXIT POLL vor fi difuzate la ora 21.00, la închiderea urnelor. BEC a acreditat mai multe institute de sondare a opiniei publice pentru realizarea de sondaje de opinie, la ieşirea de la urne: Asociatia Populară Wilfried Martens, BCS, CSOP, IRES, RATING POL, SOCIOPOL, CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi Regională) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Primele rezultate oficiale la alegerile prezidenţiale vor fi oferite de BEC, începând cu ora 2.00 din data de 3 noiembrie.

Potrivit deciziei BEC, rezultatele parţiale vot fi date publicității începând cu orele 2.00, 5.00, 9.00, 11.00, 17.00, 20.00, iar ora de referință a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă față de momentul comunicării, adică 0.00, 3.00, 7.00, 9.00, 15.00, 18.00.

Detalii despre vot

Pe parcursul zilei de duminică, 2 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, cetăţenii pot vota în intervalul 7.00 – 21.00, în localitatea de domiciliu, la secţia de votare la care sunt arondaţi. Dacă se află în altă localitate din ţară sau din străinătate, pot vota la orice secţie de votare, după ce declară pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Aceştia vor fi înscrişi pe listă suplimentară.

Dacă vă prezentaţi la vot, însă constataţi că aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare, faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective.

AICI lista secţiilor de votare şi a preşedinţilor birourilor electorale locale.

Actele necesare pentru vot

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în România prezintă oricare din actele de identitate următoare: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Serviciile de Evidenţa Persoanelor din Alba au program prelungit şi sâmbătă, 1 noiembrie, între orele 8.00 – 16.00 şi duminică, 2 noiembrie, între orele 8.00 şi 21.00 în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Baia de Arieş, Cugir, Cîmpeni, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna, Jidvei. 

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în România pot vota cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie şi, în unele cazuri (în statele ce permit accesul pe baza cărţii de identitate) cu cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, titlul de călătorie.

Atenţie, frauda la vot (art. 387 Cod penal) şi tentativa de fraudă la vot (art. 393 Cod penal) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Frauda la vot este fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător; prin utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals; prin utilizarea unui buletin de vot fals.

Citeşte AICI detalii despre ordinea candidaţilor pe buletinul de vot, cum se foloseşte urna mobilă, atribuţiile preşedintelui ţării şi lista completă a infracţiunilor şi contravenţiilor şi a pedepselor acestora.

Cum votaţi?

După ce aţi intrat în secţia de votare, preşedintele biroului electoral respectiv sau un membru desemnat verifică dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Vă identificaţi cu unul dintre documentele prezentate anterior. Dacă nu sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă, veţi fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista electorală suplimentară vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT”. Verificaţi dacă pe buletinul de vot (verso) există ştampila de control a secţie de votare. În caz contrar, votul Dvs. este nul.

Apoi intraţi în cabina de vot şi aplicaţi ştampila în interiorul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votaţi. Atenţie, dacă ştampila este aplicată în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul.

Încercaţi să nu staţionaţi prea mult timp în cabina de vot. Votaţi singur, deoarece este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot.

Numai în cazul în care un alegător nu poate să voteze singur din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

Dacă aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea “VOTAT”, dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot. Buletinul de vot greşit va fi reţinut şi anulat şi va fi făcută menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal privind constatarea rezultatelor alegerilor.

După ce aţi votat, veţi îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl veți introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Apoi, restituiţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi primiţi actul de identitate, pe care verificaţi dacă s-a aplicat ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax