Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PRIMA CASĂ 2016: Programul ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de lei

Publicat

prima casa 2 Ministerul de Finanțe a propus Guvernului suplimentarea programului Prima Casă cu 500 de milioane de lei. Propunerea vine după ce suma alocată de Executiv a fost epuizată încă din primăvara acestui an.

Propunerea Finanţelor ar urma să fie prezentată şi probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, scrie Digi24.ro.

Citește și Ministrul Finanţelor: Plafonul pentru programul „Prima Casă” va fi suplimentat în luna septembrie. Se pregăteşte şi strategie pe 5 ani

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat din august că programul Prima Casă ar putea fi suplimentat. De asemenea, ministrul anunța că în octombrie va fi finalizată o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părțile implicate să își poată face planuri pe un astfel de termen.

Programul „Prima Casă” a început cu garanții mai mici decât în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei şi erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă.

Existau şi motive pentru oprirea acestui program. Este o perioadă cu dobânzi mici, iar piaţa imobiliară a dat semne că îşi poate reveni şi fără creditele garantate de stat.

Însă toate planurile au fost date peste cap de legea dării în plată. Legea nu a blocat Prima Casă, aşa cum se credea iniţaial. Cu toate acestea, la intrarea în vigoare a dării în plată băncile au mărit substanţial avansul pentru creditele ipotecare standard.

În urma tuturor acestor evoluţii, creditele Prima Casă, cu avansul lor mic, au fost anul acesta chiar şi mai populare decât în mod normal. Garanţiile iniţiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni, iar la finalul lunii mai, statul a mai alocat jumătate de miliard de lei. Sumă care de asemenea s-a epuizat rapid.

În tot acest timp, Ministerul de Finanţe a încercat pe cât posibil să redistribuie garanţiile de la o bancă la alta în funcţie de nevoile fiecăreia. Dacă în septembrie vor fi acordate noi garanţii, vor putea să îşi ia împrumuturi garantate de stat şi clienţii care nu au mai apucat anul acesta. În continuare, Guvernul vrea să stabilească viitoarele condiţii pentru acest program.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax