Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PRIMA CASĂ 2017: Cine poate beneficia de program în acest an. Condiţii de acordare şi garantare a creditelor

Publicat

chirie

cartier, alba iulia, blocuri În 2017, programul Prima Casă se derulează cu unele modificări. Se păstrează garanţia de stat de maximum 50% din valoarea creditului doar pentru locuinţele mai noi de 5 ani sau pentru cele consolidate în ultimii 5 ani şi se reduce garanţia statului la 40%, pentru locuinţele mai vechi de 5 ani.

Cererea este în continuare mare, estimându-se un dezechilibru între cererea şi oferta de locuinţe la nivel naţional de aproximativ 250.000 de locuinţe. Avansul minim (15%-35% la creditele ipotecare standard) este greu de satisfăcut, în special de tineri.

Potrivit analiştilor, principalul avantaj al programului este avansul de minim 5%. Creditele se acordă doar în lei, cu o rată a dobânzii variabile formată din: ROBOR 3 luni + maximum 2% marja fixă şi fără comisioane din partea băncilor (doar comisionul fondului de garantare de 0,49%/an calculat la soldul garanţiei statului).

Programul nu face discriminări pe criterii de vârstă, venit, rural/urban în accesarea programului „Prima Casă” – condiţia fiind ca beneficiarul creditului să nu mai deţină o altă locuinţă cu o suprafaţă peste 50 mp (singur sau împreună cu soţul/soţia sau alte persoane şi nici nu are în derulare un credit ipotecar), potrivit Curierul Naţional.

Motivul pentru care s-a decis continuarea programului este, în principal, nevoia de a redresa sectorul de construcţii.

„Prin introducerea reglementărilor propuse se va da prevalenţa nevoii de a crea condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent. Prin stimularea achiziţiei de locuinţe noi în cadrul Programului se urmăreşte interesul general de dinamizare a activităţii de construcţii cu efecte antrenante în economie şi asupra creării de noi locuri de muncă şi de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea şi oferta de locuinţe”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, s-au introdus reglementări privind garantarea de către stat în procent de 50% din valoarea creditelor destinate achiziţiei de locuinţe (exclusiv principalul) a locuinţelor noi şi/sau consolidate, iar pentru locuinţele care nu se încadrează în această categorie procentul garantat de stat va fi de 40% în valoarea creditelor destinate achiziţiei de locuinţe (exclusiv principalul).

„Se urmăreşte facilitarea achiziţiei de locuinţe noi şi/sau consolidate, având ca efect asigurarea unei calităţi corespunzătoare a colateralului, şi întărirea capacităţii de recuperare a creanţelor rezultate din plata garanţiilor de stat acordate în cadrul Programului”, se arată în documentul citat.

Prin locuinţa în sensul programului „Prima casă” se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

Prin locuinţa nouă în sensul programului „Prima casă” se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrată în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ion

    joi, 09.11.2017 at 09:12

    Se poate aplica pentru prima casa cu veniturile din străinătate ?

  2. lucia

    duminică, 10.12.2017 at 14:17

    Unde pot depune dosarele pentru Prima Casa cei municipii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax