Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PRIMA CASĂ: Tinerii pot cumpăra altă locuinţă, mai mare, în cadrul aceluiaşi program. Condiţiile aprobate de Guvern

Publicat

prima casa Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care cei care şi-au cumpărat sau construit locuinţă prin programul „Prima casă” pot achiziţiona alta, mai mare, dacă îndeplinesc unele condiţii. Extinderea programului a fost anunţată din ianuarie de ministrul Finanţelor, care declara că astfel se dă posibilitatea tinerilor să treacă dintr-o garsonieră, într-un apartament de două-trei camere. De astfel, şi în motivarea ordonanţei de urgenţă se precizează că aceste măsuri vin în sprijinul familiilor a căror situaţie se schimbă în timp: fie situaţia financiară se îmbunătăţeşte, fie familia devine mai numeroasă.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă se menţionează următoarele:

Beneficiarul Programului care deține o locuință achiziționată sau construită în cadrul Programului poate achiziționa o nouă locuință în cadrul Programului cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) noua locuință care se va achiziționa în cadrul Programului să aibă suprafața utilă mai mare decât a locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului sau valoarea noii locuințe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul Programului;

b) locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul Programului să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe;

c) creditul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe în cadrul Programului sau să fie refinanțat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul Programului pentru dobândirea unui imobil care să îndeplinească condițiile prevăzute la lit. a);

d) la data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului persoană fizică declară pe propria răspundere fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, respectiv cea achiziționată sau construită în cadrul Programului pe care o va înstrăina cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuințe care va fi achiziționată în cadrul Programului, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp și o a doua locuință, respectiv cea achiziționată sau construită inițial în cadrul Programului, pe care o va înstrăina cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare- cumpărare a noii locuințe care va fi achiziționată în cadrul Programului.

În textul proiectului se mai menţionează că modificările sunt propuse în contextul în care au fost formulate numeroase solicitări de către beneficiari în sensul repunerii în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare după declararea exigibilității anticipate a întregii finanțări garantate acordate în cadrul programului „Prima casă”, respectiv după aprobarea sau respingerea cererii de plată a garanției, după ce situația financiară a beneficiarului s-a îmbunătățit, iar finanțatorii participanți în program au aprobat repunerea acestora în situația anterioară declarării scadenței anticipate. De asemenea, având în vedere perioada mare de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, pot interveni numeroase situații în care vor fi îndeplinite condițiile pentru repunerea beneficiarului programului în situația anterioară declarării scadenței anticipate a creditului garantat.

A mai fost luată în considerare necesitatea susținerii familiei prin măsuri menite să faciliteze asigurarea spațiului locativ necesar familiilor care s-au extins după ce inițial au achiziționat/construit o locuință în cadrul Programului.

Programul „Prima casă” a fost operaționalizat la nivelul anului 2009, într-un context în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit destinat achiziționării/construirii unei locuințe, dificultăți care se datorau în principal lipsei garanțiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Prin implementarea programului Prima casă s-au creat condiții avantajoase de achiziționare sau construire a unei locuințe de către persoanele fizice eligibile, programul cunoscând până în prezent o dinamică semnificativă.

De la începutul Programului până la finele lunii ianuarie 2015, în cadrul programului Prima Casa au fost acordate peste 132.521 de garanții în valoare totală de 2,58 miliarde euro. Din totalul garanțiilor acordate, 329 garanții în valoare de 29 milioane lei, au fost executate, aceasta reprezentând o rata de default de 0,2%.

Bilanțul la zi al Programului Prima Casă arată că, acesta este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM S.A. și cunoaște o dezvoltare accelerată, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare fiind de circa 140 solicitări/zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax