Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima intabulare ar putea fi gratuită pentru proprietarii de terenuri agricole și forestiere. Vezi precizările inițiatorilor proiectului de lege

Publicat

Proprietarii care doresc să înscrie terenuri agricole și forestiere în cartea funciară ar putea să îndeplinească toate formalitățile fără a plăti niciun ban. Acesta este obiectul unui proiect de lege inițiat de Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu și Sorin Roșca Stănescu. Pentru ca proiectul să devină lege, acesta mai trebuie să treacă prin Comisiile Camerelor, iar apoi va intra în dezbaterea Parlamentului.

Legea veche îi scutea pe proprietari de taxa cadastrală, nu și de onorariile experților

Prima înregistrare în cadastru și cartea funciară a terenurilor agricole și forestiere situate în extravilanul localităților dobândite prin titlu de proprietate ar putea fi finalizată fără costuri. Onorariile experților cadastrali vor fi suportate din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei și cartografiei, în limita a 400 de lei pe proprietate.

„Am inițiat un proiect de lege pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole și forestiere, astfel încât acestea să poată fi introduse în circuitul economic. Ne-am propus ca această reconstituire a dreptului de proprietate a terenurilor agricole și forestiere să se facă pentru toți deținătorii de titlu de proprietate care au dreptul de efectuare a acestor formalități impuse de legea cadastrului și că onorariile pentru experții cadastrali să fie plătite din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Am plecat de la premisa că este o restituire a dreptului de proprietate pe care acești oameni l-au avut și le-a fost luat abuziv de către statul comunist”, a declarat Teodor Atanasiu.

Proiectul a fost depus la Parlament, iar, dacă va trece de Comisii, acesta va intra în dezbaterea Parlamentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Pingback: USL Alba a împlinit un an de când este la putere: Mai multe proiecte lansate, promisiuni ratate, lupte interne și multe funcții ocupate | Alba24

    • marius

      luni, 13.05.2013 at 17:49

      este descurajant si deprimant sa te apuci sa intabulezi o proprietate in Romanaia,in primul rand,la primarie,esti asteptat ca si un sponsor personal a celor angajati acolo,greselile facute de acestia trebuie sa le repari singur prin ani de plimbat la tribunale,plati juridice,bani dati la avocati etc…
      pe langa faptul ca sumele pentru intabulare depasesc de cca 10 -15 ori un salar mediu,pt. un singur teren…daca proprietatea e impartita (90 % din cazuri) in 7-8 parcele,dai o avere pt. a intabula niste pamant fara valoare…fara a-ti aduce un venit real,doar pierderi si obligatii.Cred ca ar trebuii ca proprietatile sub 10 ha sa fie intabulate in cartea funciara,doar cu niste plati modice de pana la 100 lei / ha,cu notificarile facute de primaria respectiva.Altfel,va fi o bataie de joc de oamenii acestei tari…

      • sever

        joi, 19.02.2015 at 00:04

        aveti perfecta dreptate D-le Marius

  2. @Marius

    miercuri, 15.05.2013 at 00:36

    Cand ai sa intelegi ca legea nu e pentru cei saraci…., e tot pentru cei bogati carora li se pare ca platesc mult la achizitionarea unui teren.
    Nu am studiat textul de lege…dar daca ei vor ca din incasari ANCPI sa PLATEASCA ceva CE VA FI GRATIS….de unde incasarile?!?
    Ai cifre concrete cand spui de 10-15 ori mai mult?1?
    100 RON pe hectar nu va fi pentru ca atunci nu va face mimeni intabulari…nu se va duce nimeni la Taul Marhaului sa isi rupa masina sa faca o intabulare din care nu castiga nimic cand trage linie
    In final am sa iti fac o precizare ca sa pricepi daca ai sa recitesti acest articol.
    In 2 ani cel mult daca nu ai pamantul intabulat NU PRIMESTI SUBVENTIE de la APIA. Multe asociatii detinute de patroni romani sau straini au cumparat teren in nestire fara ca macar sa stie unde e pamantul, acum cand au vazut cum sta treaba au facut lobby si scapa de niste costuri foarte mari pentru ei. Pentru exemplu taxele la Ocpi pot fi de 2 feluri de 120 ron si 240 ron si cei mai sus mentinonati intrau frumusel cu actele care le aveau la categoria 240 pe langa cat le cerea cel care le intabula pe langa legalizarile de acte, inmulteste cu cateva sute sau chiar cateva mii in unele cazuri si ai sa vezi ce ii mai intereseaza pe unii de tarani.
    Referitor ca la 90% cazuri proprietatea e impartita presupunea existenta unei succesiuni in urma unui Certificat de Mostenitor sau unei Sentinte Civile care de cativa ani buni se fac doar daca pamantul este intabulat ASADAR NECAJITII DESPRE CARE VORBESTI NU INTRA IN CATEGORIA CELOR OCROTITI DE LEGE.

  3. nilca mariana

    joi, 20.11.2014 at 17:58

    Suntem la sfarsitul anului 2014.Cat costa intabularea unui teren agricol ?

  4. maria

    duminică, 19.04.2015 at 12:03

    Am primit dela tata un hectar cumpărate vanzare de pământ .dar tata a decedat acum 9 ani cum pot intabula pământul sa fie al meu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax