Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia analizează reducerea costurilor cu iluminatul public. Se dorește semnarea unui contract cu Bursa Română de Mărfuri

Publicat

Primarul Mircea Hava intenționează să supună aprobării consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care să fie împuternicit în vederea semnării unui contract cu Bursa Română de Mărfuri (BRM). Prin acest contract, autoritatea publică locală va primi un certificat de membru afiliat al BRM ce va permite achiziționarea de energie de pe piața concurențială mai ieftin, precum și trecerea la noi tarife.

În prezent, Primăria Alba Iulia desfășoară o amplă analiză referitoare la reducerea costurilor cu iluminatul public, iar măsurile pe care administrația locală intenționează să le pună în aplicare ar avea ca efect ieftiniri cu aproximativ 35-40%.

Vă prezentăm mai jos comunicatul Primăriei Alba Iulia:

„Până de curând s-a dovedit avantajos tariful E1 – iluminat public – reglementat de ANRE, ceea ce reprezintă un tarif diferenţiat între orele 22.00 – 7.00 (noapte) şi 7.00 – 22.00 tarif (zi). Această opţiune de tarifare a permis plata energiei achiziţionate pentru iluminat public la aproximativ 60% din tariful negociat pentru celelalte tipuri de consumatori (semafoare, clădiri, fântâni arteziene, sedii etc).

Prin ordinul 54 din 19.12.2012 al ANRE, noile tarife au fost majorate la tipul de consum E1, la acciza pe consum, certificate verzi, toate purtătoare de TVA, lucru care marchează o creştere reală a tarifului cu aproximativ 24%. În plus, începând din ianuarie 2013, Ordinul 30 al ANRE a introdus componenta de plată concurenţială, care în cazul nostru reprezintă 30% din energia activă consumată, respectiv preţul de 0,5111 lei kwh exclusiv TVA. Conform calendarului propus de eliminare a tarifelor reglementate, anul 2014 va obliga clientul la plata energiei electrice achiziţionate de pe piaţa concurenţială la 100%.

Dacă urmărim evoluţia tarifelor, în decembrie 2011 preţul mediu pe kwh era de 0,3944 lei kwh plus TVA. La doar doi ani distanţă, în ianuarie 2013, preţul mediu a ajuns la 0,49685 lei kwh plus TVA pentru iluminatul public, iar, pentru statusul de consumator eligibil, tariful contractat este de 0,49508 lei, la care se mai aplică certificate verzi, accize, contribuţia de cogenerare. Oricine poate înţelege că tarifele au crescut în medie cu peste 20%, bugetul oraşului fiind însă aproximativ acelaşi, iar investiţiile derulate, mult mai însemnate. Toate aceste evidenţe converg spre adoptarea unor măsuri în mai multe etape:

Reducerea puterii instalate a sistemului cu aprox 20%, prin păstrarea fluxurilor luminoase la standardele de clasă.

Reducerea timpului de funcţionare a iluminatului public, dar fără întreruperea acestuia pe timpul nopţii.

Achiziţionarea de pe Bursa de Mărfuri a energiei necesare funcţionării pentru un an de zile.

<În următoarea şedinţă de Consiliu se va introduce pe ordinea de zi un proiect pentru aprobarea contractului şi împuternicirea primarului pentru semnarea acestuia cu Bursa Română de Mărfuri. În urma contractului, autoritatea publica locală nu va plăti pentru înscrierea la bursă. În maxim 2 luni de la primirea certificatului de membru afiliat al BRM, se poate achiziţiona energia de pe piaţa concurenţială, evident mai ieftin, şi să trecem la noile tarife. Încercăm astfel un contraatac la asaltul preţurilor mari din acest domeniu>, a declarat primarul Mircea Hava.

Toate aceste măsuri pot reduce costurile la iluminat cu aproximativ 35-40%”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. HaHaHa

    marți, 19.02.2013 at 13:21

    Daca ar exista un interes in a inlocui actualele HPS-uri cu lampi LED s-ar face o economie considerabila.

  2. Pingback: Şedinţă la CL Alba Iulia. S-a aprobat utilizarea sumelor din excedent bugetar pentru obiective de dezvoltare. Vezi celelalte proiecte | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax