Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia vrea să amenajeze o nouă pistă de biciclete în oraş. Investiţie de 14.000 de lei pe strada Viilor, pentru proiect

Publicat

piste bicicletePrimăria Alba Iulia vrea să extindă reţeaua de piste de biciclete din oraş. Va contracta lucrări de amenajare a acestora şi pe strada Viilor.

Deocamdată, este vorba despre servicii proiectare faza DALI pentru “Amenajare piste de biciclete şi reglementare circulaţii strada Viilor din Alba Iulia”, ce vor fi contractate prin achiziţie directă. Investiţia este estimată la valoarea de 14.453 lei fără TVA, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 7 iulie, ora 16.00.

Strada Viilor se află între Bulevardul Încoronării şi SC Apulum SA (Porţelanul).

Suprafaţa acesteia este de 23.648 mp, din care 5.169 mp parcare existentă şi zone verzi în faţa Apulum SA, 7.410 carosabil şi trotuar amenajat inclusiv accese la proprietăti, restul de 1.197 ml fiind zone neamenajate.

Carosabilul, asfaltat pe lăţime medie de 6 ml, a fost afectat în timp de lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare şi utilităţi la construcţiilor noi (instalaţii electrice, gaz etc).

strada viilor proiect “Amenajarea pistei de biciclete şi reglementarea circulaţiilor pe strada Viilor impune reuncţionalizarea suprafeţelor domeniului public aferent acestei străzi şi stabilirea funcţiunilor specifice – circulaţie rutieră, pietonală, pentru biciclete, parcări şi zone verzi, astfel încât să se asigure circulaţia în condiţii de siguranţă”, se menţionează în documentaţia proiectului.

Pietonalul recent refăcut, inclusiv accesele la proprietăţi vor fi integrate în noul proiect.

Se vor realiza / reconfigura următoarele:

– carosabil cu lăţime medie de 6 metri pentru circulaţie pe ambele sensuri

– pista de bicilete pe lungimea străzii, cu integrarea acesteia în circuitul ciclistic amenajat în zonă

– zonele verzi vor fi reconfigurate conform noilor funcţiuni

– pluvialele se vor colecta prin rigole şi şanţuri deschise existente, amplasate în zona drumului şi racordate la reţelele de canalizare existente

– măsuri de siguranţa circulaţiei specifice (marcaje, indicatoare etc)

– accese şi parcări în zona Apulum

– canale tehnice pentru curenţi slabi.

Se va avea în vedere şi asigurarea continuării traseelor de biciclete dinspre Bd. Ferdinand, Bd. Încoronării şi strada Octavian Goga.

Se impune şi reconfigurarea spaţiilor de parcare şi a acceselor la imobilele din zonă.

De asemenea, se va asigura echiparea corespunzătoare a străzii, respectiv marcaje rutiere, indicatoare pentru circulaţie, parapeţi (dacă se impune), staţii de autobuz, coşuri de gunoi, bănci, plantări de arbori şi arbuşti în zona verde etc.

Principalii utilizatori vor fi proprietarii imobilelor din zonă, angajaţii societăţilor din apropiere, gară, autogară, precum şi turişti.

Principalele zone în care s-au făcut investiţii pentru piste de biciclete la Alba Iulia sunt Şanţurile Cetăţii (1.108 ml pe str. Sf. Capistrano, 1.401 ml pe str. Sf. Eugeniu, 500 m pe Latura de Vest), străzile Militari, Mihai Viteazu, Mitropolit Şterca Şuluţiu (676 m – în Cetatea Alba Carolina), Bulevardul Transilvaniei (347 ml), cartierul Miceşti (DN74 – 3.305 m), strada Toporaşilor (508 m), străzile Aurel Vlaicu, Aron Pumnul, Crişan, Cetăţii (1.172 m), DN1 (2.527 m) şi, nu în ultimul rând, pista de biciclete de pe Dealul Mamut („Transalpina de Mamut” – 5.441 m). În total, sunt peste 18 km de piste de biciclete, însă deocamdată nu sunt legate într-un circuit complet. Mai sunt încă porţiuni pe care bicicliştii trebuie să circule în condiţii de trafic intens, pe marginea drumului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Albanezul

    luni, 03.07.2017 at 13:43

    Daca ai de facut cumparaturi la piata cetate si nu se poate decat cu masina,bafta la prins vreunul din cele cateva locuri de parcare.Infrastructura gandita cu dosul.Bine ca acolo avem pista de biciclete si politia are mereu masina prin zona.Ce liniste se poate face daca sta cineva pe la casele acelea,oare cine?!Pai faceti piste si intre blocuri,sa nu mai poata parca nici aici pe trotuare masinile.

  2. Tara lui Papura Voda

    luni, 03.07.2017 at 13:57

    Singura pista de biciclete adevarata in toata puterea cuvantului, este cea de pe Bulevardul Transilvaniei. Asa ar trebui sa fie facute toate sau cel putin din asfalt. Referitor la asa zisele piste de bicicletele din dale, stim deja ce interese sunt acolo. Iar cea dintre Micesti si Alba Iulia se degradeaza pe zi ce trece, daca o strabati cu o semicursiera risti sa iti rupi capul. Nici nu e de mirare faptul ca multi biciclisti prefera sa circule pe marginea drumului, langa parapeti.
    Si poate vom avea si un pod peste Mures la niste standarde in concordanta cu anul in care a ajuns omenirea. Cu piste de biciclete (iarasi dinalea adevarate) amenajate pe ambele parti si cu posibilitatea de a traversa podul de pe o parte pe alta pe dedesubt. Dar referitor la un astfel de pod peste Mures, din pacate nu exista unicorni.

  3. Petru

    marți, 04.07.2017 at 11:52

    Pistele de biciclete ar trebui sa faciliteza circulatia in principal in zonele aglomerate si sa fie facute sa deserveasca cit mai multi biciclisti si sa incuraj folosirea bicicletei ca alternativa la autoturism. Cele care sunt facutd nu au legatura unele cu altele . Daca vrei sa cobori din Cetate in Centru nu ai pista ptr asa ceva. Te duci pe 6Martie si risti sa dea peste tine unul cate depaseste pe banda 1.Daca mergi pe trotuar iei amenda de la Politia locala.

  4. A.D.

    marți, 04.07.2017 at 20:34

    O pista de biciclete intre Alba si Sbes ar fi cea mai misto investitie :)))) S-ar injumatati durata navetei a catorva mii de oameni 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax