Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Râmeţ nu mai are bani de salarii pentru restul anului

Publicat

Un nou an, aceleaşi probleme. Primarul comunei Râmeţ, Aurel Dan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că primăria pe care o conduce nu mai are bani pentru acordarea salariilor angajaţilor, asistenţilor personali şi profesorilor. Ultima plată de salariu pentru funcţionari se va face în luna iunie, iar pentru asistenţii personali nu mai sunt bani, din martie. Până la sfârşitul anului, bugetul rămas ar acoperi doar salariile primarului şi viceprimarului, aproximativ 40 de mii lei.

Pentru angajaţi, acest regim de viaţă a devenit o tradiţie. În anul 2009, aceştia au lucrat 5 luni fără să-şi primească salariile, anul trecut 3 luni, iar în acest an, dacă nu vor primi ajutor de la Guvern sau de la autorităţile judeţene, ar avea toate motivele să pună lacătul pe primărie.

După cum a comentat această situaţie preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, prezent la conferinţă, această problema a apărut pentru că bugetul a fost prost împărţit şi că Guvernul avea obligaţia de a asigura aceste sume necesare din fondul de rezervă dacă nu erau resurse din altă parte.

Practic, administraţia locală Râmeţ a făcut toate economiile posibile. De la reducerile de personal au rămas cu nouă funcţionari, deşi legea le permite un minim de 10 angajaţi. Iluminatul public l-au închis încă de anul trecut. Singurele becuri funcţionale pe străzi se mai găsesc în jurul Mănăstirii Râmeţ, nici aici foarte multe.

Conform primarului, administraţia judeţeană a luat cunoştinţă de această situaţie printr-o notă, iar răspunsul a fost să încerce să se autogospodărească din veniturile interne.

Primăria Râmeţ are în evidenţă 640 de plătitori de taxe şi impozite, iar încasările realizate sunt de aproximativ 85% anual.

Totodată, profesorii de la şcoala generală din localitate vor rămâne, şi aceştia, fără salarii pe perioada vacanţei de vară. Sindicatul Învăţământ Alba a intentat proces în instanţă Primăriei Râmeţ pentru neacordarea drepturilor profesorilor şi are şanse mari să câştige. „Nu avem fonduri să le asigurăm profesorilor banii de concedii, de vacanţe, cum prevede legea”, a explicat Aurel Dan.

Ca o completare la acest subiect, Teodor Atanasiu a spus că 60% dintre localităţile judeţului Alba se confruntă cu această problemă, atât comune, cât şi oraşe. Acesta a enumerat localităţile care au fonduri suficiente pentru salarii, precizând că sunt mai puţine şi este mai uşor să le amintească. Dintre oraşe, este vorba despre Baia de Arieş şi Abrud, iar localităţi rurale amintite de politician sunt: Galda, Ighiu, Şugag,  Săsciori, Jidvei, Unirea, Vinţu de Jos. „În 60% dintre localităţi, administraţiile locale nu au fonduri suficiente nici pentru salariaţi, nici pentru profesori, nici pentru asistenţi maternali”, a declarat Teodor Atanasiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax