Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primăria Sebeş: Studiul de impact asupra sănătăţii, cu toţi poluatorii, o premieră pentru INSP. Se vor stabili zone protejate vulnerabile

Publicat

kronospan Primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă şi şeful DSP Alba, Horea Timiş au convenit cu specialiştii de la Centrului Regional de Sănătate Publică (CRSP) Cluj Napoca realizarea studiului de impact asupra sănătăţii populaţiei din oraş, ţinând cont de activitatea tuturor poluatorilor din zonă. Însă până la întocmirea studiului, autorităţile locale au de stabilit lista cu agenţii economici, zonele protejate, indicatori pentru zonele vulnerabile şi alte detalii, semn că procesul va fi de durată.

Reprezentanţii Primăriei Sebeş au transmis într-un comunicat că, joi, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, împreună cu directorul DSP Alba, Horea Timiș au avut o întâlnire cu conducerea în vederea efectuării unui studiu de impact pe starea de sănătate a populației din Sebeș relaționat cu expunerea la toți posibilii poluatori industriali de pe raza unității administrativ teritoriale.

“Având în vedere că un asemenea studiu este de mare anvergură, fiind practic o premieră și pentru Institutul Național de Sănătate Publică (în arondarea căruia funcționează CRSP Cluj) s-au stabilit pași procedurali”, precizează reprezentanţii administraţiei locale.

Etapele de parcurs sunt următoarele:

1. Identificarea de către Primăria Sebeș a principalilor agenți economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul Municipiului Sebeș, cu impact asupra mediului

2. Stabilirea de către Primăria Sebeș a zonelor protejate (locuințe, unități de educație, unități sanitare) vulnerabile

3. Analiza de către DSP, medici de familie sub coordonarea metodologică a CRSP Cluj a indicatorilor de sănătate în zonele vulnerabile identificate (prin studiile de mediu: analiza dispersiei)

4. Evaluarea impactului pe starea de sănătate în relație cu fiecare agent economic industrial identificat cu impact asupra mediului. (responsabilitatea va aparține CRSP Cluj Napoca).

Reprezentanţii primăriei susţin că pentru toate etapele procedurale este necesară o colaborare permanentă între autoritățile publice locale (Primăria Sebeș, DSP Alba, APM Alba etc.) și agenții economici şi că “ne vom baza pe receptivitatea populației și pe ONG-urile interesate”.

Între timp, la Sebeş, continuă protestele reprezentanţilor societăţii civile care solicită relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri de oraş, dar şi angajaţii Kronospan au ieşit în stradă, solicitând primarului să le apere locurile de muncă.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un grup de angajaţi de la Kronospan au protestat în faţa Primăriei Sebeş. Au cerut primarului să medieze „Scandalul Poluării”

Citeşte şi VIDEO: După o lună, la SEBEȘ continuă PROTESTELE împotriva poluării. Manifestanții cer mutarea fabricii de formaldehidă

Citeşte şi Primăria Sebeş şi DSP Alba vor să facă STUDIU de IMPACT privind toţi poluatorii din zonă, la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax