Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăriile ar putea împrumuta bani pentru reabilitarea clădirilor istorice. Cheltuielile, recuperate prin taxă specială

Publicat

Cladire monument istoric - scoala maghiaraClădirile istorice ar putea fi reabilitate cu finanțare de la primării, în cotă de până la 50% din costuri, urmând ca autoritățile locale să își recupereze cheltuielile prin instituirea unei taxe speciale pentru proprietarii clădirilor respective, potrivit unui proiect de lege aflat la Camera Deputaților.

Potrivit unui proiect de lege care a fost respins de senatori în toamna anului trecut, dar pe care deputații din Comisia pentru administrație publică și amenjarea teritoriului l-au amendat și propus spre adoptare plenului Camerei Deputaților, for decizional pentru această inițiativă, autoritățile administrației publice ar putea avansa sumele necesare reparațiilor clădirilor istorice, urmând să își recupereze sumele de la proprietari într-o perioadă de până la 10 ani, notează profit.ro

Astfel, primăriile pot asigura prin bugetul local cofinanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție la clădirile monument istoric, la clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice, la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților, precum și din stațiunile, localitățile sau zonele turistice, balneare.

Sumele necesare executării lucrărilor vor fi asigurate într-o cotă de maximum 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale sub formă de grant, iar diferența până la 100% va fi completată din fondul de reparații al asociației de proprietari sau din alte surse legal constituite. Cu toate acestea, autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către proprietari sau asociațiile de proprietari, în baza hotărârii autorităților deliberative și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare contribuției ce revine proprietarilor, dar cu recuperarea sumelor în condițiile legii.

Proprietarii persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe persoană singură sau membru de familie mai mici sau egale cu salariul minim net garantat în plată pe țară, vor fi scutite de la plata taxei. De asemenea, durata de recuperare, prin intermediul taxei, a sumelor avansate de primării nu va putea depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.

Primăriile vor putea asigura, prin granturi, intervențiile privind reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, lucrări de reparare a tâmplariei exterioare și a elementelor exterioare funcționale, lucrări de refacere a elementelor de plastică arhitecturală, lucrări de intervenție precum refacerea trotuarului de protecție al clădirii sau de eliminare a igrasiei.

sursa: profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax