Contacteaza-ne si pe

ADMINISTRATIE

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, condamnat la doi ani cu suspendare și 100 de zile de muncă

avatar

Publicat

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. Mai mult, primarul trebuie să facă 100 de ore de muncă în folosul comunității, obligație pe care trebuie să o îndeplinească în cadrul Primăriei Stremț sau al Primăriei Galda de Jos. De asemenea, trebuie să plătească 2000 de lei cheltuieli de judecată. Hotărârea a fost pronunțată vineri de Judecătoria Aiud și poate fi atacată în termen de 10 zile. Mirel Hălălai este fratele prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. 

Potrivit deciziei de la Judecătoria Aiud, Mirel Hălălai mai trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Printre drepturile de care nu va beneficia primarul, dacă nu atacă decizia la o instanță superioară, sunt acelea de a fi ales sau de a exercita o funcție publică.

”În baza art. 67 alin. 2 rap. la art. 66 alin. 2 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C. pen. pe o durată de 2 ani. III. În baza art. 65 alin. 1 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C. pen. IV. În temeiul art. 91 C. pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare, pe o durată de 3 ani, termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 Cod pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C. pen., obligă inculpatul pe durata termenului de supraveghere să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 94 alin. 1 C. pen., pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute de art. 93 alin. 1 lit. c, d, e C. pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Alba. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b C. pen., obligă inculpatul să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborarea cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C. pen., impune inculpatului, pe parcursul termenului de supraveghere, obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe timp de 100 de zile. În temeiul art. 404 alin. 2 C. pr. pen., obligaţia de a presta o muncă în folosul comunităţii va fi executată în cadrul Pimăriei com. Stremţ sau Primăriei com. Galda de Jos, conform deciziei consilierului de probaţiune, dispusă în temeiul art. 51 alin. 1 rap. la art. 57 alin. 2 din Legea nr. 253/2013. În temeiul art. 91 alin. 4 C. pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1, 4 C. pen., respectiv asupra faptului că, nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse sau stabilite de lege, ori săvârşirea unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, va atrage revocarea suspendării şi executarea pedepsei în întregime. V. În temeiul art. 274 alin 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 2000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare” se arată într-un document al Judecătoriei Aiud.

Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai ( PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns în atenţia Judecătoriei Aiud, fiind înregistrat pe rolul instanţei încă din 8 martie 2016. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator.

În acest caz, primarul a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat în conflict de interese, dar Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat procesul, în octombrie 2015, pentru că Parchetul începuse urmărirea penală în acelaşi caz.

Decizia de suspendare a procesului la termenul din 21 octombrie a fost luată având la bază articolul 413 din Codul de Procedură Civilă. Potrivit acestui articol, instanţa poate suspenda judecata unui proces ”când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrăurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea”.

Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în luna iunie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, persoana evaluată avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei”.

Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

JUNIOR

Elevi de la Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” Alba Iulia au donat fructe şi legume persoanelor defavorizate

avatar

Publicat

Elevi de la Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” Alba Iulia, alături de profesori, au desfăşurat în această săptămână o acţiune de voluntariat. Au donat legume şi fructe, persoanelor defavorizate.

Elevii claselor pregătitoare, I, a II-a și a III-a  si a IV-a de la Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, coordonați de profesorii pentru învățământul primar (Gheorghe Mărginean, Adriana Lucia Mărginean, Otilia Barabaș, Maria Simona Breaz,  Delia Balea, Ileana Brudașcă , Marinela Savu, Rodica Lupea, Otilia Horeanga, Vasile Bărbat, Balog Ildiko, Adriana Toma, Elisabeta Bolca, Ofelia Corpodean, Elvira Lupea, Traian Onea, Cristina Neamţ, Carmen Macarie, Delia Vîlceanu, Cristina Iosif, Mirela Benchea, Alexandra Petruse, Ana Baciu, Mioara Popa, Roxana Stoia) şi elevii claselor V-VIII împreună cu consilierul educativ prof. Liana Muntean, diriginţi şi profesori, au desfășurat, în perioada 20 – 24 noiembrie, o acțiune de voluntariat sub genericul ”Săptămâna legumelor și fructelor donate”. Acțiunea este cuprinsă în Calendarul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, transmite directorul școlii, prof. Ramona Popa.

Fructele și legumele au fost dăruite, la fel ca în fiecare an, copiilor de la casa parohială de tip familial ” Izvorul Tămăduirii” a preotului Ioan Dan, celor de la Grădiniţa “Riţa Gărgăriţa” şi persoanelor de la căminul pentru vârstnici din Bărăbanţ şi Aşezământul “Simion Ştefan Stremţ”. Acţiunea a fost menită să evidenţieze perceperea voluntariatului ca o reacție de empatie pentru persoanele defavorizate şi a inclus stabilirea unor acțiuni educative comune a elevilor școlii cu copiii din Oarda şi participarea părinților elevilor școlii la acțiuni comunitare.

“Toți cei implicați în proiect au arătat, încă o dată, că la pasă de acei copii lipsiți de căldura familiei lor. Aceste gesturi de bunăvoință contribuie la formarea personalității cetățeanului european responsabil și altruist de mâine”, transmit reprezentanţii şcolii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMA de la BIIA: 36 de ani de închisoare pentru ucigașii femeii și daune de 80.000 de lei

avatar

Publicat

Cei doi tineri din Biia acuzaţi că au ucis, în luna ianuarie, o femeie de 55 de ani din localitate, vor avea de executat împreună 36 de ani de închisoare și de plătit daune materiale și morale în valoare de 80.000 de lei, copiilor victimei. Gheorghe Adrian Fundăcescu și Adrian Marius Groza vor avea de executat câte 18 ani de închisoare fiecare. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 10 zile.

Tribunalul Alba a dispus aplicarea pedepsei de 18 ani de închisoare pentru cei doi tineri din Biia care au ucis o femeie de 55 de ani.

VEZI: CRIMĂ cumplită la Biia. O femeie de 55 de ani a fost găsită fără viaţă, cu mâinile legate si posibil strangulată. Doi tineri de 19 ani, REŢINUŢI

„Tip soluţie: Condamnare fără acord de recunoaştere. Soluţia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul FUNDĂCESCU GHEORGHE-ADRIAN, …, arestat preventiv şi aflat în Penitenciarul Aiud, la o pedeapsă de: 5 ani închisoare cu aplicare şi 2 ani interzicerea drepturilor; mai condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de: 16 ani închisoare cu aplicare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal: mai condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de: 1 an închisoare.

Aplică inculpatului pedeapsa principală rezultantă şi pedeapsa complementară de: 18 ani închisoare cu aplic. şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, În baza art. 72 Cod penal rap. la art. 404 alin. 4 Cod procedură penală deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reţinerii şi a arestării preventive, începând cu data de 20.01.2017 – la zi. În baza art. 399 Cod procedură penală menţine măsura arestării preventive a inculpatului dispusă prin Încheierea nr. 9/2017 în dosar nr. 381/107/2017 al Tribunalului Alba, măsură prelungită şi menţinută ulterior în condiţiile legii.

Condamnă pe inculpatul GROZA MARIUS-ADRIAN, …, arestat preventiv şi aflat în Penitenciarul Aiud, la o pedeapsă de: 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor; mai condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de: 16 ani închisoare cu aplicare şi 4 ani interzicerea drepturilor; mai condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de: – 1 ani închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa principală rezultantă şi pedeapsa complementară de: 18 ani închisoare cu aplicare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, În baza art. 72 Cod penal rap. la art. 404 alin. 4 Cod procedură penală deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reţinerii şi a arestării preventive, începând cu data de 20.01.2017 – la zi.

Admite acţiunile civile exercitate de părţile civile F. ANAMARIA şi I. IULIAN (copiii victimei) şi, în consecinţă, obligă inculpaţii în solidar la plata despăgubirilor civile pentru daune materiale şi morale, în favoarea acestora, astfel: – 2.500 lei daune materiale, în favoarea părţii civile F. Anamaria; – 2.500 lei daune materiale, în favoarea părţii civile I. Iulian; – 50.000 lei daune morale, în favoarea părţii civile F. Anamaria; – 25.000 lei daune morale, în favoarea părţii civile I. Iulian.

Menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunului imobil aflat în proprietatea inculpatului Groza Marius Adrian, respectiv cota de 1 aflat în proprietatea inculpatului din imobilul situat pe raza municipiului Blaj (…) şi evidenţiat în CF nr. (…), număr cadastral (…), dispuse prin ordonanţa din 31.01.2017, până la concurenţa sumei de 40.000 lei, precum şi a cheltuielilor judiciare.

Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpaţi în vederea introducerii în S.N.D.G.J. şi dispune comunicarea hotărârii în acest sens la I.G.P.R. şi încunoştinţarea inculpaţilor despre necesitatea prelevării de probe biologice. Dispune restituirea următoarelor bunuri care au aparţinut victimei, către părţile civile F. Anamaria şi I. Iulian, astfel: – sac nr. 1 – conţinând o geacă groasă – cojoc de culoare maro; – sac nr. 2 – conţinând un pulover tricotat de culoare bej; – sac nr. 3 – conţinând o vestă tricotată de culoare negru cu bej în degrade; – sac nr. 4 – conţinând un pulover cu imprimeuri geometrice de culoare maro, gri şi alb, inscripţionat „Camel”; – sac nr. 5 – conţinând un tricou de culoare albastru închis cu inscripţia „ Inessis” – sac nr. 6 – conţinând un batic ( năframă), din material textil de culoare neagră; – sac nr. 7 – conţinând o pereche de colanţi de culoare gri; – sac nr. 8 – conţinând o pereche de colanţi de culoare maro cu negru, cu imprimeu de tip leopard; – sac nr. 9 – conţinând o pereche de ciorapi de culoare gri, cu imprimeu albastru şi negru. aflate şi depuse la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Alba.

În baza art. 276 Cpp obligă pe fiecare inculpat la câte 1.250 lei cheltuieli judiciare făcute de părţi, în favoarea părţii civile I. Iulian. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă pe fiecare inculpat să plătească cheltuieli judiciare în favoarea statului, astfel: câte 780 lei fiecare, cheltuieli judiciare ocazionate în cursul urmăririi penale; câte 1000 lei fiecare, cheltuieli judiciare ocazionate în cursul judecăţii; în baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi în sumă de 1440 lei la urmărire penală rămân în sarcina statului şi vor fi avansate de Ministerul Justiţiei în contul Baroului Alba. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este soliţia pe scurt a instanţei, publicată în 20 noiembrie 2017.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Angajaţi APIA Alba protestează din nou, pentru menţinerea salariilor

avatar

Publicat

Aproximativ 20 de angajaţi de la APIA – Centrul judeţean Alba şi centre locale protestează din nou în faţa instituţiei. Solicitările sunt aceleaşi şi se referă la menţinerea veniturilor actuale şi eliminarea diferenţelor faţă de APIA – structura centrală, pregătite de Legea salariilor.

„Cerem respectarea angajaţilor, pentru fondurile europene accesate în fiecare an, cu peste 98% absorbţie”, a precizat pentru Alba24, reprezentantul salariaţilor.

Potrivit acestuia, pe 29 noiembrie, angajaţi APIA din Alba şi din ţară vor participa la un nou protest în Capitală, în faţa Guvernului.

Angajaţi APIA Alba au protestat de mai multe ori, în această săptămână.

Vezi şi VIDEO: Protest spontan la sediul APIA Alba. Angajații sunt nemulțumiți că vor pierde sporurile, din 2018

 

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţionări de la ISU Alba pentru prevenirea incendiilor în gospodării. Ce trebuie să ştie proprietarii

avatar

Publicat

Anotimpul rece aduce o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţilor, care presupun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere şi înlăturare a riscurilor de incendiu. ISU Alba reaminteşte cetăţenilor şi factorilor responsabili reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor, pentru evitarea sau limitarea semnificativă a producerii unor evenimente negative, soldate cu victime ori însemnate pagube materiale.

MIJLOACE DE ÎNCĂLZIRE

-. se interzice utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate

– respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe şi materialele combustibile

– amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprise, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact

– eventuala încălzire a adăposturilor de animale sau a grajdurilor este admisă numai dacă sunt folosite sobe fixe din cărămidă sau mijloace cu acumulare de căldură care se alimentează din exteriorul acestor încăperi ori prin instalaţii de încălzire centrale

– se interzice folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid

– cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se vor stinge cu apă.

COŞURI DE FUM

– coşurile de fum vor fi periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat.

verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii

AFUMĂTOARE

– se interzice folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile

– afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi material incombustibile şi se vor amplasa independent de celelalte construcţii din gospodărie.

PODURILE CLĂDIRILOR

– este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile (butelii, bidoane cu produse petroliere) în podurile clădirilor

– este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare

FOCUL DESCHIS

– orice foc, fie că este în interiorul locuinţei sau în exteriorul ei, trebuie supravegheat

– se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu (depozite de furaje, grajduri, magazii, alte anexe, poduri) şi explozie (în apropierea buteliilor de aragaz, instalaţiilor de gaze naturale, încăperi în care depozitaţi produse petroliere), cât şi la executarea lucrărilor agricole (în lanuri de cereale, pajişti), în păduri şi în apropierea acestora

– este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei (în cazul în care butelia este defectă, flacăra, în prezenţa gazului scurs de la butelie, va produce o explozie)

INSTALAŢII ELECTRICE

– aparatele electrice, cablurile electrice, prizele şi întrerupătoarele cu defecţiuni sunt surse frecvente de incendiu

– pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte se apelează la specialişti

– nu trageţi de cablul pentru debranşarea unui aparat electric: acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu

– nu folosiţi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încălzesc şi există riscul producerii unui incendiu

– în cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu

FUMAT

– se interzice fumatul în locuri cu pericol de explozie şi incendiu

– nu fumaţi în pat: riscaţi să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să produceţi un incendiu

JOCUL COPIILOR CU FOCUL

– păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copii nu au acces

– înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor

– nu lăsaţi copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

exemplul celor mari cu privire la folosirea focului în prezenţa copiilor contează mult în educarea lor.

odată cu creşterea, copii trebuie învăţaţi cum să utilizeze sursele de foc şi cum să se comporte în situaţii de pericol

BUTELII DE GAZE LICHEFIATE (BUTELII)

– se interzice folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori (ceasuri) de presiune cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete

– se interzice cu desăvârşire încercarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun

– se interzice aşezarea sau păstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare

– se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată

– este interzisă trecerea (transvazarea) gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate

– la aprinderea focului la aragaze sau sobe alimentate cu gaze naturale, folosiţi principiul gaz pe flacără (întotdeauna aprindeţi întâi chibritul şi apoi manveraţi robinetul de alimentare cu gaz); recomandăm utilizarea aprinzătorului electric.

Exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor, dispozitivelor şi aparatelor electrice

– NU utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii

– NU utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici

– NU trageţi de cablul pentru debranşarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu

– NU suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori; NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme) din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric

– NU amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri. Un scurtcircuit al conductorilor electrici poate provoca aprinderea izolaţiei şi implicit a produselor aflate deasupra

– NU lăsaţi nesupravegheate  aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea, când nu le folosiţi. Pot fi oricând surse generatoare de incendiu. Când părăsiţi apartamentul pentru o perioadă mai lungă (concedii de odihnă, vacanţe), scoateţi din priză ştecherele tuturor aparatelor electrice.

– NU folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu

– NU amplasaţi radiatoarele lângă perdele sau mobilier şi NU le utilizaţi pentru uscarea rufelor, deoarece acestea pot lua foc foarte uşor

– poziţionaţi întotdeauna aparatele de încălzire cu spatele la perete şi cu suprafaţa de radiere a căldurii către cameră. Dacă este posibil, fixaţi-le de perete pentru a nu se răsturna.

– atenţie la distanţa la care amplasaţi radiatorul faţă de pat. Opriţi aparatele de încălzit dacă nu sunteţi în cameră sau dacă vă culcaţi.

– NU amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc foarte uşor

– NU folosiţi pătura electrică pe care s-au vărsat lichide; NU încercaţi să o uscaţi punând-o în funcţiune

– NU lăsaţi pătura electrică să funcţioneze toată noaptea, decât dacă este prevăzută cu termostat

– dacă pătura electrică prezintă semne de deteriorare (conductori electrici cu izolaţie străpunsă, defecte din fabricaţie, rupturi, petice), atunci aceasta nu se va utiliza

– nu aşezaţi ghivece sau vaze cu flori pe frigider! Apa vărsată din aceste recipiente poate produce scurtcircuit electric, favorizând astfel producerea unui incendiu

– dacă trebuie să întrerupeţi folosirea fierului de călcat pentru o perioadă de timp (când părăsiţi camera sau când vorbiţi la telefon), ţineţi cont de următoarele: scoateţi din priză aparatul; nu-l lăsaţi în contact

direct sau în apropierea hainelor sau a altor materiale combustibile; aşezaţi-l în poziţie verticală sau pe un suport special amenajat.

Respectaţi instrucţiunile de utilizare furnizate de către producătorii dispozitivelor şi aparatelor electrice!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba reiterează faptul că, respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud reia licitaţia pentru concesionarea unui teren de 182 mp cu destinaţia „parcare auto”

avatar

Publicat

Primăria municipiului Aiud reia în data de 29.11.2017, ora 13.00, la sediul din Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, licitația publică deschisă cu strigarea prețului pentru concesionarea  terenului cu suprafața de 182 mp, situat administrativ în Aiud, str.1 Decembrie 1918, nr. 7 A, înscris în CF nr. 84108 Aiud, nr. top/cad. 84108, proprietar tabular,  în cotă de 1/1 părți,  Municipiul Aiud, domeniul privat.

Prețul de pornire al licitației este de 0,628  euro/mp/an, iar pasul/pragul de strigare de  0,0628 euro/mp/an.

Destinația terenului este ”parcare auto”, iar durata concesiunii de 49 de ani.

Documentele licitației şi informații suplimentare se pot obține la Direcția Tehnică din cadrul Primăriei municipiului Aiud, telefon 0258-861310, int. 1039.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 28.11.2017, ora 15.00.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ACTUALITATE

Zeități și personaje mitologice, transpuse în 3D la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

avatar

Publicat

Operele de artă romană reprezentând zeități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia vor fi valorificate prin tehnologie modernă, respectiv prin digitizarea în 3D. De asemenea, publicul nevăzător va avea acces la acest patrimoniu, grație unor replici care vor fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Printre statuile care vor beneficia de această digitizare 3D se numără cele reprezentându-i pe Hercule, Liber Pater, Jupiter sau zeița Nemesis, piese de o valoare inestimabilă.

„Programul PANTHEON 3D presupune un mod total de valorificare și de expunere a patrimoniului MNU, și anume, piesele de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția muzeului. Va fi o dublă abordare. Pe lângă metodele clasice, de valorificare a pieselor, expoziții, publicații, ateliere, vom avea această tehnologie modernă, 3D, care va sta la baza realizării unei colecții virtuale, colecții științifice, care va fi publicată pe site-ul MNU. Colecția va cuprinde modelele 3D ale pieselor, însoțite de un suport informațional științific”, a declarat coordonatorul de program, Anca Timofan.

Colecția științifică virtualăPANTHEON 3D

În viitorul apropiat va fi creată o colecție virtuală a pieselor de artă reprezentând divinități romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicații tehnice, dar mai ales de informații cu caracter științific legate de piesă, în limbile română și engleză. Colecția virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituție furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.

Platforma digitală interact

Pe lȃngă disponibilitatea online a produselor digitale, se are ȋn vedere o expunere integrată a colecției de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atȃt mediului muzeal cît mai ales mediului educațional, cu adresare directă înspre publicul larg. Ȋn cadrul lecțiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit ȋn orice altă expoziție incluzând elemente digitale interactive, un aspect important ȋn sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare și la restul colecției muzeului.

Cele patru expoziții temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităților panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar și varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinități aparținând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expozițiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopții Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziție va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.

Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D

În scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cȃt mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere, vor fi realizate o serie de replici pentru nevăzători cu ajutorul unei imprimante 3D. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, ȋn limbaj Braille.

Echipa de implementare a programului cultural PANTHEON 3D este alcătuită din: Anca Timofan (arheolog) – coordonator de program, dr. Călin Șuteu (specialist în fotogrammetrie și digitizare 3D), dr. George Bounegru (arheolog), dr. Radu Ciobanu (arheolog), dr. Ilie Lascu (arheolog), dr. Radu Ota (arheolog), dr. Cătălin Pavel (arheolog), Dan Anghel (restaurator), Dana Burnete (restaurator), Adina Bogdan (traducător), Gabriela Cristina Balica (traducător).

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Se repară podurile din Cetatea Alba Carolina. Costuri de 666.000 lei din garanția de bună execuție

avatar

Publicat

Lucrările de refacere a podurilor de lemn din Cetatea Alba Carolina sunt în plină desfășurare.  666.000 lei cu TVA costă reparațiile la toate pasarele. În luna septembrie s-a dat ordinul de începere, iar în acest moment se lucreză la podul din Parcul Unirii. Au fost schimbate grinzile, iar acum se monteză scândurile.

Problema podurilor de lemn din interiorul Cetății este una destul de veche. La fiecare 5 luni apare câte o scândură ruptă, cuie ieșite în afară sau alte stricăciuni ce pot pune în pericol trecătorii.

Pentru a remedia această situație, Primăria a organizat în luna septembrie o licitație pentru „Lucrări pentru remedierea pasarelelor de lemn din cetatea Alba Carolina – municipiul Alba Iulia”.

Din cele două oferte depuse, câștigătoare a fost o firmă din comuna Bistra, SC TRANSILVANIA PREST SOLUTIONS SRL.  Potrivit edilului, banii cheltuiți acum pentru reparaţii sunt din garanția de bună execuție, costul total fiind de 666.000 lei cu TVA.

“ Dincolo de podine ne preocupă toate elementele structurale. Luate la decojit, tratat, vopsit etc. Am identificat problema, am găsit soluția și ne apucăm de treabă. Să dea Dumnezeu să țină și vremea! Costul total este de 666 000 lei cu TVA”, potrivit postării pe Facebook.

foto: Cosmin Szekely

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, au donat sânge

avatar

Publicat

19 studenti ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia au donat sânge, vineri dimineață, la ora 8,30, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, ca un exemplu umanitar față de cei aflați în suferință.

Cu acest gest, doresc să încurajez lumea să-și îndrepte atenția asupra acelor persoane care au nevoie de noi și de ajutorul nostru. În momentul în care o persoană suferindă strigă după alinare, tot în acel moment trebuie ajutată, pentru că atunci are cea mai mare nevoie de ajutor. Fie persoană legată la pat, fie persoană fără adăpost – este datoria noastră să-i fim alături. Această datorie este sădită de Dumnezeu în conștiința omului, fapt care ne face să fim responsabili pentru semenii noștri. Să nu uităm un lucru: pe această lume, noi suntem mâinile lui Cristos. Mâini cu care mângâiem și îmbrățișăm” a spus diaconul Cristian M. Popesc.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Autostrada Sebeş-Turda. Imagini aeriene cu stadiul lucrărilor pe loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud

avatar

Publicat

Reprezentanții Asociației „Pro Infrastructură” au făcut publice imagini aeriene filmate recent pe șantierul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Aiud. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție pe Lotul 1 era de 39,00%, un avans de 3% față de luna anterioară. Pe Lotul 2, procentul oficial de execuție era de 43,10%, un avans de 2,76% față de luna anterioară.

În weekend-ul trecut a avut loc la Alba Iulia Adunarea Generală a Asociației Pro Infrastructură. În acest cadru a fost făcută o vizită oficială pe șantierele loturilor 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda cu scopul de a radiografia stadiul acestor proiecte extrem de importante.

„Pe Lotul 2 (24,25 km, constructor asocierea Aktor-Euroconstruct) blocajele birocratice sunt aproape în întregime soluționate, constructorul având de luni bune undă verde pentru realizarea lucrărilor pe cea mai mare parte a lotului.

Mobilizarea este însă insuficientă pe acest șantier. Deși în ultimele luni s-a avansat într-un ritm bun la partea de terasamente, unde „s-a ieșit” din pământ, ajungându-se la nivel de balast stabilizat și chiar la asfalt pe un scurt sector de probă, volumul mare de muncă rămasă necesită o mobilizare mai bună. În plus, marea problemă a acestui lot este în continuare avansul nesemnificativ la structurile principale ale autostrăzii (podurile peste Mureș, viaductul peste calea ferată Cluj-Alba Iulia).

În concluzie, suntem pesimiști în ceea ce privește termenul de final de 2019 pentru finalizarea lucrărilor. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție era de 43,10%, un avans de 2,76% față de luna anterioară”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Lotul 1 (17 km, constructor Impresa Pizzarotti) arată, potrivit Asociației, mult mai bine pe zona autorizată.

„Constructorul lucrează îngrijit și bine organizat, iar șantierul arată acest lucru. Pe secțiunea care cuprinde nodul Alba Iulia Nord, la câteva zile de la emiterea autorizației de construire, lucrările au început în forță, fiind concentrate multe utilaje pentru realizarea săpăturilor în dealul de la limita cu lotul 2.

Ultima secțiune neautorizată a acestui lot este nodul Sebeș, unde este în derulare procedura de mediu, precum și realizarea exproprierilor suplimentare. Solicităm CNAIR accelerarea pe aceste două probleme birocratice, astfel încât până la finalul anului să fie eliberată autorizația de construire.

Neoficial, termenul pentru finalizarea acestui tronson de autostradă este finalul anului 2019, dar doar printr-o soluționare proactivă a blocajelor birocratice de către CNAIR. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție era de 39,00%, un avans de 3% față de luna anterioară”, au explicat reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

Dezbatere publică la Primăria Abrud pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2018

avatar

Publicat

Cetățenii din Abrud sunt chemați să se implice în dezbatere pe proiectul privind stabilirea impozitlor și taxelor locale pentru anul 2018. Propunerile și sugetile pot fi depuse la registratura Primăriei.

Cei care se se pot deplasa își pot trimite părerile prin poștă pe adrsa primăriei: Piața Eroilor, nr.1. Jud Alba, prin fax la nr: 0258/780265 sau prin mail la adresa primariaabrud@yahoo.com.

În proiect se prevăd creșteri la valorile impozitabile pe petru pătrat de suprafață construită desfășurată la clădiri, în cazul persoanelor fizice, la terenurile amplasate în intravilan, la mijloacele de transport cu tracțiune mecanică și altele.

VEZI tarifele propuse: DEZBATERE-PUBLICA-A-PROIECTULUI-DE-HOTARARE-PRIVIND-STABILIREA-IMPOZITELOR-SI-TAXELOR-LOCALE-PENTRU-ANUL-2018

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
JUNIORacum 25 de minute

Elevi de la Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” Alba Iulia au donat fructe şi legume persoanelor defavorizate

EVENIMENTacum 43 de minute

CRIMA de la BIIA: 36 de ani de închisoare pentru ucigașii femeii și daune de 80.000 de lei

Publicitate
ACTUALITATEacum 1 oră

FOTO: Angajaţi APIA Alba protestează din nou, pentru menţinerea salariilor

ACTUALITATEacum 2 ore

Atenţionări de la ISU Alba pentru prevenirea incendiilor în gospodării. Ce trebuie să ştie proprietarii

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

Primăria Aiud reia licitaţia pentru concesionarea unui teren de 182 mp cu destinaţia „parcare auto”

ACTUALITATEacum 2 ore

Zeități și personaje mitologice, transpuse în 3D la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

FOTO: Se repară podurile din Cetatea Alba Carolina. Costuri de 666.000 lei din garanția de bună execuție

ACTUALITATEacum 2 ore

Studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, au donat sânge

Publicitate
EVENIMENTacum 2 ore

VIDEO: Autostrada Sebeş-Turda. Imagini aeriene cu stadiul lucrărilor pe loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud

ABRUDacum 2 ore

Dezbatere publică la Primăria Abrud pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2018

Publicitate
ACTUALITATEacum 3 ore

Amenzi de trei ori mai mari pentru încălcarea unor reguli de ordine și liniște publică. Aviz la Senat

ACTUALITATEacum 3 ore

Tehnologia, bat-o vina! Tabletele de 30.000 lei ale consilierilor județeni din Alba, ținute în sertar, acasă

ACTUALITATEacum 4 ore

VIDEO: Cum să gătești curcan ca la Ziua Recunoștinței. Video-rețetă tradițională, de la Ambasada SUA

ADMINISTRATIEacum 5 ore

Salarii de boieri și sporuri pentru ”condiții vătămătoare”, la APIA Alba. Venitul directorului: 11.942 de lei

EVENIMENTacum 14 ore

ATENȚIONARE: Cod galben de ceață în județul Alba. Vezi localitățile vizateCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More